NavMenu

Zgrada Doma sindikata u Beogradu proglašena za spomenik kulture

Izvor: 24 sata Petak, 12.04.2013. 15:10
Komentari
Podeli

Dom sindikataDom sindikata

Vlada Srbije proglasila je za spomenike kulture u Beogradu, zgradu Doma sindikata, Evangelističku crkvu-Bitef teatar i sinagogu Sukat Šalom, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasnku".

Razradu projekta izveo je arhitekta Đorđe V. Staševski. Još u toku Drugog svetskog rata objekat je izgubio prvobitnu sakralnu namenu, posle 1945. u više navrata je menjao namenu, a od 1989. u njemu radi Bitef teatar.

Sinagoga Sukat Šalom sagrađena je izmedju 1924. и 1929. godine. Do 1941. godine objekata je bio u funkciji srpsko-jevrejske crkvene opštine Aškenskog obreda. Tokom nacističke okupacije Beograda sinagoga je pretvarena u javnu kuću, da bi joj posle rata bila vraćena stara funkcija, namenjena obema verskim kongregacijama beogradskih Jevreja.

Sinagoga je podignuta u duhu arhitekture akademizma, s preovladjujućim elementima neorenesanse i predstavlja važno kulturno-istorijsko svedočanstvo života jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji.

Prema odluci Vlade, spomenik kulture je i Kuća knjižara Marka Markovića u Ulici gospodara Jovana u Beogradu.

Kuća je sagrađena 1904. godine po projektu Jelisavete Načić.

Značajno je autorsko ostvarenje prve žene arhitekte u Srbiji i jedini sačuvani primer porodične kuće iz tematski raznolikog stvaralačkog opusa autorke.

Za spomenik kulture Vlada je proglasila i Termoelektranu "Snaga i svetlost" koja se nalazi u Ulici Dunavski kej u Beogradu. Izgrađena je od 1930. do 1932. godine prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela.

Vlada je donela odluke da za spomnik kulture u Pančevu proglasi Vodotoranj, zgradu Stare bolnice i Javno parno kupatilo, Binderovu kuću u Zemunu, Špilerovu kuću u Petrovaradinu i zgradu u Temerinskoj ulici 1 u Novom Sadu, koju je sagradio Lazar Dunđerski.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.