NavMenu

Otvoren Titov sef

Izvor: Novosti Četvrtak, 11.04.2013. 10:07
Komentari
Podeli

Tročlana državna komisija u sredu (10. aprila 2013. godine) je u ime predsednika Srbije, posle više od tri decenije, otvorila sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo stvari Josipa Broza Tita nakon njegove smrti.

Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Republike, a otvaranju su prisustvovali i Nikolićev savetnik, general Milorad Simić, kao i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović.

Šta je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostaće tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari. Takav je dogovor, kako nam je rekao prof. Oliver Antić, napravljen i sa predsednikom Nikolićem.

S obzirom na to da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima - da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, i da je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća. Pošto se u jednoj, kako se pretpostavljalo, nalazi spisak onoga što je zapečaćeno u ostalima, posao Komisije je da "sravni" stvari sa spiska sa onim što je nađeno, da utvrdi da li nešto nedostaje, i obavesti sud ima li stvari koje bi trebalo da uđu u ostavinsku masu.

Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih naslednika, koji je krajem prošle godine uputio zahtev Kabinetu predsednika Srbije da, kao pravni naslednik nekadašnjeg Predsedništva, omogući uvid u sadržaj sefova. Otvaranju u sredu nisu prisustvovali ni predstavnik Prvog osnovnog suda, ni advokati Brozovih naslednika, iako su oni to pismeno tražili od suda. Naime, po zakonu, kako nam je objašnjeno u Predsedništvu, oni i nisu mogli prisustvovati.

Prema jednoj verziji, komisija je, posle Titove smrti, popisala 14 vreća, i u njima su bila posebno vredna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, reč je o 11 džakova sa zlatom, nakitom, poslednjim Titovim predsedničkim platama i autorskim honorarima.

Ako Komisija, uz pomoć veštaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsednika, o tome će obavestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.

Komisija nekadašnjeg Predsedništva SFRJ popisala je 9. marta 1982. i značajnu dinarsku sumu i nekoliko desetina hiljada engleskih funti, marke i dolari. Predala ih je Narodnoj banci Jugoslavije, čiji je pravni sledbenik NBS. Da li su oni u depou ili na posebnim računima, znaće se tek kada Kabinet predsednika Srbije obelodani sadržaj sefova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.