NavMenu

Miodrag Stojković dobio žive matične ćelije iz odbačenih, mrtvih embriona !

Izvor: Novosti Nedelja, 24.09.2006. 16:30
Komentari
Podeli

Miodrag Stojković i njegova supruga Petra, sa timom stručnjaka proteklih godinu dana na Univerzitetu Newcastle radio je na projektu oživljavanja živih matičnih ćelija iz odbačenih, mrtvih embriona. Sada, matične ćelije dobijene iz takvog "odbačenog materijala" imaju ista svojstva i potencijal, kao i one iz živih embrionalnih ćelija.

Stojković ovo senzacionalno otkriće naziva "srpskim", jer je nastalo pod okriljem srpsko-italijanske kompanije ""Sintocel Srbija" Leskovac, koju je formirao sa italijanskom farmaceutskom kućom Sintofarm (www.sintofarm.it), koja za Kliniku u Leskovcu poklanja opremu vrednu više od milion evra.

Stojković, inače, sa suprugom i saradnikom Petrom od 1.10.2006 nastavlja svoj naučni rad u rodnom Leskovcu, gde je uz pomoć lokalne vlasti osnovao Kliniku za veštačku oplodnju i istraživanje matičnih ćelija.

Gospodine Stojković je dao i neka objašnjenja ovim embrionima "To su embrioni koji su stali u ranom razvoju (samo 8-16 ćelija) i koji se uvek bacaju jer se smatraju mrtvim. Oko 50% embriona staje u razvoju iz nepoznatih razloga. I iz takvih embriona dobili smo matične ćelije koje su nediferencirane (pluripotentne). Iz njih smo uspeli da dobijemo nervne ćelije, ćelije jetre, koštane srži, mišićno tkivo" .............

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.