NavMenu

"Železnice Srbije" dogovorile nabavku 21 voza - Potpisan ugovor sa švajcarskom firmom "Stadler Bussnang" vredan 99 mil EUR

Izvor: Beta Ponedeljak, 04.03.2013. 13:35
Komentari
Podeli

"Železnice Srbije" ugovorile su danas sa švajcarskom firmom "Stadler Bussnang" nabavku 21 novog elektromotornog putničkog voza, ukupne vrednosti 99 mil EUR.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović kazao je prilikom potpisivanja ugovora da će novi vozovi značajno unaprediti regionalni železnički saobraćaj na srpskim prugama. On je objasnio da će od jeseni 2014. godine, na svakih 15 dana, biti isporučivana i uključivana u saobraćaj po jedna garnitura, sve do avgusta 2015.

Simonović je kazao da se nabavka finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali da se sa realizacijom tog zajma kasni tri godine.

- "Železnice Srbije" su zbog kašnjenja u povlačnju ovog, kao i još dva kredita EBRD, do sada platile 5 mil EUR penala. Za taj novac moglo je da se nabavi još dva voza - istakao je on.

Potpredsednik švajcarske kompanije Peter Jenelten kazao je da će isporuka vozova za "Železnice Srbije" početi u oktobru 2014. godine. On je kazao da će Srbije dobiti 21 voz iz najprodavanije serije te kompanije, dodajući da je do sada prodato 890 garnitura ovog tipa u 13 zemalja Evrope.

- Konačan dizajn vozova koji će biti isporučeni "Železnicama Srbije" biće završen 2014. godine, a želja kompanije "Stadler" je da ti vozovi budu prestavljeni na izložbi "Inotrans" u septembru sledeće godine - rekao je Jenelten.

Novi elektromotirni vozovi za "Železnice Srbije" biće četvorodelne garniture, osposobljene za brizne od 160 kilometara na sat, a imaće kapacitet 464 putnika, od kojih 234 mesta za stajanje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.