NavMenu

(Nominacija za nagradu AUREA 2013): "Jugo-Impex E.E.R" - Postrojenje za reciklažu

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2013. 10:50
Komentari
Podeli

Niška kompanija "Jugo-Impex E.E.R." otvorila je u septembru 2012. godine postrojenje za reciklažu frižidera i drugog elektronskog otpada, prvo te vrste na Balkanu. Mesečno se u novom postrojenju preradi do 600 tona elektronskog otpada a od otvaranja reciklirano je oko 60.000 frižidera. Postrojenje se zasniva na inovativnoj nemačkoj tehnologiji koja obezbeđuje bezbedno izdvajanje opasnih materija iz rashladnih uređaja. Ono omogućava separaciju freona iz pur pene i njeno potpuno prečišćavanje čime ona postaje energent visoke kalorične vrednosti, a freon izdvojen tehnološkim procesom i sakupljen u namenskim sudovima umesto u atmosferi završava u licenciranim postrojenjima za njegovo uništavanje u Nemačkoj.

Da su frižideri reciklirani u niškom postrojenju od njegovog otvaranja završavali na deponijama iz njih bi u atmosferu bilo emitovano šest tona freona, koji nepovratno uništava ozonski omotač. Ovako će sav taj, po prirodi štetan gas, uskoro biti uništen u specijalnoj fabrici u Nemačkoj.

Uvođenjem novog postrojenja, reciklaža elektronskog otpada u niškom preduzeću uvećana je dva puta (sa 300 na 600 tona na mesečnom nivou). Kvalitet reciklata dobijenih na ovaj način je jako veliki, a od elektronskog otpada se dobijaju sekundarne sirovine sa čak 98% čistoće koje se dalje koriste u železarama, livnicama.

Veći obim reciklaže kao i poboljšani kvalitet reciklata doveli su do višestrukog povećanja prodaje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, pa "Jugo-Impex E.E.R." izvozi svoje reciklate, na tržište Slovenije, Kine i Belgije.

Vrednost implementiranog postrojenja iznosi 4 mil EUR, a investicija je zajedno sa ulaganjem u sakupljačku mrežu dostigla 7 mil EUR.

Otvaranjem postrojenja zaposleno je 120 radnika dok sakupljačka mreža podržava oko 3000 kooperanata.

INOVATIVNOST

Postrojenje za reciklažu frižidera i drugog elektronskog otpada niški "Jugo-Impex E.E.R." implementirao je u saradnji sa nemačkom kompanijom "MeWa", koja ima preko 30 godina iskustva u projektovanju i izradi opreme za reciklažu i koja važi za internacionalnog lidera u svojoj oblasti poslovanja. Postrojenje predstavlja BAT (best available technology) za ovu vrstu industrije i u ovom trenutku jedino je postrojenje takve vrste na Balkanu.

Postrojenje koje je implementirano u Nišu specifično je i po tome što je reč je o prvom kombinovanom postrojenju te vrste, jer ne služi samo reciklaži frižidera, već se u njemu može prerađivati i drugi elektronski otpad, što ga čini jedinstvenim.

Novi pogon niške kompanije zasnovan na nemačkoj tehnologiji obezbeđuje bezbedno izdvajanje opasnih materija iz rashladnih uređaja, odnosno omogućava separaciju freona iz pur pene i njeno potpuno prečišćavanje. Da bi se freon izvukao iz pur pene potrebno je da se promeni njena molekularna struktura. Tretmanom frižidera u novom postrojenju niške kompanije "Jugo-Impex E.E.R." pur pena postaje energent visoke kalorične vrednosti, a freon izdvojen tehnološkim procesom, umesto u atmosferi završava u namenskim sudovima u kojima se izvozi u dva licencirana postrojenja za njegovo uništavanje u Nemačkoj (čime su potpuno ispoštovan zakoni EU). Preostali opasni otpad poput kondenzatora i baterija ide na uništavanje u Austriju i Nemačku.

Implementirano postrojenje je dugačko 70 m, potpuno je automatizovano, kapaciteta 80 frižidera na sat. Mesečno se reciklira 600t otpada, dok je kapacitet postrojenja 14.000t godišnje.

Reciklati koji nastaju (bakar, gvožđe, aluminijum, ABS plstika ) su visoko kvalitetnog hemijskog sastava i imaju visok stepen čistoće (98% ) pa se odmah mogu koristiti kao sirovina umesto novih materijala.

Sirovine dobijene na ovaj način imaju dve osnovne dodatne vrednosti: nisu dobijene iz rudnika ili izvora nafte čime se štedi energija i novac potreban za proizvodnju ovih materijala i sprečeno je da opasni odnosno kancerogeni materijali iz EE otpada završe u vodi, hrani i vazduhu.

Sekundarne sirovine gvožđe, bakar i aluminijum prodaju se livnicama i železarama dok se plastika izvozi u Kinu.

DRUŠTVENA KORISNOST

Nezakonite tehnike odlaganja i recikliranja opasnog elektronskog otpada, a posebno rashladnih uređaja, dovode do curenja toksičnih ulja i gasova u eko sistem. Dok freon nepovratno uništava ozonski omotač i izaziva klimatske promene, amonijak i kancerogena ulja iz elektromotora devastiraju zemlju i vodu.

U novom pogonu kompanije "Jugo-Impex E.E.R." za reciklažu elektronskog i električnog otpada, od otvaranja (septembar 2012. godine) reciklirano je oko 60.000 frižidera. Da su ovi frižideri završavali na deponijama iz njih bi u atmosferu bilo emitovano šest tona freona. Umesto toga sav taj po prirodu štetan gas, uskoro će biti uništen u specijalnoj fabrici u Nemačkoj.

Niški "Jugo-Impex E.E.R." se reciklažom bavi već 25 godina a poslednje 2,5 godine reciklira i elektronski i električni otpad. U 2012. godini niška kompanija sakupila je ukupno 6.000 tona elektronskog i električnog otpada, a reciklirala 5.500 tona, dok je tokom 2011. godine kroz pogon kompanije prošlo 2.200 tona elektronskog i električnog otpada.

Uvođenjem "MeWa" kombinovanog postrojenja za reciklažu, reciklaža se u niškom preduzeću povećala dva puta, sa 300 na 600 tona na mesečnom nivou.

Novo postrojenje kompanije značajno će doprineti razvoju društvene svesti o reciklaži, ponovnoj upotrebi sirovina i zaštiti prirode od opasnih materija.

Sam proces reciklaže je usmeren na zaštitu životne sredine, a novo postrojenje kompanije zadovoljava najstrožije standarde za reciklažu elektronskog otpada. Proces proizvodnje, ali i celokupnog poslovanja zadovoljava standarde ISO 9001 i ISO14001, a postrojenje je i u procesu dobijanja CE znaka za kvalitet.

Samim procesom se odvaja opasan od neopasnog otpada, čime se na legalan i društveno odgovoran način zbrinjava otpad i čisti životna sredina. Takođe doprinosi i štednji energije (nema trošenja energije u primarnim procesima, kao ni u transportu koji te procese prati, a dobija se dodatna energija sagorevanjem materijala koji se ne recikliraju).

Projekat ima i značajan lokalni doprinos. Otvaranjem postrojenja posao je dobilo 120 radnika, dok sakupljačku mrežu čini 3000 kooperanata.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Prihodi koji se reciklažom ostvaruju su dvojaki: prihodi od podsticajnih sredstava koje isplaćuje država a dobijaju se po osnovu tretirane količine električnog i elektronskog otpada i prihodi koji se ostvaruju prodajom dobijenih u procesu reciklaže sekundarnih sirovina.

Uvođenjem "MeWa" kombinovanog postrojenja za reciklažu, reciklaža se u niškom preduzeću povećala dva puta. Ranije se recikliralo 300 tona elektronskog (opasnog) otpada, a sada je ta količina povećana na 600 tona na mesečnom nivou. Ovakvo povećanje obima tretiranog elektronskog i električnog otpada dovelo je do povećanja EBITDA na 19%. Povećanje obima reciklaže kao i poboljšani kvalitet reciklata dobijenih mašinskom reciklažom doveli su do višestrukog povećanja prodaje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, pa tako "Jugo-Impex E.E.R." doo izvozi svoje proizvode, odnosno reciklate, na tržište Slovenije, Kine i Belgije.

Projekat je doprineo da "Jugo-Impex E.E.R." ima preko 65% "market share"-a, što ga čini liderom za reciklažu elektronskog i električnog otpada na Balkanu. Međutim, to ne znači da su mogućnosti za proizvodni i finansijski razvoj reciklaže većim delom iskorišćene. Svake godine se količina električnog i elektronskog otpada u svetu povećava za 5% na godišnjem nivou, a samim tim i mogućnosti za finansijski prosperitet.

Takođe, partnerstvo sa renomiranom kućom "MeWa" otvorilo je vrata za međunarodnu saradnju i povezivanje sa partnerima iz inostranstva čime se otvorila i mogućnost razmene znanja i iskustva.

Ukoliko je postrojenje za reciklažu kompanije "Jugo-Impex E.E.R" Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na oficijalnom sajtu nagrade "Aurea".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.