NavMenu

Novo pojačanje domaćeg tima - Britanci pomažu izgradnju srpskog nacionalnog stadiona za EURO 2020

Izvor: eKapija Sreda, 27.02.2013. 15:30
Komentari
Podeli

(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Srbija na putu do nacionalnog stadiona u timu ima igrača više. Fudbalskom savezu Srbije, u realizaciji ovog projekta, asistiraće jedan od najboljih svetskih "golgetera" - britanski "Mace", vodeća kompanija u oblasti rukovođenja razvojem sportskih projekata.

Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu od nedavno imaju razlog više da se nadaju izradnji nacionalnog fudbalskog stadiona. Odluka UEFA da se Evropsko prvenstvo 2020. odigra u čak 13 zemalja, dodatno je podstakla čelnike srpskog fudbala da "ubrzaju napad". Naime, da bi se i naša zemlja našla u konkurenciji za domaćina, neophodno je da dobijemo objekat koji bi ispunjavao stroge kriterijume.

Kako je u pitanju izuzetno vredan projekat, za koji država nema sredstava, FSS je odlučio da potraži privatnog partnera koji bi bio spreman da investira u nacionalni stadion. Tako bi Srbija konačno mogla dobiti savremeni kompleks, po evropskom modelu, koji bi osim fudbalu bio namenjen i drugim sportovima, ali i kulturnim manifestacijama i koncertima, i mogao da živi 365 dana u godini.

FSS i "Mace" potpisali su juče u Beogradu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na razvoju projekta "Nacionalni stadion Srbije", a podršku u tom poslu pruža i Ambasada Velike Britanije. Predstavljanju projekta nacionalnog stadiona potencijalnim investitorima, prethodiće tako izbor mogućih lokacija, izrada studije izvodljivosti i idejnog rešenja.

Kompanija "Mace" bila je i projekt menadžer Olimpijskih igara u Londonu. U FSS ne kriju zadovoljstvo zbog ovog partnerstva, a portparol Aleksandar Bošković kaže za "eKapiju" da javnost može da očekuje više detalja o projektu nacionalnog stadiona, nakon skupštine Saveza 7. marta.

(Foto: Bplanet/shutterstock.com)

Dobra vest je i što Fudbalski savez Srbije ima dovoljno vremena da se dogovori sa investitorima i državom. Rok za kandidovanje za EURO 2020 je 20. april 2014, do kada bi FSS trebalo da dostavi UEFA usvojenu studiju izvodljivosti, koncept projekta i dokaz o obezbeđenim finansijskim sredstvima.

Direktor beogradske kompanije "Solidity Real Estate" Jovica Jakovac kaže za "eKapiju" da je ideja o uključivanju privatnog investitora u ovaj projekat odlična, jer će tako Srbija dobiti multifunkcionalan, a samim tim i ekonomski održiv objekat.

- Osim fudbala, tamo bi se mogle održavati i druge sportske priredbe, kao što su i moto trke ili ragbi utakmice, ali i koncerti i slične manifestacije – kaže naš sagovornik.

- Takođe, pored samog stadiona, investitor bi sigurno gradio i komercijalne sadržaje – poput šoping centra, ugostiteljskih objekata, stambenog bloka... Kompleks bi tako bio isplativ i dugoročno održiv, što je imperativ u 21. veku – objašnjava naš sagovornik.

Gde graditi?

Jedno od pitanja koje interesuje ljubitelje fudbala je i gde bi nacionalni stadion mogao biti izgrađen. Pitanje potencijalnih lokacija mora biti rešeno pre nego što projekat bude ponuđen investitorima, koji će imati poslednju reč.

Prema mišljenju direktora kompanije "Solidity Real Estate", najrealnije je da ovaj objekat bude smešten u glavnom gradu ili okolini, što je i tradicija evropskih zemalja.

- Jedna od lokacija je, najpre, Stara Pazova, gde se već nalazi "Kuća fudbala". Takođe, Stara Pazova ima dovoljno zemljišta, i urađeno je zoniranje za sportske objekte, pa dobijanje dozvola verovatno ne bi bilo problem.

Jakovac kaže da bi ova lokacija bila odlična da se uz stadion izgradi hotel ili zabavni park.

Kada je reč o samoj prestonici, Jovica Jakovac smatra da bi atraktivne mogle biti i lokacije u blizini beogradskog aerodroma ili budućeg mosta Zemun-Borča, ali i desna obala Dunava, odnosno prostor "Luke Beograd".

- To je, po mom mišljenju, najidealnija, ali i zbog zamršene vlasničke strukture, najteže ostvariva lokacija. Izgradnja fudbalskog stadiona oživela bi ovaj deo Beograda, baš kao što je, recimo, London uradio sa istočnim delom grada, gde je za Olimpijske igre stacionirao i olimpijski stadion, O2 Arenu i olimpijsko selo koje će biti pretvoreno u stambeni prostor, kao i najveći tržni centar u Velikoj Britaniji.

Jakovac dodaje da ne treba zaboraviti ni mogućnost rekonstrukcije stadiona "Partizana" ili "Zvezde", pa ni OFK "Beograd" ili "Rada". Ipak, i ovde se kao problem može javiti pitanje vlasništva.

No, konačnu reč svakako će imati potencijalni investitor. Jedan od kriterijuma koji mu može biti važan, jeste i – šta namerava da gradi pored stadiona.

- Logično je da će se investitor, ako bude želeo šoping centar ili veliki stambeni blok, pre odlučiti za Beograd nego za neki mali grad – smatra naš sagovornik.

Za finale stadion sa najmanje 70.000 mesta

Propozicije za organizovanje Evropskog prvenstva u fudbalu 2020, UEFA je definisala na zasedanju Izvršnog odbora krajem januara.

Predviđeno je da dvanaest zemalja-domaćina organizuje utakmice u grupi, kao i četvtfinalne utakmice, a trinaesta zemlja oba polufinalna meča i finale.

Svaki nacionalni fudbalski savez moći će da predstavi po dve ponude – jednu za utamice u grupi i četvrtfinale i jednu za polufinale i finale. Asocijacije mogu da kandiduju i jedan grad za oba "paketa".

Uslovi koje je UEFA propisala podrazumevaju stadione sa najmanje 70.000 mesta za polufinale i finale, sa 60.000 mesta za četvrtfinale i sa 50.000 mesta za utakmice u grupi. Predviđeno je da se u najviše dva slučaja može odstupiti od ovih pravila, i dozvoliti odigravanje utakmica u grupi na stadionima sa najmanje 30.000 mesta.

No, ovo nije jedini uslov za stadione na kojima će najbolji fudbaleri evrope juriti bubamare 2020. godine. Osim broja mesta za gledaoce, UEFA kriterijumi koje će zemlje-domaćini morati da ispune vrlo su strogi u pogledu kapaciteta za medije, tv studija, vip mesta i parkinga, zbog čega će čak i evropski stadioni koji su daleko ispred nas po kvalitetu, morati da rade prepravke i dopune.

Zemlje domaćini biće imenovane u septembru 2014.

M.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.