NavMenu

Mobilni solarni robotizovani agregat novi brend Srbije - Premijera prototipa u Novom Sadu

Izvor: eKapija Sreda, 06.02.2013. 14:12
Komentari
Podeli

Centar za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" predstaviće na Sajmu solarne energije u Novom Sadu prototip mobilnog solarnog robotizovanog agregata, koji je pogodan za primenu u agrarnom sektoru pre svega za navodnjavanje ratarskih površina u letnjim mesecima.

Rukovodilac Centra za robotiku prof. dr Aleksandar Rodić objasnio je za "eKapiju" da taj projekat realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

- Uvereni smo da je ovakav proizvod potreban Srbiji, pre svega zbog malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, koji su zbog ekonomskih razloga nisu u mogućnosti da koriste velike sisteme navodnjavanja - navodi Rodić i dodaje da se solarni agregat i izuzetan izvozni proizvod.

S obzirom na podršku države, Rodić smatra da bi se solarni agregat mogao proizvoditi u fabrikama koje su u stečaju. Novim programom bi se oživela takva preduzeća.

U regionu nema takvog proizvoda, a kako kaže naš sagovornik, slični uređaji postoje u Americi.

Centar za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" je orjentisan ka primenama biološki inspirisanih naprednih robota i veštačke inteligencije u raznim oblastima čovekovih aktivnosti s ciljem da se unapredi kvalitet ljudskog života i bezbednost.

Centar za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" i prof. dr Aleksandar Rodić dobitnici su priznanja Kluba privrednih novinara za razvoj i primenu nauke.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.