NavMenu

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Nedelja, 03.02.2013. 21:32
Komentari
Podeli

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ENERGETIKA.

Investitori u obnovljive izvore energije bili su 2012. godine veoma zabrinuti jer je država najavljivala smanjenje fid in tarifa, tako da su se nove mere podsticaja za proizvodnju struje iz "zelenih" izvora čekale "k’o ozebao sunce". Pozitivna novina iz Uredba o merama podsticaja za povlašćene proizvođače je da će se iznosi podsticaja jednom godišnje usklađivati sa iznosom inflacije u evrozoni.

S obzirom na to da je Ministarstvo energetike nove mere usvojilo tek 24. januara ove godine, preostaje da vidimo kakva će reakcija investitora biti i koliko će planiranih projekata biti realizovano u 2013.

Najveću pažnju privlači ono što je grandiozno, pa tako interesovanje naših čitalaca nije jenjavalo drugu godinu za redom za solarni park vredan 2 mlrd EUR. Luksemburška kompanija "Securum Equity Partners" je krajem 2011. najavila izgradnju solarne elektrane instalisane snage od 1.000 MW na jugu Srbije. U 2012. potpisan je memorandum o izgradnji sa Vladom Srbije, kompanija je smestila svoje kancelarije u poslovnom centru "Ušće" i najavila da će postavljanje solarni panela na nekoliko lokacija početi na proleće 2013. Sve ove vesti doprinele su da ovaj veliki projekat dođe na prvo mesto naše liste.

Drugo mesto zauzeli su projekti RWE. Predstavnci nemačkog energetskog giganta i "Elektroprivrede Srbije" su u septembru 2012. potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike. Postignut je dogovor da će RWE graditi Termoelektranu "Nikola Tesla 3" i hidroelektranu na Moravi, a oba posla će dostići cenu veću od 2 mlrd EUR.

Na treću poziciju plasirao se vetropark kapaciteta 300 MW koji "Continental Wind Partners" (CWP) planira da izgradi kod Kovina. Iako je bilo reči da će američka kompanija odustati od ulaganja 450 mil EUR U Srbiji ako budu smanjenje fid in tarife, saznali smo u CWP-u da ne odustaju od vetroparka "Čibuk".

Izgradnja Južnog toka, koji će ruski gas dopremiti ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do kupaca u Italiji, što je investicija od 16 mlrd EUR, počela je u decembru 2012. na ruskoj obali Crnog mora. Međutim, iako je najavljen početak izgradnje Južnog toka kroz našu zemlju za januar 2013, još iščekujemo početak gasovodnog koridora koji je prema interesovanju naših čitalaca zauzeo četvrtu poziciju.

Izgradnja 10 manjih hidrocentrala na Ibru vrednih 350 mil EUR, počeće polovinom 2013. godine. Ovaj projekat, koji se našao na petom mestu, dogovoren je u oktobru prošle godine na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom italijanske industrijske grupe "Maccaferri" Gaetanom Makaferijem.

Kako iskoristiti sunce 24 sata 365 dana godišnje? Odgovor na to pitanje dao je dr Vladan Petrović, naučnik i pronalazač, koji se nakon stručnog usavršavanja u oblasti energetike iz Nemačke vratio u rodni Badnjevac nadomak Kragujevca. Uz podršku partnera iz Londona Petrović je sagradio pilot postrojenje za koje tvrdi da je jedinstveno u svetu.

Za ovo postrojenje, koje je zauzelo šesto mesto, interesovali su se predstavnici 19 zemalja, a profesora Petrovića obišao je i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom predizborne kampanje.

Na sedmom mestu su se plasirale vetroelektrane u Plandištu. Investitor "Wind park Plandište" je dobio dozvolu za izgradnju vetroelektrane vredne 3,22 mil EUR. Druga vest koju je doneo vetar iz banatske opštine je ugovor "Naftne industrije Srbije" sa kompanijom "Energowind" o preuzimanju 50% akcija u projektu izgradnje vetroparka u Plandištu.

Na osmom mestu je prva "Gazprom"-ova benzinska stanica u Srbiji otvorena decembra 2012. godine na Pančevačkom putu u Beogradu. Kako je najavljeno do kraja 2013. godine biće ih oko 30. "Naftna industrija Srbije" će operativno upravljati mrežom benzinskih pumpi "Gazprom" kojih će na Balkanu do kraja 2013. godine u regionu biti oko 100.

Posle Bugarske, Rumunije, Makedonije i BiH, austrijska firma "GL&A Holding" odlučila je da investicije u obnovljive izvore energije u regionu nastavi u našoj zemlji. Reč je o biogas elektrani u Ilandži, na devetom mestu, vrednoj 14 mil EUR, koja bi trebalo da počne da radi početkom 2013.

Na desetom mestu je najveća solarna elektrana u Srbiji, ukupne snage 2 MW, koja je počela rad početkom ove godine. Firma "Solar Matarova" sa sedištem u Novom Sadu, čiji je osnivač "Gascom Balkan" Beograd, počela je izgradnju solarne elektrane kod Kuršumlije u aprilu 2012. godine. Italijanska kompanija "Gascom" najavila je ulaganje u još četiri slična postrojenja širom Srbije, kao i investicije u elektrane na biomasu.

Na jedanestoj poziciji je projekat vetroelektrane kod Negotina vredne 60 mil EUR koji planira da izgradi "Vat energija".

Na dvanaestom mestu je vest da je EPS i kompaniji "Lotika" potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koja će učestvovati u finansiranju i gradnji dve solarne i dve hidroelektranea, kao i jedne elektrane na biomasu, ukupne snage pet megavata.

Na trinaestom mestu je solarni park, vredan 5 mil EUR, koji nemačka kompanija "S-Tech Energie" planira da izgradi u Bačkoj Topoli, dok je na četrnaestoj poziciji termoelektrana na biomasu firme "Energoobnova". Petnaesta pozicija pripala je projektu kotlarnice "Strauss Adriatic" koja za grejanje koristi briket kafene plevice.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ENERGETIKA uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, INDUSTRIJA, TURIZAM ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJE I IT, SAOBRAĆAJ, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, SPORT.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.