NavMenu

Film "Sveštenikova deca" 6. februara stiže u Srbiju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.01.2013. 12:12
Komentari
Podeli

Dugo očekivana komedija "Sveštenikova deca" u režiji Vinka Brešana, film koji je podigao prašinu u susednoj Hrvatskoj, imaće srpsku premijeru 6. februara u beogradskom Domu sindikata, u 20 časova.

Film je premijerno prikazan zagrebačkoj publici 27. decembra prošle godine i do sada je ostvario zapažene rezultate na blagajnama širom Hrvatske.

Komedija "Sveštenikova deca" novo je filmsko ostvarenje Vinka Brešana u kojem se on vraća svojim osnovnim elementima kojima se poigravao i u svojim ranijim filmovima – mediteransko podneblje, malo jadransko ostrvo, niz duhovitih karaktera – ovog puta uz primesu sveštenika u akciji očuvanja nataliteta! Rezultat je Brešanova filmska parodija u kojoj on na duhovit način secira i ironizuje temelje na kojima počiva hrvatsko društvo.

Reč je o filmskoj adaptaciji istoimene drame uspešnog pisca, scenariste i kompozitora Mate Matišića koji je za film napisao scenario i muziku. Ovim projektom Brešan i Matišić nastavljaju višegodišnju saradnju – Matišić je pisao filmsku muziku za sve prethodne Brešanove filmove, dok je Brešanov četvrti film "Nije kraj" nastao na predlošku Matišićeve drame "Žena bez tijela".

Glavni junak filma je mladi i predani sveštenik don Fabijan (Krešimir Mikić) koji u sklopu svoje službe stiže na malo dalmatinsko ostrvo - zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta on u duhu katoličke vere započinje neobičnu akciju – bušiti zapakovane kondome! U njegovoj kućnoj manufakturi uskoro mu se pridružuju dva ostrvska intelektualca – trafikant (Nikša Butijer) i mahniti apotekar (Dražen Kühn) te oni zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na ostrvu. Njihova akcija rezultira nizom poroda i venčanja što zainteresuje i glavnog biskupa koji odlučuje da poseti ostrvo...

Glavne uloge u filmu su ostvarili Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić, dok u ostalim nastupaju Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi.

Na beogradskoj premijeri publici će se pokloniti deo autorske i glumačke ekipe, na čelu sa rediteljem Brešanom.

Film će se od 7. februara naći na repertoaru domaćih bioskopa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.