NavMenu

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.01.2013. 08:13
Komentari
Podeli

Pančevačka petlja u BeograduPančevačka petlja u Beogradu

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru SAOBRAĆAJA.

Da li će izgradnjom Koridora 11 Ibarska magistrala otići u istoriju ostaje da se vidi, ono što je sigurno ušlo u istoriju Beograda je sistem naplate karata u javnom prevozu - Busplus. I one koji se voze autobusom, ali i one koji gradski prevoz zaobilaze u širokom luku zanimalo je kada će se smanjiti gradske gužve. Izgradnja petlje kod Pančevca donekle je smanjila kolaps, koji će totalno biti rešen izgradnjom mosta Zemun-Borča. "Prokop" će rasteretiti centar grada, a Slavija će se podzemnim prolazima rešiti pešaka.

Pančevačka petlja u BeograduPančevačka petlja u Beogradu

U 2012. se intenzivno gradilo u Beogradu, i gotovo svi projekti na listi su iz prestonice. Većina njih se odnosila na izgradnju saobraćajnica, tri su iz oblasti logistike i transporta robe, a na spisku su se našli jedan aerodrom, kao i jedan zanimljivi koncept garaže.

Koridor 11 bacio je senku na Koridor 10, pa je ta saobraćajnica zauzela prvo mesto na listi čitanosti. Izvesno je da azerbejdžanka kompanija "Azvirt" gradi oko 40 km između Ljiga i Preljine. Pred Novu godinu potpisan je predugovor sa kineskom korporacijom "Shandong hi-speed group" za izgradnju dve deonice auto-puta - od Uba do Obrenovca i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50 km. Prema najsvežijim informacijama, dve deonice autoputa na Koridoru 11 - od Beograda do Obrenovca i od Preljine od Požege, najverovatnije će se graditi koncesionim modelom.

Nova godina donela nam je i nove karte u gradskom prevozu i to elektronske. Ako izuzmemo ironične komentare da nam je, pored starih i neispravnih vozila, autobusa koji leti greju, a zimi hlade, jedino nedostajalo elektronsko očitavanje putnika. Ako zažmurimo na političke komentare kako je i pod kojim uslovima kompanija "Apex Solution Technology Beograd" dobila posao naplate prevoza u Beogradu. Ostaje nam da zaključimo da su dnevne potrebe naših čitalaca doprinele da ovaj projekat bude drugi na listi čitanosti.

Pančevačka petlja u BeograduPančevačka petlja u Beogradu

Treća je petlja kod Pančevačkog mosta, koja je puštena u decembru 2012. Tada je navedeno da prestoničke vozače više neće boleti glava zbog bezbednog prestrojavanja. Kako je tada rečeno, u istoriju odlaze višeminutna čekanja na "ukrštanje". Na terenu je situacija malo drugačija, pa je veliki broj vozača dolaskom na tu petlju umesto na Pančevački most otišao putem za Mirijevo.

Kinezi disciplinovano grade most preko Dunava, prateći sve rokove, a pravo rasterećenje saobraćaja će stići 2014. kada će taj grandiozni most biti otvoren. Priča o premošćavanju Borče i Zemuna zauzela je četvrto mesto.

Da niko ne koči izgradnju železničke stanice "Prokop", na petom mestu, saznali smo posle sastanka Đilasa, Mrkonjića i Ilića. Kružile su glasine da Grad Beograd "zateže", ali je na kraju dogovoreno da radovi kreću u martu. Deo će biti finansiran iz kuvajtskog kredita od 25 mil USD, a ostatak para (još 25 mil USD), kako je istaknuto, potrebnih za izgradnju pristupnih saobraćajnica, će potražiti kod potencijalnih investitora. Jedan od takvih investitora mogla bi da bude i kineska građevinska kompanija "Putevi i mostovi" (China Road and Bridge Corporation) koja gradi most Zemun-Borča.

Projekat Ulice vojvode StepeProjekat Ulice vojvode Stepe

Na šestom mestu ove godine, a verovatno u vrhu liste za 2013, je rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe. Prvi stanari u naselju "Stepa Stepanović", koje direktno izlazi na ovu ulicu su useljeni, novi automobili i ljudi napraviće još veću gužvu. A tek kad krene rekonstrukcija...

Logistički centar "Milšpeda" je na sedmom mestu. Vodeća kompanija u oblasti transporta izgradiće skladište površine 16.000 m2. Vrednost nove investicije iznosi oko 9 mil EUR.

Osmo mesto pripalo je rekonstrukciji Slavije. Višespratna, svetlosna ili rešetkasta fontana, vodeno ogledalo, akvarijum u podzemnim pešačkim prolazima, staza za planinarenje u centru Beograda – rešenja su koja su predložena na konkursu za uređenje trga. Kako će čuveni prestonički trg definitivno izgledati, biće odlučeno u toku ove godine.

Na devetom mestu je logistički centar "Lagermax" u Šimanovcima, koji je počeo da se gradi u martu, a već u decembru je svečano otvorio kapije.

Na kraju, uz mostove, nove kružne tokove, organizaciju saobraćaja, obilaznica oko Beograda definitivno će doprineti kvalitetnijem životu u prestonici. Ovaj projekat našao se na desetom mestu. I završetak ove kapitalne investicije koči, ništa drugo do novac.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, INDUSTRIJA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TELEKOMUNIKACIJE I IT.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.