NavMenu

RETROSPEKTIVA 2012 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2013. 18:28
Komentari
Podeli

Stepa StepanovićStepa Stepanović

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2012. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE.

Iako se u javnosti podizala velika prašina u vezi sa rokovima useljenja i kvalitetom izgradnje, takozvano "najveće gradilište" u našoj zemlji dobilo je u 2012. prve stanare. Priča o voždovačkom naselju "Stepa Stepanović" je već treću godinu za redom u žiži interesovanja i čitalaca "eKapije".

Uloga investitora koju je preuzela država izgradnjom stanova u "Stepi Stepanović" i novobeogradskom naselju "Dr Ivan Ribar" prestaće iako je podstakla tražnju za subvencionisanim kreditima. Uprkoz krizi u građevinskom sektoru, u Beogradu je prošle godine britanski "Pluto Capital" počeo izgradnju drugog stambenog objekta, a radove su kraju privodili investitori kompleksa "Dunavske terase" i "Living good".

Stepa StepanovićStepa Stepanović

Najveći deo visokogradnje je i dalje usmeren na prestonicu i okolinu, ali su se na našoj listi našli nekoliko projekata iz unutrašnjosti. Reč je o multifunkcionalnim kompleksima u Nišu, Smederevu, Šapcu, Jagodini, koji su za sada samo "na papiru" ali se realizacija očekuje u 2013. godini.

U izbornoj godini se obično pojave mnoge nerealne ideje, pa se tako u 2012. vratila na sto političara mitska priča o "Srpskom Menhetnu", i izazvala veliko interesovanje naših čitalaca.

Naselje Stepa Stepanović je posle dve godine na vrhu interesovanja naših čitalaca. U 2011. kada je prvih 1.000 stanova dobilo svoje stanare ovaj projekat je bio na petom mestu. A u 2010. kada je su počeli pripremni radovi za izgradnju i kada je počela prodaja stanova u "najvećem gradilištu" u zemlji vesti o ovom projektu su bile prvorangirane. Kako je najavljno iz Gradske građevinske direkcije, do jula 2013. godine trebalo bi da bude useljeno kompletno naselje gde će biti oko 20.000 ljudi, tako da će mnogobrojnih informacija biti i u ovoj godini, a naročito jer se očekuje i izgradnja infrastrukture, obdanista, škole kao i drugih objekata koje bi trebalo da upotpune živiot velikog naselja.

Još veće interesovanje nego prošle godine pokazali su naši čitaoci za kompleks Bubanjski heroji u Nišu pa je tako planirana investicija američke kompanije "Clean Earth Capital" prešla sa trećeg na drugo mesto.

Ivan RibarIvan Ribar

Prva faza ove investicije vredne 85 mil EUR bi trebalo da počne početkom 2013. godine rušenjem starih objekata na toj lokaciji, nakon čega će uslediti radovi infrastrukturni radovi. Projekat predviđa izgradnju stanova za civile i penzionisane pripadnike Vojske Srbije, gradskih kuća, trgovinskog centra, hotela, privatne zdravstvene ustanove, tehničkog američkog univerziteta i jednog otvorenog umetničkog centra gde će biti predstavljene različite forme primenjene umetnosti.

Treću poziciju je zauzeo još jedan projekat masovne stanogradnje. Reč je o novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar čija izgradnja je počela u aprilu 2012. godine. Najnovija vest u vezi sa naseljem za koja je zadužena Građevinska direkcija Srbije je dosadašnja prodaja 190 stanova od ukupno 707 stanova koji će biti izgrađeni do kraja godine čija cena je 1.290 EUR sa PDV-om.

Četvoroplasirana nekretnina je luksuzni turistički kompleks, vredan 200 mil EUR, koji bi trebalo da bude izgrađen u jednom od najlepših delova prestonice, u podnožju Beogradske tvrđave. Interesovanje javnosti je privukla informacija da je za ovaj projekat bila zadužena poznata arhitektkinja Zaha Hadid.

Luksuzni kompleks u podnožju Beogradske tvrđaveLuksuzni kompleks u podnožju Beogradske tvrđave

"Lamda development" je obezbedila lokaciju na kojoj će biti izgrađen kompleks još 2007. za šta je platila 55,8 mil EUR. Da li će ovaj kompleks postati novo obeležje Beograda zavisi od rešavanja problema sa administracijom nastalih posle kupovine fabrike "Beko" u stečaju. U kompaniji "Lamda development" su rekli da su jedini vlasnici i nosioci projekta, ali ne mogu da preciziraju kada će početi izgradnja kompleksa.

Na petom mestu je prošlogodišnji pobednik - "West 65". Izgradnja prve faze kompleksa u novobeogradskom Bloku 65, u koju je "PSP Farman" investirao više od 160 mil EUR, počela je u junu 2011, a kako je najavljeno iz te kompanije useljenje u prve stanove će biti u februaru-martu 2013. U ovoj godini bi trebalo da bude nastavljena gradnja tako da će ovaj stambeno-poslovni kompleks možda i sledeće godine biti na ovoj listi najčitanijih priča o nekretninama.

"Danube Business Center", poslovna zgrada površine 5.500 m2, smeštena pored hotela "Falkensteiner" u Bloku 11a na Novom Beogradu zauzela je šesto mesto.

Sedmu poziciju je zauzela takođe poslovna zgrada, ali je reč o objektu jedne banke u Nišu. Kako nam je najavljeno iz ProCredit-a, u gradu na Nišavi trebalo bi da osvane energetski efikasan objekat vreda 1,2 mil EUR. Nova poslovna zgrada ProCredit banke u Nišu godišnje će ostvarivati čak 70% uštede na troškovima grejanja i hlađenja, dok će emisija ugljen-dioksida u ovom objektu biti 40% manja nego u zgradama sa klasičnim sistemima ventilacije, grejanja i osvetljenja.

Mnogobrojni čitaoci "eKapije" su se zainteresovali za priču o "Srpskom Menhetnu" i projektu koji već ima mitski karakter, tako da je silazak prestonice na reke zauzeo osmo mesto. Decenijama se govori o tome da je prostor gde stoluje železnička i autobuska stanica najatraktivniji gradski prostor, koji treba da postane glavno mesto za život i rad u Beogradu. Međutim, koraci ka izmeštanju stanica su veoma spori, tako da se novi sadržaji "Savskog amfiteatra", "Varoši na vodi", "Europolisa", mogu očekivati prema nekim procenama tek za 25 godina.

Da visokogradnja nije u potpunosti zamrla u prestonici pokazuje investicija beogradske firme "Aramont" koja u blizini naše najveće reke gradi stambeno-poslovni kompleks. "Dunavske terase", koje su zauzele deveto mesto, sadržaće 270 stanova, 162 poslovna apartmana i 54 ateljea.

Odmah iza njega, na desetom mestu, je još jedan stambeno-poslovni objekat u Beogradu. Na nekoliko minuta od Čuburskog parka niče "Harmony Apartments" koji će ponuditi ukupno 80 stanova, površine od 34 do 147 m2. Završetak kompleksa očekuje se krajem 2013, a kako je investitor najavio, u toku je odabir lokacije na kojoj bi gradio novi kompleks nakon završetka objekta na Vračaru.

Od jedanaestog do četrnaestog mesta plasirali su se stambeno-poslovni projekti van prestonice - višenamenski poslovni kompleksa kod Sportskog centra u Smederevu, grad na vodi u Šapcu, elitni stambeno poslovni kompleks sa golf terenom na 300 ha u surčinskom naselju Bečmen vredan 1 mlrd USD, apartmansko naselje "Plavuša" u Jagodini.

Na petnaestom mestu se vraćamo u Beograd na Vračar gde je kupcim na raspolaganju 28 "Living good" stanova.

Pogledajte kompletnu rang listu 20 investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.