NavMenu

Razvoj lokalnih zajednica na dar - Balkanski fond za lokalne inicijative osnovao prvu finansijsku zadužbinu u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 02.01.2013. 15:56
Komentari
Podeli

Nisu samo privrednici ti koji u doba krize razmišljaju kako da dođu do dodatnih izvora finansiranja. Istom mišlju vode se i neprofitne organizacije, kakva je na primer i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF). Ovaj fond sredstva prikuplja od drugih fondacija, stranih vlada, kompanija i pojedinaca.

Kako bi obezbedio kontinuirano ulaganje novca u lokalne zajednice i pozicionirao se kao lider u skupljanju grantova ("grantmejkingu"), BCIF je u godini koja je na izmaku osnovao prvu finansijsku zadužbinu u Srbiji. Zadužbina treba da "zarađuje" finasijsku pomoć od donatora koji su spremni da dugoročno ulože u rad fondacije i time obezbede održivost programa kroz koje se podržava razvoj lokalnih zajednica u Srbiji.

Finansijski fondovi, kakva je ova zadužbina, nisu novina u Evropi i svetu gde mnoge organizacije na taj način obezbeđuju dodatno finansiranje svojih programa.

- Fondacija VIA iz Češke dugogodišnji je partner BCIF-a i nekoliko godina razvija slični zadužbinski fond. Savetovali smo se sa njima oko najboljeg načina za prikupljanje finansijskih sredstava za zadužbinu - kaže za "eKapiju" Ksenija Graovac, menadžerka za prikupljanje sredstava i komunikacije BCIF.

Strategija prikupljanja sredstava za zadužbinski fond podrazumeva da se BCIF prvi put više okreće pojedincima. U tu svrhu je uveden novi mehanizam onlajn doniranja putem Intenet i "Facebook" stranice, pod nazivom "Dobro na dar!", čime se građani podstiču da ulažu u finansijsku zadužbinu. Kao potencijalni donatori targetirane su i kompanije, država i institucionalni donatori.

- Svaku ciljnu grupu treba zainteresovati da ulaže u zadužbinski fond. Pojedinačni donatori su naš trenutni fokus, a najveća takva donacija do sada je 50.000 dinara - dodaje Graovac.

Zadužbinski fond još ne finansira nijedan program, jer se zadužbina izgrađuje, a cilj je da se do kraja januara 2013. godine prikupi 25.000 USD. "Charles Stewart Mott" fondacija dupliraće svaku donaciju.

- Dogovor koji imamo sa "Charles Stewart Mott" fondacijom je da u roku od pet godina prikupimo sredstva, koja će oni duplirati, a iznos te tzv. matching donacije od "Mott"-a je 500.000 USD. Novac se prikuplja na računu, "zarađuje" se kamata i potom počinje da se koristi - objašnjava menadžerka BCIF-a.

"Charles Stewart Mott" fondacija je dugogodišnji institucionalni donator BCIF-a, jer je jedan od njenih fokusa razvoj lokalnih zajednica u našem regionu.

-"Mott" takođe pomaže velikim nacionalnim fondacijama da izgrade zadužbinski fond i naš slučaj tu nije usamljen. Dupliranje doniranih sredstva je veoma dobar način da se izgradi finansijska zadužbina, jer je prikupljanje sredstava jedan od najvećih i najtežih zadataka neprofitnih organizacija - objašnjava Graovac.

Primarni cilj je da zadužbinski fond naraste do granice kada će Balkanski fond za lokalne inicijative moći samostalno da finansira svoje programe.

- Kratkoročni operativni plan je obaveštavanje naših podržavalaca, partnera, saradnika, građana, da je zadužbinski fond formiran i da svako ima priliku da nam pomogne da taj fond uvećamo, čime postaje deo stvaranja boljih uslova života u mnogim lokalnim zajednicama u Srbiji - zaključuje Ksenija Graovac.

Donacije za finansijsku zadužbinu mogu se uplatiti na žiro-račun 340 - 1100 2728 - 70 kod Erste banke. Više informacija o ovom projektu može saznati na veb sajtu BCIF-a i putem "Facebook" stranice.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.