NavMenu

Uskoro vakcina protiv reumatoidnog artritisa?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.12.2012. 19:17
Komentari
Podeli

Oboleli od reumatoidnog artritisa kojima standardna terapija ne pomaže, novu šansu za izlečenje dobiće u vakcini, smatra profesor Mari-Kristof Buasije, šefa odeljenja za reumatologiju na klinici Avisen u Parizu.

Vakcina koja je predstavljena na svetskom kongresu reumatologa u Vašingtonu, primenjivaće se kod pacijenata kod kojih imunoterapija ne daje očekivane rezultate, a čiji procenat nije zanemarljiv, rekao je profesor Buasije u intervjuu za francuski nedeljnik Pari mač.

Reumatoidni artritis nastaje usled genetske predispozicije udružene sa faktorima okruženja, podseća profesor i dodaje da je izvesno da pušenje znatno povećava rizik od nastanka ove bolesti.

Bolest se razvija, objašnjava profešor Buasije, tako što prenadražene ćelije imunološkog sistema počinju da proizvode toksične agente nazvane "citokini" koji dovode do zapaljenskog procesa, a najopasniji među njima je TNF (faktor nekroze tumora).

U početnoj fazi oboleli se leče kortikosteroidima i metotreksatom, a ukoliko bolest uznapreduje, prelazi se na imunoterapiju koja cilja upravo TNF, pa se otud i naziva anti-TNF terapija.

Međutim, dosadašnje studije pokazuju da anti-TNF terapija dovodi do povlačenja bolesti samo u 30% slučajeva, blago poboljšanje se dešava kod 30% pacijenata, a čak kod 40% njih ova terapija je potpuno neuspešna. Upravo je ovde bio prostor da se istraže nove metode lečenja, kaže profesor.

Mehanizam delovanja vakcine je vrlo sličan klasičnoj preventivnoj vakcini putem koje se pacijentu ubrizgava molekul laboratorijski inaktivisan od opasnog citokina, zadužen da stimuliše proizvodnju antitela za borbu protiv TNF.

Prva testiranja vakcine obavljena su na miševima genetski modifikovanim da razviju ovu bolest i rezultati su bili odlični, ističe profesor. Zatim je sprovedeno jedno istraživanje na grupi od 40 obolelih od ove bolesti, u ozbiljnom stadijumu, i svi su bili imuni na anti-TNF terapiju. Pacijenti su podeljeni u dve grupe, jedna je dobila vakcinu, a druga placebo. Kod vakcinisanih je konstatovano smanjenje inflamatornih parametara kao što je bol.

U 2013. godini, zaključuje profesor, planirana je studija sa 300 pacijenata. Ukoliko se i ona pokaže uspešnom, dobili smo alternativno efikasno oružje za borbu protiv ove bolesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.