NavMenu

Osnovana srpsko-alžirska firma "Salsef" za izgradnju skladišta - Planirane investicije u 2013. oko 30 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 06.12.2012. 13:57
Komentari
Podeli

Alžirska državna firma "Frigomedit" i kompanija ITN iz Beograda potpisale su danas Sporazum o formiranju srpsko-alžirskog preduzeća "Salsef" koje će se baviti izgradnjom rashladnih skladišta za poljoprivredne proizvode.

Kako je, nakon potpisivanja tog dokumenta u Beogradu, kazao ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić, vrednost četiri projekta koje u 2013. godini treba da realizuje ova mešovito srpsko-alžirska firma je oko 30 mil EUR.

Ljajić je kazao da "Salsef" neće raditi samo projekte izgradnje hladnjača, već i velikih silosa, klanica i fabrika stočne hrane, a to otvara mogućnosti za veći izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište Alžira.

- Srbija ima značajne potencijale i kapacitete u oblasti proizvodnje hrane i ovo je dobra prilika da se to iskoristi - kazao je on.

Prema rečima Ljajića, ITM je potpuno privatna kompanija i Vlada Srbija će stati iza nje kao i iza svih izvozno orjentisanih kompanija koje otvaraju nova radna mesta. On je naglasio i da osnivanje preduzeća "Salsef" treba da bude poziv i drugim alžirskim kompanijama da investiraju u Srbiju koja sa Alžirom ima dopre političke odnose, a intenživno radi i na razvijanju ekonomskih.

Ljajić je potsetio da su Alžir i Srbija definisali četiri oblasti za unapređenje ekonomske saradnje, a to su poljoprivreda, građevinarstvo, zdravstvo i farmaceutska industrija. On je istakao i da je sa alžirskom stranom dogovoreno formiranje zajedničkih preduzeća u različitim oblastima delovanja, a u kojima bi alžirske kompanije imale 41% vlasništva.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua kazao je da Srbija i Alžir imaju dobru političku saradnju i da je u poslednje četiri godine pokrenuto nekoliko različitih ekonomskih aktivnosti kako bi se ta saradnja učvrstila, a dokaz za to je i današnje potpisivanje sporazuma o osnivanju mešovitog srpsko-alžirskog opreduzeća.

- U našem investicionom programu od 2010. do 2014. godine vrednom 268 mlrd USD ima mesta i za srpska preduzeća - kazao je on.

Predstavnik firme ITM Zoran Ristić kazao je da je prvi projekat "Salsefa" skladište u Alžiru za luk, krompir, meso, mleko u prahu, brašno i šećer, odnosno strateške proizvode koji će biti u svrsi robnih rezervi Alžira. On je kazao da je u prvih pet godina predviđeno da vrednost ukupnih projekata bude 400 mil EUR.

Prema njegovim rečima, ITM postoji 20 godina i bavi se implementacijom novih tehnologija u industriji hrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.