NavMenu

Osnovana srpsko-alžirska firma "Salsef" za izgradnju skladišta - Planirane investicije u 2013. oko 30 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 06.12.2012. 13:57
Komentari
Podeli

Alžirska državna firma "Frigomedit" i kompanija ITN iz Beograda potpisale su danas Sporazum o formiranju srpsko-alžirskog preduzeća "Salsef" koje će se baviti izgradnjom rashladnih skladišta za poljoprivredne proizvode.

Kako je, nakon potpisivanja tog dokumenta u Beogradu, kazao ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić, vrednost četiri projekta koje u 2013. godini treba da realizuje ova mešovito srpsko-alžirska firma je oko 30 mil EUR.

Ljajić je kazao da "Salsef" neće raditi samo projekte izgradnje hladnjača, već i velikih silosa, klanica i fabrika stočne hrane, a to otvara mogućnosti za veći izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište Alžira.

- Srbija ima značajne potencijale i kapacitete u oblasti proizvodnje hrane i ovo je dobra prilika da se to iskoristi - kazao je on.

Prema rečima Ljajića, ITM je potpuno privatna kompanija i Vlada Srbija će stati iza nje kao i iza svih izvozno orjentisanih kompanija koje otvaraju nova radna mesta. On je naglasio i da osnivanje preduzeća "Salsef" treba da bude poziv i drugim alžirskim kompanijama da investiraju u Srbiju koja sa Alžirom ima dopre političke odnose, a intenživno radi i na razvijanju ekonomskih.

Ljajić je potsetio da su Alžir i Srbija definisali četiri oblasti za unapređenje ekonomske saradnje, a to su poljoprivreda, građevinarstvo, zdravstvo i farmaceutska industrija. On je istakao i da je sa alžirskom stranom dogovoreno formiranje zajedničkih preduzeća u različitim oblastima delovanja, a u kojima bi alžirske kompanije imale 41% vlasništva.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua kazao je da Srbija i Alžir imaju dobru političku saradnju i da je u poslednje četiri godine pokrenuto nekoliko različitih ekonomskih aktivnosti kako bi se ta saradnja učvrstila, a dokaz za to je i današnje potpisivanje sporazuma o osnivanju mešovitog srpsko-alžirskog opreduzeća.

- U našem investicionom programu od 2010. do 2014. godine vrednom 268 mlrd USD ima mesta i za srpska preduzeća - kazao je on.

Predstavnik firme ITM Zoran Ristić kazao je da je prvi projekat "Salsefa" skladište u Alžiru za luk, krompir, meso, mleko u prahu, brašno i šećer, odnosno strateške proizvode koji će biti u svrsi robnih rezervi Alžira. On je kazao da je u prvih pet godina predviđeno da vrednost ukupnih projekata bude 400 mil EUR.

Prema njegovim rečima, ITM postoji 20 godina i bavi se implementacijom novih tehnologija u industriji hrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.