NavMenu

Hrvatski "PharmaS" počeo prozivođnju generičkih lekova u Zrenjaninu

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2012. 15:44
Komentari
Podeli

(Foto: PharmaS)

Hvatska farmaceutska kompanija "PharmaS" počela je danas proizvodnju lekova u pogonu podignutom u industrijskoj zoni "Bagljaš" u Zrenjaninu.

U modernoj fabrici nalazi se najsavremenija laboratorija za ispitivanje kvaliteta lekova, potpuno automatizovana proizvodnja, kao i skladišni, tehnički i kancelarijski prostor. Završetkom objekta koji je u potpunosti usklađen sa EU standardima farmaceutske industrije, ukupna investicija kompanije "PharmaS" u Srbiji iznosi više od 18 mil EUR.

- Veoma sam zadovoljan što smo otvorili najmoderniju fabriku koja će poslovati u skladu sa najvišim standardima poslovanja u farmaceutskoj industriji. Jedna od naših najvažnijih vrednosti je kvalitet na kojem insistiramo u svim segmentima poslovanja, a našim daljim aktivnostima želimo osigurati visokokvalitetne lekove i na taj način doprineti unapređenju zdravlja svakog pojedinca. Zahvaljujući novoj fabrici ukupni kapaciteti kompanije će biti značajno uvećani - rekao je direktor "PharmaS"-a Srbija Radivoj Topalov, posebno pohvalivši lokalne vlasti koje su imale razumevanja za potrebe "PharmaS"-a, a sam proces je bio maksimalno transparentan.

"PharmaS" će u fabrici u Zrenjaninu proizvoditi široku paletu kvalitetnih i cenovno dostupnih generičkih lekova, odnosno lekova identičnih originalnom leku svojom kvalitetom, svojstvima i delovanjem. "PharmaS" je do otvaranja nove fabrike u Srbiji proizvodio 7 lekova, dok će u prvoj fazi u Zrenjaninu "PharmaS" proizvoditi 10 lekova i to uglavnom iz kardiovaskularnog, gastroentrološkog, neuropsihijatrijskog i koštano-mišićnog područja. Planirano je i proširenje paleta lekova u sledećim fazama, u skladu sa tržišnim potrebama i učestalošću bolesti koje se tretiraju određenim lekovima.

Nova fabrika imaće kapacitet od 30 miliona pakovanja lekova godišnje što će kompaniji pružiti brojne mogućnosti za povećanje proizvodnje lekova koji će i dalje plasirati na srpskom tržištu, ali je planirano i povećanje izvoza u zemlje regiona. U potpuno automatizovanoj fabrici u Zrenjaninu u prvoj fazi će raditi 30 visoko stručnih radnika, a u skladu sa razvojem kompanije planira se i povećanje broja zaposlenih.

"PharmaS" Srbija nastala je 2010. godine preuzimanjem farmaceutskih kompanija "Ni Medic" i "In Med". Trenutno ima oko 70 zaposlenih. Kompanija je prisutna u zemljama regiona – Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Albaniji, a regionalni fokus omogućuje brzu prilagodljivost lokalnim tržištima kao i cenovnu konkurentnost velikim sistemima, isporučujući pritom lekove vrhunskog kvaliteta, navedeno je u saopštenju kompanije.

Inače, u Zrenjaninu od 1964. godine postoji fabrika lekova "Jugoremedija", osnovana kao plod zajedničkog ulaganja sa tada čuvenom nemačkom kompanijom "Hoechst".

Posle privatizacije 2002. godine, "Jugoremedija" je prošla kroz buran period i nije se oporavila do danas. Celokupna imovina fabrike zbog dugova je pod hipotekom, a proizvodnja je obustavljena.

Pre pet dana "Elektrodistribucija" je zbog dugova isključila i struju u fabrici, pa opremi i zalihama lekova preti velika šteta od hladnoće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.