NavMenu

U Beograd stiže 3 mlrd EUR - 40 regionalnih projekata biće predstavljeno 22. i 23. novembra najznačajnijim svetskim ulagačima

Izvor: eKapija Nedelja, 18.11.2012. 16:44
Komentari
Podeli

Gde naći novac za "bum ideju", i koji je najbolji način finansiranja za preduzeće u razvoju? O čemu investitori razmišljaju, kada procenjuju projekte u koje će ulagati? Zbog čega je dobro izaći na internacionalno tržište, ali i koji su izazovi sa kojima ćete se tamo suočiti? Kako da od lokalne postanete globalna kompanija, i kako su neki od najuspešnijih to uspeli?

O ovim, ali i mnogim drugim pitanjima, sa kojima se skoro svako preduzeće u razvoju suočava, neka od najznačajnijih svetskih i domaćih imena u biznisu, govoriće na beogradskom "Balkan Venture Forum"-u (BkVF). Događaj koji organizuju "Balkan Unlimited Serbia" i "Europe Unlimited", u hotelu "Metropol Palace" 22. i 23. novembra, po prvi put u Srbiji, organizovano će "spajati" preduzetnike i predstavnike venture kapitala.

Više od 40 investitora iz celog sveta, sa portfolijom većim od 3 mlrd EUR, provešće dva dana u Beogradu. Za to vreme, oni će se upoznati sa autorima inovativnih projekata, mladim preduzećima u razvoju, iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, "zelene" energije, "čistih" tehnologija i prirodnih nauka. Obe strane imaće vreme za predstavljanje, ali i direktne sastanke.

Venture kapital, koji dolazi od specijalizovanih fondova, orjentisan je ka investiranju u mlada preduzeća sa visokim potencijalom za rast, uz prihvatanje određenog nivoa rizika. Tako investiranje, putem dokapitalizacije, ne opterećuje novčani tok preduzeća. Ova alternativa klasičnim izvorima finansiranja u Srbiji je gotovo u povoju. Zbog toga je značaj Foruma još veći.

Stručnjaci iz sveta investicija i razvoja poslovanja koji će biti prisutni nudiće učesnicima i posetiocima Foruma ne samo prilike za alternativno finansiranje poslovanja i rasta poslovanja, već i svoje neprocenjivo iskustvo i savete u ovim oblastima.

Top 40

Od start up i seed fondova, preko "poslovnih anđela", do pravih "teškaša" u venture finansiranju – svi oni u Beograd dolaze da potraže najbolje projekte za ulaganje. Imaju novac, imaju želju da ga ulože, i imaju autoritet da odluče gde će to učiniti.

- Jedan od glavnih razloga zašto smo ušli u sve ovo je zato što godinama slušamo kako ima dobrih ideja i pametnih ljudi, ali nema novca. Mi "dovodimo novac" u Srbiju – kaže na početku razgovora za "eKapiju" programski direktor Foruma Nenad Paunović, iz "Balkan Unlimited Serbia".

- Od naših kompanija, njihove spremnosti i zanimljivosti prezentacija, zavisiće rezultati. Nekoliko firmi je nakon prvog "Balkan Venture Foruma", koji je u aprilu održan u Skoplju, pronašlo investitore za svoje ideje, i to je odličan znak. Postoji jedno nezavisno internacionalno istraživanje koje kaže da čak 50% firmi koje učestvuje na ovakvim događajima, pronađe investitora u roku od dve godine – kaže naš sagovornik.

Konkurs za projekte koji će biti predstavljeni završen je 9. novembra. Od 125 prijavljenih, organizatori su odabrali 40, kako kažu "najboljih, najspremnijih i najkonkurentnijih".

A kako da svoju ideju predstave u što boljem svetlu, da pokažu ono što investitori traže, i da efikasno iskoriste vreme koje imaju na raspolagaju, pomoći će im organizatori Foruma.

- Pre zvaničnog početka, biće organizovana tzv "venture academy" od nekoliko sati, i tamo će treneri "Europe Unlimited" pomoći kompanijama da unaprede svoje prezentacije. Koliko god je projekat sam po sebi interesantan, važno je znati kako da ga predstavite na pravi način. Ovaj trening je veoma važan, jer su pokretači ideja uglavnom inženjeri – oni se bave proizvodom, ali im treba pomoć kada je reč o tome kako ga prikazati.

Nenad Paunović (Foto: ekapija.com)Nenad Paunović

Šta je to što se traži?

Na konkurs je pristiglo najviše prijava iz Srbije, ali je bilo i onih iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije.

Iako konačna odluka, naravno, zavisi od toga kako investitor proceni vašu ideju, šta je to što može odrediti da li je ono što imate da ponudite – prava stvar? Jedan od načina, na koji možete dobiti odgovor, jeste i - koji su to kriterijumi, na osnovu kojih su projekti selektovani, za učešće na "Balkan Venture Forumu"?

Pre svega, to je biznis potencijal – tražnja za predstavljenim proizvodima i uslugama. Potom, iskustvo tima (ima li on veštine i iskustvo dovoljno za rast biznisa, i da li je sposoban da deluje u komercijalnoj sferi i oblasti istraživanja), značaj proizvoda ili tehnologije (predložena rešenja moraju biti vrhunska u svojim oblastima i naprednija od kokurentskih), i konkurentska pozicija (kompetencije, intelektualna svojina). Tu su još i interes za investicijom i kreiranjem partnerstva (zahtev ili ponuda moraju biti jasno izdefinisani i atraktivni potencijalnim partnerima), kao i kvalitet profila projekta - informacije moraju biti kompletne, jasne, izbalanisarne i uveravajuće.

Svaka kompanija, na centralnom predstavljanju, koje je ujedno i takmičenje, imaće po 15 minuta – 7 za prezentaciju, i 8 da odgovore na pitanje investitora. Kratko ili ne?

- To je sasvim dovoljno da se pokaže suština projekta, i neki osnovni parametri za inicijalno predstavljanje, i da se investiror zainteresuje za vašu kompaniju.

Investicioni žiri, koji će sedeti u publici, i koji bira partnerska organizacija "Europe Unlimited", odabraće deset najboljih projekata koji će početkom decembra učestvovati na finalnom takmičenju "Europe Venture Forum". Oni će dobiti priliku da se u Berlinu ponovo predstave investitorima, ali i da upoznaju potencijalne partnere, da vide gde su u odnosu na konkurenciju.

Cilj beogradskog "Balkan Venture Foruma" da podigne svest i nivo znanja o alternativnim pristupima u finansiranju rasta i razvoja preduzeća. Organizatori veruju da u Srbiji i na Balkanu postoji ogroman i neotkriven potencijal za razvoj tržišta venture kapitala – prilike za investiranje već postoje, a tek će se pojavljivati.

- Preduzetnici iz Srbije do sada su samo pojedinačne odlazile na slične događaje na zapadu, ali to su bili izuzeci, a ne pravila. Naša želja je da se u budućnosti ovakav forum organizuje svake godine, kako bi preduzetnici imali određenu sigurnost, i da mogu da računaju: ako ove godine krenem da razvijam projekat, do sledeće mogu da se spremim i predstavim investitorima – kaže naš sagovornik.

- Neka s vremena na vreme dođu ljudi sa novcem da pitaju šta ima novo, u šta se može investirati, šta vi možete da ponudite – to će biti dobro za našu celokupnu privredu.

Ne donose samo novac

Na panelima će govoriti više od 50 učesnika – investitori, predstavnici državnih i finansijskih institucija, oni koji su prošli put od male do velike firme...

- Ono što je bitno je da investitori ne donose samo novac, već donose svoju mreže kontakata, svoj know how kako da se firma razvija, što može da bude važnije od samog kapitala. Možda kompaniji ne treba trenutno novac, ali joj treba da nauči kako da izađe na globalno tržište, i koje korake da preduzme - kaže naš sagovornik.

Učesnici

Prema podacima sa sajta Foruma, na skupu će učestvovati i generalni direktori "Nordeusa" i "Limunda" Branko Milutinović i Vladimir Nikolić, predstavnici Fonda za inovacionu delatnost, "RSG Capital" i "Elevena"...

Među učesnicima će biti investicione kuće "Intel Capital", "Crimson Capital", međunarodne finansijske institucije (EBRD, EIF, Svetska banka), predstavnici Vlade, Ministarstva finansija...

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.