NavMenu

Bogatstvo spava na tavanu - Prodaja na sajtovima "Limundo" i "Kupindo" svakodnevno raste

Izvor: eKapija Petak, 16.11.2012. 13:05
Komentari
Podeli


Stariji bračni par je imao želju da poseti Peru, ali nije imao dovoljno novca. Samo nekoliko meseci kasnije oni su poslali razglednicu iz ove južnoameričke države. Ne, nije reč o dobitnicima nekog nagradnog putovanja ili igre na sreću. Pomenuti bračni par je zaradio novac prodajući stare stvari iz svog doma putem sajta za aukcijsku prodaju Limundo.com.

- Pročačkajte svoje tavane i podrume, tamo leži bogatstvo - poručuje izvršna direktorka veb portala "Limundo" Olga Mirković-Maksimović.

Brojke pokazuju da ovo nije samo prazna priča ili urbana legenda. Kada znate da je na ovom veb sajtu maketa Ajfelovog tornja od šibica dostigla cenu od 33.000 dinara, a da je 6 pez figurica prodato za 30.000 dinara, možda ćete i vi da "pospremite" svoje domove. U trenutku kada je postavio početnu cenu, prodavac Zagor stripa nije ni slutio da će krajnja suma biti 15.000 dinara. Licitiranje može da dostigne i 100.000 EUR za koliko je 2007. godine prodat bager Ljubisava Đokića, poznatog kao Džo Bagerista, i za sada drži rekord kao predmet sa najvećom aukcijskom vrednošću. To su samo neke od uspešnih kupovina, a dnevno se obavi preko 7.000.

- Svakoga dana ovaj sajt beleži oko 200.000 poseta, a ukupno ima 300.000 aktivnih članova. Limundograd bi bio treći po veličini u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada - kaže za "eKapiju" direktor kompanije "Limundo" Vladimir Nikolić.

On priznaje da ovakav uspeh nije mogao niko da predvidi naročito ne, te 2006. godine, kada je osnovan "Limundo" sa par zaposlenih i bez i jednog aktivnog korisnika. Pored velikog broja članova, danas ova kompanija zapošljava više od 40 ljudi, a taj broj se povećava svakog meseca.

- Kada imate brz razvoj sajta koji se povećava 10% mesečno, menja se organizacija. Nešto što je juče važilo, danas ne važi. Svaki put tražimo neki nov način u vezi sa samim sajtom, ali i organizacije u kompaniji. Menja se tržište, pa se menjamo i mi - objašnjava Nikolić.

Direktor ove kompanije priznaje da su u početku imali probem edukacije korisnika, ali su te početne teškoće prevaziđene.

- U početku, kada bi korisnici došli na stranicu, gledali su je kao oglasni sajt gde vi postavite oglas sa kontaktom i neko će vas pozvati da se raspita o detaljiima. Tako su i naši prvi članovi postavljali predmet koji prodaju bez slike i opisa u kakvom je stanju. Tada smo svakom korisniku predlagali šta da promeni kako bi ovo bila prava aukcijska trgovina. Prodaja na "Limundu" i "Kupindu" je neka vrsta reklame samog proizvoda gde slika, dobar opis, brzo odgovaranje na poruke stvaraju osećaj kao da kupac može da vidi sam proizvod. Što je bolji opis, bolja je i prodaja.

Kompanija "Limundo" je, pored istoimenog portala, vlasnik još jednog sajta za onlajn trgovinu, a to je Kupindo.com.

- Od svog osnivanja ovi sajtovi beleže konstantan trend rasta - dodaje Olga Mirković-Maksimović.

I dok na "Limundu" uglavnom trguju fizička lica, "Kupindo" je platforma za poslovanje pravnih lica na internetu gde veliki broj kompanija prodaje svoje proizvode po fiksnim cenama. Članovi se međusobno ocenjuju, tako da se transparentno vidi ko je kakav trgovac.

Primer uspešnog internet poslovanja je firma "Symbolin". Ova kompanija koja se bavi tehnikom, računarima i opremom, najbolji je trgovac na "Kupindu" sa 3.000 pozitivnih i nijednom negativnom ocenom.

- Kompanije vole ovaj vid trgovine, jer nema ograničenja. Oni imaju prodavnicu koja radi 24 časa, 365 dana u godini uz regionalnu pokrivenost - naglašava Marina Bošković, ki akaunt menadžer (key account manager) kompanije "Kupindo".

Trgovina je decentralizovana i ravnomerno podeljena po regionima u Srbiji, tako da se 30% kupovina obavi u Beogradu i okolini, 30% u Vojvodini i 40% u centralnoj i južnoj Srbiji.

"Kupindo" je "najveći tržni centar" u Srbiji sa više od pola miliona artikala u 20 kategorija u ponudi. U odnosu na počenih 10.000 artikala, koliko je imao 2010, taj broj se povećao 50 puta, a cilj je da se u budućnosti dostigne cifra od million proizvoda uz dodavanje novih kategorija.

Dnevno ovaj sajt beleži 120.000 poseta, a svakog meseca se prijavi 13 novih prodavaca, što je isto kao da se u jednoj robnoj kući otvaraju radnje svaki treći dan bez jednog dinara ulaganja, objašnjavaju u "Kupindu".

- Ne postoji ograničenje prilikom prodaje proizvoda, osim onih koja su inače zakonom zabranjene kao što je npr. trgovina oružjem, arhivskim blagom i slično ili koja prosto krše naša pravila. Imamo korisničku podršku gde naši zaposleni proveravaju aukciju, članove, predmete, slike, a velika pomoć su nam i sami korisnici koji nam prijavljuju kada nešto nije u redu, jer svi žele da aukcija bude što bezbednija - objašnjava Nikolić.

Na ovim sajtovima korisnici mogu pokazati i svoju kreativnost.

- Tako je jedan aukcionar potpisao maramicu i postavio je na licitaciju uz komentar da on trenutno nije poznat, ali će možda nekad biti. Početna cena je bila 10 dinara, a prodata je za pedesetak -zaključuje Nikolić.

U kutku svakog doma postoji neki zaboravljeni predmet za koje bi neko platio čitavo malo bogatstvo. Možda je upravo taj predmet ili proizvod vaše kreativnosti "karta za neki vaš Peru".

"Limundo" druženja

Tokom šest godina postojanja "Limundo" je postao "više od trgovine", pa su njegovi korisnici postali prava mala zajednica, a u kompaniji kažu da se trude da održavaju stalan kontakt sa njima. Tako "Limundo karavan" putuje širom Srbije gde razmenjuje iskustva sa svojim članovima kroz direktnu komukaciju. Čačak, Bor, Užice samo su neki od gradova kroz koje je prošao ovaj karavan u težnji da se ostvari što prisniji kontakt sa korisnicima, objasne im se sve nedoumice i čuje njihovo mišljenje.

- Još jedan način da oslušnemo mišljenje naših članova, pored ove direktne komunikacija, su i društvene mreže - kaže PR menadžer "Limunda" Anđelka Ducić.

- Svake poslednje srede u mesecu tvitujemo (#etabla) sa našim korisnicima i uticajnim tviterašima o određenoj temi i tako na još jedan način ostvarujemo interakciju sa članovima - objašnjava Ducić.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.