NavMenu

"Bottle to bottle" u 2013. stiže u Srbiju - "Greentech" ulaže 5 mil EUR u izgradnju novog pogona za reciklažu u Bačkoj Palanci

Izvor: eKapija Petak, 26.10.2012. 16:09
Komentari
Podeli

Sa sajma "Ecofair"Sa sajma "Ecofair"
(Mihail Mateski)

Kompanija "Greentech" uložiće 5 mil EUR u izgradnju novog postrojenja za reciklažu PET ambalaže, po principu "bottle to bottle" odnosno "iz boce u bocu". U Srbiji će se tako po prvi put od otpadnih PET boca proizvoditi R-PET granulat, tehnološki najnapredniji finalni proizvod reciklaže. Pogon će biti opremljen najsavremenijom "Vacurema" tehnologijom, a trebalo bi da počne sa radom na proleće 2013. - kaže za "eKapiju" direktor novosadske kompanije "Greentech" Mihail Mateski.

Novo postrojenje biće sagrađeno u okviru "Greentech" fabrike u bačkopalanačkom selu Mladenovu, a posao će dobiti još oko 50 radnika. Na taj način, "Greentech" će duplirati broj zaposlenih.

- Trenutno smo u fazi dobijanja dozvola za gradnju, i uskoro pocinjemo sa gradnjom nove proizvodne hale. Uvođenjem "bottle to bottle" tehnologije, uz poliestersko vlakno i poliestersku traku, "Greentech" će kompletirati svoj asortiman finalnih proizvoda – kaže naš sagovornik.

- Urađeni su idejni projekti, a oprema je obezbeđena i avansirana. U novom pogonu postojaće linija za "vruće pranje", kapaciteta 10.000 tona godišnje, i linija za "bottle to bottle", kapaciteta oko 5.000 tona R-PET granulata godišnje. Naša "Green Grupa" je po kapacitetima prerade otpadnih PET boca već sada na drugom mestu u Evropi, a sa ovom investicijom možda se probijemo i na prvu poziciju.

R-PET se koristi kao zamena za originalni granulat za proizvodnju PET epruveta, tj. PET boca, čime korisnici ovakve ambalaže ostvaruju velike uštede, povećavaju energetsku efikasnost i direktno utiču na očuvanje zdrave životne sredine.

Sa sajma "Ecofair"Sa sajma "Ecofair"
("Vacurema" linija za proizvodnju R-PET)

- Od domaće sirovine, dobićemo domaći granulat, koji se sada inače uvozi. Firmama u Srbiji koje proizvode PET ambalažu, kao i firmama koje koriste PET kao ambalažu za svoje proizvode, ponudićemo da deo originalnog granulata zamene recikliranim. R-PET je po svojim karakteristikama identičan orginalnom granulatu, a imaće i sve neophodne ateste. Prema preporukama EU direktive, trenutno se u orginalni PET granulat dodaje 25% reciklirani R-PET, sa očekivanim trendom porasta.

Kompanija "Greentech" izvozno je orjentisana, a van granica Srbije plasiraju više od 90% onoga što proizvedu. Iako će R-PET nuditi i domaćim firmama, i nakon otvaranja novog pogona, najveći deo njihovih proizvoda biće namenjen izvozu. Direktor Mateski kaže da je "Greentech" zadovoljan kako procedura dobijanja dozvola za sada teče, te da kompanija ima dobru saradnju sa opštinom Bačka Palanka, kao i sa pokrajinskim vlastima.

"Green Grupa", čiji je "Greentech" član, osim pogona u Mladenovu, planira i uvođenje dve "bottle to bottle" linije u Rumuniji. Naš sagovornik otkriva i da to nije kraj njihovih planova, već da u budućnosti imaju na umu i nove investicije u oblasti reciklaže plastike.

Reciklaža EE otpada

Iako je "Green Grupa" pre nešto više od godinu dana najavila da će uložiti oko 7 mil EUR u fabriku za reciklažu električnog i elektronskog (EE) otpada, ta investicija je, kako kaže naš sagovornik, za sada "na čekanju".

Sa sajma "Ecofair"Sa sajma "Ecofair"


- To je bilo u planu za 2012. godinu, ali je, nažalost, zakonska regulativa u Srbiji u ovoj oblasti i dalje nedorečena i postoji mnogo nejasnoća, tako da smo odlučili da sačekamo dok se potpuno ne reguliše pravni okviru pod kojim će se dalje razvijati reciklaža EE otpada. Ekonomska kriza koja je u međuvremenu uzela maha i pad kupovne moći građana koji se odražava i na količinu EE otpada koji se može sakupiti na tržištu u ovim uslovima su nas dodatno ubedili da nije pravo vreme za jednu ovaku o investiciju. Nadamo da će se ovi nepovoljni uslovi u budućnosti otkloniti i da će biti prilike da realizujemo naše planove kada je reciklaža električnog i elektronskog otpada u pitanju - objašnjava Mateski.

Peti put na sajmu "Ecofair"

"Greentech" je i ove godine radio na širenju sakupljačke mreže, a trenutno postoji oko 100 preduzeća sa kojima sarađuju. Prema grubim procenama, u tom sistemu, direktno u delu sakupljanja PET ambalaže, zaposleno je oko 1.000 ljudi.

Kompanija je ove godine po peti put učestovala na Međunarodnom sajmu energetike i životne sredine "Ecofair", na Beogradskom sajmu.

- Zadovoljni smo nastupom, kao i do sada. "Ecofair" je dobra prilika da se steknu novi kontakti, ali pre svega da se sretnemo sa postojećim parnerima. Nameravamo da učestvujemo i sledeće godine – rekao je Mateski.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.