NavMenu

Konačan dogovor o ceni mosta kod Beške do kraja oktobra 2012?

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 08.10.2012. 08:42
Komentari
Podeli

Most kod BeškeMost kod Beške

Ni godinu dana posle puštanja u saobraćaj novog mosta preko Dunava kod Beške nepoznata je cena njegove izgradnje. Kako "Dnevnik" nezvanično saznaje, cena bi mogla da se zaokruži za petnaestak dana, kada bi se investitor ovog projekta, JP "Putevi Srbije" i izvođač radova, austrijska firma "Alpine" usaglasili s troškovima izgradnje. Međutim, slične informacije čule su se i do sada, ali dogovora nije bilo.

Još prilikom puštanja u saobraćaj novog mosta ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak dali su naslutiti da će to biti više od ugovorene sume od oko 37 mil EUR, ali koliko, do danas se ne zna. U javnosti se moglo čuti da "Alpine" tvrdi kako je izgradnja koštala nešto više od 100 mil EUR, a investitor nudi tek nešto više od polovine te sume.

Prema procedurama konsultantska kuća "Scott Wilson" je trebala da razreši ovaj problem i utvrdi konačnu cenu, prečešljavajući papire zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je odobrila kredit za izgradnju mosta. Ukoliko i nakon ispostavljanja konačne cene jedna od strana ne bude zadovoljna, spor će se preneti na međunarodno nezavisno telo u kojem su stručnjaci s licencama "fidika".

Još krajem januara ove godine "Putevi Srbije i "Alpine" su potpisali memorandum kojim su usaglašene 42 od ukupno 43 stavke u pregovorima oko cene i tada se došlo do sume od oko 50 mil EUR. Tada je ostalo otvoreno pitanje oko produžetka roka gradnje, na osnovu čega izvođač radova traži dodatni novac. Zašto su rokovi drastično produženi i ko je za to odgovoran do danas niko nije uspeo da utvrdi...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.