NavMenu

Ukinuto sedam državnih agencija i 138 parafiskalnih nameta

Izvor: Beta Utorak, 25.09.2012. 13:23
Komentari
Podeli

Skupština Srbije usvojila je danas izmene zakona kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta i pojedine javne agencije.

Usvojenim izmenama Zakona o energetici, ukida se Agencija za energetsku efikasnost i poslovi koje je obavljala, a njeni zaposleni preći će u Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Ugašen je i Fond za zaštitu životne sredine, čije zaposlene i imovinu će preuzeti Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, a prava i obaveze Fonda preuzeće Republika Srbija.

Izmenama Zakona o hemikalijama ukida se Agencija za hemikalije, a njene nadležnosti prenose na Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Ukida se Nacionalna turistička razvojna korporacija, Uprava za igre na sreću i Devizni inspektorat, kao i poseban Budžetski fond za finansiranje preventivnih programa za sprečavanje bolesti koje su povezane za konzumiranjem duvana. Njihove nadležnosti biće prenete na ministarstva ili druge državne organe.

Predloženim izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju ukida se obaveza plaćanja naknade zdravstvenoj ustanovi za ispitivanje zdravstvene sposobnosti i izdavanje lekarskog uverenje letačkog osoblja, kontrolora letenja i kabinskog osoblja.

Izmenama je predviđeno i ukidanje naknade Direktoratu civilnog vazduzhoplovstva za izdavanje, produženje ili izmenu potvrede o pravu na ispitivanje zdravstvene sposobnosti letačkog osoblja, kontrolora letenje i kabinskog osoblja.

Izmenama Zakona o javnim putevima, koje su takođe usvojene, ukidaju se godišnje naknade na motorna vozila, traktore i priključna vozila, naknade za prekomerno korišćenje državnog puta i naknade za postavljanje reklamnih tabli i panova uz puteve, osim ako je reč o državnom putu.

Ukidaju se i naknade za priključenje prilaznog puta na javni put, naknade za izgradnju komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta, od kojih se godišnje naplati oko 15,5 miliona dinara.

Usvojene su i izmene Zakona o fiskalnim kasama kojima se ukidaju fiskalne kase za deo preduzetnika koji paušalno plaćaju porez.

Izmenama zakona o stočarstvu, veterinarstvu, šumama, vodama i vinu ukida se niz nameta koji su prema oceni privrede opterećivali poslovanje.

Propisani su i najviši iznosi koje lokalne samouprave mogu da odrede za plaćanje komunalnih taksi, posebno firmarina.

Izmenama Zakona o privatizaciji uvtrđeno je da sva sredstva od prodaje kapitala u postupku privatizacije, posle namirenja poverilaca, uplaćuju na račun budžeta Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.