NavMenu

Ima li izlaza iz makroekonomskog ćorsokaka - Šta Srbija mora da uradi da bi unapredila izvoz?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.09.2012. 11:42
Komentari
Podeli

Žarko VukomanovićŽarko Vukomanović

Okupljanje članova i prijatelja Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu, 20. septembra u hotelu "Tulip Inn", obeležile su i makro i mikroekonomske teme.

Predavanje prof. dr Dušana Vujovića, konsultanta Svetske banke i USAID-a, bilo je posvećeno politici za povećanje konkurentnosti srpskog izvoza, dok je Žarko Vukomanović iz UNOPS-a govorio o socijalnom preduzetništvu, predstavljujći "Swift projekat".

Na sastanku kluba bio je i ambasador Slovenije u Beogradu Franc But, koji je najavio da će sledećem okupljanju, 4. oktobra, prisustvovati slovenački ministar ekonomije Radovan Žerjav, koji će se prethodno sastati sa predstavnicima Vlade Srbije. Osim Žerjava, kako kažu u SPK, moguće je da će se 98. okupljanju kluba pridružiti i ministar finansija Mlađan Dinkić.

But nije propustio priliku da istakne zadovoljstvo što je slovenačka "Aha Mura" kupila deo pirotskog "Prvog maja", i rekao da se nada da će do kraja godine u Srbiji biti još slovenačkih investicija.

- Na nekima od njih se već radi – kazao je But.

Ima li izlaza iz makroekonomskog ćorsokaka

Žarko VukomanovićŽarko Vukomanović
(Dušan Vujović)

O tome šta muči srpski izvoz, i srpsku privredu uopšte, i ima li im leka, govorio je prof. dr Dušan Vujović, konsultant Svetske banke i USAID-a. Prezentaciju "Podizanje konkurentnosti izvozne orjentacije Srbije", istog dana, prethodno je održao i na Menaždment forumu u PKS-u.

Predstavljajući, kako je rekao "makroekonomski ćorsokak" u kome se Srbija nalazi, on je kazao da je naša zemlja već dva kvartala 2012. u recesiji (-1,3% i -0,6%), kao i da je primetno negativno finansiranje, odnosno odliv kapitala. Beležimo rast uvoza (5,7%), uz "mlaki rast izvoza" (od svega 1,5%), uprkos depresijaciji. Osim toga, povećan je i fiskalni deficit (pre rebalansa 7% BDP-a).

- Problem Srbije je i loša korelacija privrednog rasta u spoljnotrgovinskih performansi – objasnio je Vujović.

Ovakvoj situaciji, osim institucionalnih slabosti nasleđenih iz prošlosti (nezadovoljavajuća konkurentnost u mnogobrojnim sektorima), doprinosi i niz strukturalnih slabosti – hronično slab realni sektor, neproduktivna radna snaga, veliki i neefikasan državni aparat. Osim toga, rast zasnovan na potrošnji i zaduženosti (država troši više od pola BDP-a) – neodrživ je, smatra profesor.

- Država ima malo ideja kako da se ovo reši, i kako da prestane da pritiska privredu.

Na kraju, Vujović je istakao i koje su, po njemu, prioritetne intervencije kojima država mora da se pozabavi. U zemlji sa mnogobrojnim ekonomskim problemima, njih je, kako je objasnio, veoma mnogo i zbog toga je najteže, ali vrlo važno, izabrati prave prioritete.

- Prioritetno je uklanjanje najoštrijih ograničenja - kaže profesor Vujović.

- Najpre moram da istaknem da kašnjenje i spor rast u razmenjivim sektorima govori da je realan devizni kurs (REDK) precenjen. REDK nije panacea, pošto izvoz diferenciranih proizvoda zavisi od mnogih drugih faktora - objašnjava profesor.

Nadalje, veoma je važno posvetiti se problemima ograničene ponude kredita, povećanju produktivnosti radne snage (i po obučenosti i po organizovanosti), i borbi sa neefikasnim i velikim državnim aparatom.

- Država je stvari postavila tako da je ona "najbolji" poslodavac - daje najveće plate uz najmanje posla. Zbog toga je, zapravo, postala negativan, remetilački faktor, jer radnicima omogućava nešto što privatni sektor ne može da izdrži.

Žarko VukomanovićŽarko Vukomanović

Projekat "Swift"

Nakon predavanja profesora Vujovića, Žarko Vukomanović, specijalista Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS), predstavio je prisutnima "Swit projekat" i reciklažnu zadrugu "Swift 1".

- Cilj "Swift inicijative" je da obezbedi dostupnost javnih i socijalnih usluga, uključujući zdravstvenu zaštitu, kroz bezbedno, održivo i produktivno zaposlenje. Želimo da obezbedimo mogućnost sticanja prihoda za život na bezbedan način, kroz omogućavanje zaposlenja za neformalne sakupljače otpada koje susrećemo na ulicama – kazao je Vukomanović.

Prva zadruga "Swift 1" osnovana je u Orlovskom naselju u Beogradu još 2010, a danas ona uspešno radi, sa 13 zaposlenih i oko 100 članova koji su spremni da u svakom trenutku pomognu u sakupljanju i preradi otpada, kada se za tim ukaže potreba.

- Ako me pitate zašto da odaberete "Swift", a neku drugu organizaciju, možda čak neku koja otkupljuje otpad, daću vam samo nekoliko razloga. Prvo, zato što je ćete tako podržati jedan društveno odgovoran projekat, što bi svaka firma trebalo da radi, i da budete ponosni na to. Zatim, "Swift" zadrugu podržava i Grad Beograd. Osim toga, "Swift" se drži principa socijalno odgovornog poslovanja, što znači da se dobit ravnomerno raspoređuje na zarade zaposlenih, kao i na stalno ulaganje u nova sredstva, koja će kasnije omogućiti da se ovde zaposli još ljudi – objasnio je Vukomanović.

On je najavio i da će na proleće 2013. biti otvorena još tri reciklažna centra – dva u Beogradu i jedan i Sremskoj Mitrovici.

SPK dobija novo rukovodstvo

97. okupljanje Slovenačkog poslovnog kluba održano je u hotelu "Tulip Inn" u Novom Beogradu, a zbog renoviranja "Continental"-a, i u narednih godinu i po dana, kako je najavljeno, taj hotel biće njihovo mesto okupljanja.

Vladimir Kravčuk, predsednik Kluba, najavio je da će u decembru, kada Klub slavi desetogodišnjicu rada, ili januaru sledeće godine SPK birati novog predsednika, potpredsednika i članove upravnog odbora, i pozvao sve da razmisle o eventualnim kandidatima za te pozicije.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.