NavMenu

Privatne robne marke "pobeđuju" poznate brendove - Trgovinski lanci u Srbiji šire asortiman proizvoda sa svojim potpisom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.09.2012. 16:12
Komentari
Podeli

Iz dana u dan se najavljuju poskupljenja namirnica pa ne čudi da je cena potrošačima sve važnija pri odlasku u prodavnicu. S obzirom na to da su proizvodi trgovačkih robnih marki jeftiniji od 10 do 40% od brendiranih, opravdano je što potrošači u Srbiji sve češće daju prednost njima. Udeo trgovačkih robnih marki u prometu konstantno raste, a očekuje se da će se ta tendencija nastaviti.

Šta bi mogao da bude odgovor srpskih trgovaca i proizvođača na krizu? Da li se potrošači u Srbiji okreću privatnim robnim markama? Kakav je odnos cene i kvaliteta takvih proizvoda? Odakle stiže roba sa potpisom trgovca? Odgovore na ova i druga pitanja, "eKapija" je potražila od trgovinskih lanaca koji posluju u našoj zemlji.

Da kupci u Srbiji sve više poznate brendove zamenjuju proizvodima sa logoom trgovina najbolje se može videti tokom vikenda u hipermarketima - rafovi na kojima su izloženi ovi proizvodi često su ispražnjeni. Najveća potražnja je za uljem, mlečnim proizvodima, mesnim prerađevinama, konzerviranim proizvodima, slatkišima, sokovima, kućnoj hemiji...

Kupcima je u prodavnicama i hipermarketima kompanije "Delhaize" na raspolaganju 2.100 proizvoda privatne robne marke, DIS ima 510 artikala, "Metro Cash&Carry" 1.100, u "Mercatoru" potrošači mogu naći više od 1.000 proizvoda, u prodavnicama "Univerexport"-a 600, u "Gomex" 93, a "Aman" ima 300 artikala sa svojim potpisom.

Mali proizvođači najčešće rade za velike trgovce, a njihovi proizvodi prodaju se kao trgovačka robna marka. Trgovci brinu o transportu, plasmanu i marketingu, što snižava troškove proizvodnje i osetno smanjuje maloprodajne cene. U trgovinskim lancima kažu da oni koji jednom kupe proizvod određene privatne robne marke, a zadovoljni su odnosom kvaliteta i cene, nastavljaju da kupuju isti proizvod.

U "Maxi" radnjama i hipermarketima "Tempo" kompanije "Delhaize" robne marke "Premia", "365", "Delhaize", "Bio", "Care", "Taste of Inspiration", "Adut" jeftinije su za 10 do 35% od "brendiranih" proizvoda iz iste kategorije. Kako za "eKapiju" kažu iz ove kompanije interesovanje potrošača je sve veće i sve češće se odlučuju za kupovinu tih proizvoda.

- Naši potrošači su uvideli da im ovi proizvodi omogućavaju da dodatno uštede, s obzirom na to da kupovinom "private brand" proizvoda dobijaju isti kvalitet i identičan ukus po znatno nižoj ceni u odnosu na brendirani proizvod – ističu u "Delhaize".

I u "Mercatoru" nam potvrđuju da je prodaja proizvoda pod njihovim robnim markama, "Ambienti", "Bonus plus", "Lumpi", "Lumpi tekstil", "Mercator linija", "Mercator tekstil", "Stočiću postavi se", "MyBody", "Premium", "Minute", "Bio", "Active life", "Pro magic", u porastu, posebno u vremenu krize.

Takođe, u "Metro Cash&Carry" tvrde da se proizvodima njihovih robnih marki "Aro", "Fine Food, "Horeca Select", "H-line", "Rioba", "Sigma" kupci konstantno vraćaju kada ih jednom kupe.

U ukupnoj prodaji u Srbiji proizvodi privatne robne marke učestvuju sa 3,6%. U Bugarskoj ih ima tri puta više, u Hrvatskoj pet, a u Mađarskoj čak sedam i po puta više nego u Srbiji. Da su trgovačke robne marke sve popularnije kod potrošača govori i sve veće učešće ovih proizvoda u ukupnom prometu kod nekih lanaca.

- DIS ima robnu marku "Dobro" sa 450 artikala a drugi je "Ukusi Srbije" sa 90 artikala. Naš maloprodajni lanac ima najveći procenat učešća privatne robne marke u prometu na teritoriji Srbije, i on iznosi više od 20%. Sa samo 540 artikala od ukupno 25.000 artikala postižemo zavidan rezultat učešća u prometu - kažu za "eKapiju" u DIS-u.

Privatne robne marke i za izvoz

Da bi trgovinski lanac započeo saradnju sa proizvođačem za njihovu robnu marku potrebno je da zadovoljava sve standarde tog lanca kao i da može da isporuči tražene količine. Prema važećim propisima, trgovci su u obavezi da na svakom artiklu privatne robne marke istaknu naziv proizvođača. Ko se zadubi u iščitavanje deklaracija videće nazive dosta velikih kompanija, a zapaziće i dosta nepoznatih proizvođača koji na ovaj način dobijaju šansu.

Većina proizvoda je poreklom iz Srbije, a deo artikala koji se i inače ne proizvode u Srbiji pristižu iz stranih zemalja.

Kako kažu u "Univerexport"-u, njihove privatne robne marke "Bašbaš", "Uni", "Dajdaj", "Bubzi" i "Merzer", uglavnom se proizvode u domaćim firmama.

- Oko 85% svih ugovorenih artikala su domaći proizvod. Određeni broj artikala proizvodi se izvan granica naše zemlje, kao što su ananas, tunjevina, sardine i sl. – navode u novosadskoj kompaniji.

U kompaniji "Metro" kažu da se najveći deo prehrambenih proizvoda nabavlja lokalno, a mali procenat proizvoda se nabavlja kroz internacionalne projekte. Kako ova kompanija posluje u 29 zemalja, firme koje proizvode "Metro" privatne robne marke imaju mogućnost da njihovi proizvodi stignu na tri kontinenta.

- U programu privatnih robnih marki učestvuje 119 srpskih proizvođača, i taj broj je u stalnom porastu. Ono što je verovatno najveći rezultat u poslednjih nekoliko godina je činjenica da se sada proizvodi iz Srbije izvoze i prodaju u 8 evropskih zemalja - Austrija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Češka, Slovačka, Ukrajina, Moldavija – napominju iz "Metro Cash&Carry".

Artikle trgovačke marke "Mercator" proizvodi 80 domaćih proizvođača, dok sa 30 firmi iz inostranstva sarađuju direktno i preko "Mercator"-a u Sloveniji. Robne marke domaćeg lanca "Aman", "Bravo", "Bravisimo", "Zdravlje" se mogu naći i u zemljama u okruženju.

Domaći proizvodi u robnim markama sa 75% učestvuju u asortimanu belgijskog "Delhaize".

- U Srbiji sarađujemo sa 115 proizvođača. Oko 70% lokalno proizvedenih artikala izvozimo u naše maloprodajne lance u BiH i CG, jedan manji deo se izvozi i na tržište Bugarske – kažu u "Delhaize".

U trgovinskom lanacu "Gomex", kažu da njihove robne marke "Panoni", "Fado", "Twist", "Twist&Clean", "Twist&Beauty" i "All Day", proizvodi 14 firmi iz Srbije.

- Cilj nam je da, gde god je moguće, angažujemo domaće proizvođače, međutim u nekim segmentima, kako bi bili konkurentniji, pregovaramo i sa inostranim dobavljačima - napominju iz "Gomex-a".

U DIS-u, koji je prepoznatljiv po sloganu "Kupuj domaće u domaćoj trgovini", ističu da prednost daju domaćim proizvođačima. Ovaj trgovinski lanac sarađuje sa 54 srpske firme i sa 10 stranih proizvođača iz Austrije, Grčke, Makedonije i Bugarske.

Širenje mreže robnih marki

Naši sagovornici iz "Mercator"-a, "Metro Cash&Carry", "Delhaize", DIS-a, "Univerexport"-a, "Amana", i "Gomex"-a slažu se da je potrebno konstantno proširenje asortimana robnih marki, a cilj im je i povećanje učešća robnih marki u ukupnom prometu.

"Delhaize" najavljuje još privatnih robnih brendova čime će obogatiti ponudu u "Maxi" prodavnicama i hipermarketima "Tempo". Tokom septembra uvode liniju proizvoda pod brendom "Od naše zemlje" koji su vrhunskog kvaliteta i koji se vezuju za tradiciju Srbije.

- Planiramo da predstavimo proizvode iz internacionalne kuhinje koji su već prisutni u Belgiji i od kojih će neki biti potpuna novina za naše potrošače – najavljuju za naš portal iz kompanije "Delhaize".

DIS planira da proširi asortiman, pre svega u kategorijama gde nisu imali dovoljno artikala kao što su mlečni proizvodi, papirna galanterija. I kompaniju "Univerexport" značajno širenje lepeze ponude robne marke u kategorijama u kojima za sada nije imala robu sa potpisom "Univerexport"-a.

U godini kada slave 10 godina poslovanja u Srbiji i "Mercator" planira da potrošačima ponudi nove proizvode, a iz "Metro Cash& Carry" potvrđuju da im je cilj proširenje asortimana svih privatnih robnih marki i uključivanje još većeg broja domaćih proizvođača.

Borba za police

U očekivanju "Lidla" u Srbiji i zaoštravanje konkurencije trgovci očigledno pripremaju strategiju. Nemački diskonti lanac, jedan je od pet najvećih maloprodanih lanaca u svetu, i inače je poznat po izuzetni niskim cenama i po tome što veliki udeo u asortimanu imaju uparvo privatne robne marke.

Kako kaže Zlatko Bazianec, direktor u međunarodnoj konsultantskoj kući "A. T. Kearney", najveći proizvođač hrane na svetu nije više proizvođač, već je to trgovac, što pokazuju statistički podaci.

- Trgovački lanac "Walmart" preuzeo je prvo mesto od "Nestle"-a, zahvaljujući privatnim robnim markama. Prodajom svojih privatnih robnih marki u vrdenosti od 150 mlrd USD "Walmart" je za 50 milijardi pretekla "Neste" koji godišnje prihoduje 100 mlrd USD – objašnjava Bazianec.

Usled trenda rasta uspeha trgovačkih marki u svetskim, a i srpskim trgovačkim lancima, robne marke proizvođača hrane nalaze se pred velikom prekretnicom. Bazianec kaže da su pre nekoliko godina trgovačke marke bile na najnižim policama, na rubu kategorija, retko kada na najboljim pozicijama koje su bile rezervisane za glavne tzv. a-robne marke i nisu predstavljale realnu pretnju.

- Danas smo svedoci kako trgovački lanci postavljaju svoje robne marke više izraženije na glavne pozicije i time direktno smanjuju prostor za a-robne marke proizvođača hrane, čime preuzimaju primat u pojedinim kategorijama artikala. Ovaj trend je vidljiv i u rezultatima pojedinih proizvođača hrane koji beleže pad prodaje i marži usled velike konkurencije trgovačkih marki.

Bazianec ocenjuje da je poseban izazov za proizvođače i trgovce u budućnosti biti dodatno ukurupnjavanje tržišta trgovaca prehrambenih proizvoda kao i dolazak novih globalnih igrača na srpsko tržište.

- Oni će omogućiti našim proizvođačima da određene robne marke izvoze na evropska tržišta, ali će i doneti potencijalnu opasnost u vidu sopstvenih robnih marki koje do sada nisu postojale na tržištu - napominje Zlatko Bazianec.

U narednom periodu potrošači mogu očekivati nove artikle postojećih robnih marki, a verovatno i nove proizvode sa ulaskom novih kompanija na srpsko tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.