NavMenu

BAJATOVIĆ: Jeftiniji gas za 50 dolara za Srbiju

Izvor: Tanjug Nedelja, 16.09.2012. 16:33
Komentari
Podeli

Dušan BajatovićDušan Bajatović

Srbija će od decembra dobiti dodatno sniženje od 50 dolara za 1.000 kubnih metara (m3) gasa iz Rusije, izjavio je u subotu (15. septembra 2012.) u Neštinu generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i naglasio da je već dobijeno jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto na početku ove godine.

Generalni direktor Bajatović je novinarima u mestu Neštin, gde je kao poslanik Skupštine Srbije otvorio fabriku vode "Vila voda" napomenuo da će tako cene gasa za Srbiju od januara biti 420 dolara za 1.000 m3 gasa, umesto očekivanih 470 dolara.

Bajatović je međutim istakao da se to pojeftinjenje koje će dobiti država Srbije neće odraziti na sniženje gasa za potrošače jer je cena gasa već sada niža za 30 odsto u odnosu na tržišnu cenu.

Zbog toga što je cena gasa za potrošače niža za 30 odsto od realne "Srbijagas" već tri godine posluje u minusu, napomenuo je Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" je rekao kako očekuje da će uskoro biti potpisan međudržavni sporazum između Srbije i Rusije na osnovu koga će "Srbijagas" i "Gazprom" napraviti dugoročni ugovor o isporukama gasa za srpsko tržište.

- To znači da ćemo dobiti dodatne povoljnosti - ocenio je Bajatović.

Bajatović je ukazao kako očekuje skoro potpisivanje tih dokumenata i istakao da ne vidi razlog da ih ne parafira Vlada Srbije kada je to već uradio predsednik Rusije Dmitri Medvedev.

Bajatović je poručio da će snabdevanjem gasom građana i privrede tokom predstojeće grejne sezone biti stabilno.

Podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" se uredno puni gasom i snabdevanje potrošača će biti stabilno, rekao je Bajatović i dodao da će sve biti spremno i za početak radova za izgradnju gasovoda Južni tok u decembru kroz Srbiju.

Srbija će tako biti prva zemlja u kojoj će početi izgradnja kopnene deonice Južnog toka, kazao je Bajatović i ponovio da će zemlja zahvaljujući tom i drugim projektima u energetskom sektoru postati značajan "regionalni igrač".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.