NavMenu

Kilovati iz kukuruzne silaže - Austrijski "GL&A Holding" ulaže 14 mi EUR u biogas postrojenje u Alibunaru

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.09.2012. 13:26
Komentari
Podeli

Posle Bugarske, Rumunije, Makedonije i BiH, austrijska firma "GL&A Holding" odlučila je da investicije u obnovljive izvore energije u regionu nastavi u našoj zemlji. Reč je o biogas elektrani u Ilandži, vrednoj 14 mil EUR, koja bi trebalo da počne da radi početkom 2013.

Sredinom prošle godine na parceli od 11 ha počela je izgradnja postrojenja koje će proizvoditi i puštati u energetski sistem oko 24.000 MWh električne energije godišnje i proizvoditi 29.000 MWh toplotne energije.

- U toku je izgradnja biogas elektrane od 3 MW, odnosno tri elektrane od po 1 MW. Reč je o tehnologiji koja ne proizvodi samo energiju, već i dosta nusproizvoda. U prvoj fazi biće uloženo 14 mil EUR u izgradnju biogas elektrana, a kasnije 5 mil EUR u staklenike – kaže u razgovoru za "eKapiju" Danko Vuković iz beogradskog "Biogas Energy", firme koja zastupa austrijskog investitora.


Skoro svaki biorazgradivi materijal može se upotrebiti kao organska materija za proizvodnju biogasa. U postrojenjima u Ilandži koristiće kukuruznu silažu i svinjski stajnjak kao osnovne supstrate za proizvodnju biogasa.

Vuković objašnjava da se silaža stavlja u velike primarne digestore zajedno sa svinjskim stajnjakom i zagreva do 38°C, čime se pokreću anaerobni procesi u kojima bakterije, u odsustvu kiseonika, počinju razgradnju organskog materijala. Nusprodukt ovog procesa je biogas koji sadrži oko 60% metana, dok ostatak čine ugljen-dioksid, i ostali gasovi u tragovima. Proizvedeni biogas se prečišćava kako bi se otklanili razni sastojci sumpora, zatim se hladi i sagoreva direktno u CHP postrojenju-sistemu za proizvodnju toplotne i električne energije, u cilju proizvodnje struje i toplote.

- Iz procesa digestije preostaje mulj koje je kvalitetno đubrivo koje se u Evropi prodaje kao gotov proizvod, ali kod nas ne postoji razvijeno tržiše. Odlučili smo se za proces separacije, u kom se vrši razdvajanje tečne i čvrste materije. Tečna materija se šalje u cisternu za završno skladištenje gde će biti upotrebljena u našem irigacionom sistemu kao visokokvalitetno organsko đubrivo sa visokim sadržajem azota, dok se čvrsta materija prerađuje u kompost odnosno organsko đubrivo. Imamo ugovor sa austrijskom firmom "Compost System" koji će raditi postrojenje za kompostiranje, a proizvodiće oko 16.000 tona na godišnjem nivou.

Već dve godine "Biogas Energy" na teritoriji opštine Alibunar proizvodi kukuruznu silažu na 800 hektara, od čega je 500 ha pod sistemom za navodnjavanje, tako da ih ovogodišnja suša ne pogađa mnogo.

(Foto: Rajko Karišić)

- Deo poljoprivrednog zemljišta smo kupili, a deo uzimamo u zakup. Jedan od razloga zašto smo izabrali Ilandžu je zato što je tu smešten kombinat "Agrostepa", koji ima oko 1.200 ha i sve navodnjava. Možemo sa njima vrlo lako da se menjamo sa parcelama, jer se ista kultura ne može gajiti na istom zemljištu duže od deset godina – napominje naš sagovornik i dodaje da će poljoprivrednicima iz tog kraja ponuditi otkup biljnog otpada.

U "Biogas Energy" kažu da će njihovo postrojenje u kojem će biti prerađivan i stajnjak, smanjiti emisiju ugljen-dioksida u atmsoferi za 32.000 tona.

- Korišćenje i svinjskog stajnjaka, zbog drugačije tehnologije, uvećalo nam je investiciju za 15 do 20%. Farme svinja u Vladimirovcu i Banatskom Karlovcu prave veliki problem, zagađuju podzemne vode, a smrad je za stanovnike tih mesta nesnošljiv preko leta. Farme rade preko privremenih dozvola dok ne reše ekološke probleme. Mi ćemo njihovu celokupnu proizvodnju stajnjaka da preuzmemo, transportujemo i preradimo u našem postojenju, i koristićemo je na poljima. Zbog ovog projekta smo registrovani kod CDM-a, tela Ujedinjenih nacija koje pomaže subjekte koji smanjuju zagađenje.

Danko Vuković kaže da su sa opštinom Alibunar ostvarili odličnu saradnju, ali da je problem sa dozvolama nastao na višem nivou, tako da je "Biogas Energy" čekao više od godinu dana kako bi počeo izgradnju biogas postrojenja.


- Pripreme i projekte smo uradili još 2010. kada smo kupili zemlju. Ispostavilo se da za sve potrebne dozvole treba da se obratimo na više od dvadeset mesta, što nam je dosta produžilo rokove za izgradnju. Ugovorili smo posao "ključ u ruke" sa izvođačem "OAG Plannung", koji se u međuvremenu spojio sa firmom "REHAU Energy Solutions" iz Nemačke.

Toplotna energija za staklenike

Procesom proizvodnje električne energije dolazi i do proizvodnje 3,6 MW toplotne energije. Cilj kompanije "Biogas Energy" jeste da iskoristi ovu energiju za proizvodnju povrća u staklenicima koji će biti smešteni na njihovom zemljištu.

- Kada elektrana bude radila sa 100% kapaciteta, što očekujemo sledeće godine, počećemo izgradnju staklenika na 5 ha. Uposlićemo 55 ljudi sa teritorije Alibunara. Šta ćemo uzgajati zavisi od studije izvodljivosti za koju je zadužena firma "Certhon" iz Holandije. Studija će pokazati koje poljoprivredne kulture su na tom mestu najisplativije.

U "Biogas Energy" očekuju da će Uredba o podsticanju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, koja važi do 1. januara 2013, biti produžena.

Suzana Obradović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.