NavMenu

"Agrokor" preuzima novosadski "Univerexport"?

Izvor: Sinteza Invest Group Ponedeljak, 23.07.2012. 19:04
Komentari
Podeli

Najkrupniji hrvatski kapitalista u čijem je posedu i trgovinski lanac "Idea", zainteresovan je za preuzimanje "Univerexport"-a vodećeg trgovinskog lanca na području Vojvodine, piše "Akter" u novom broju.

Kako ovaj nedeljnik saznaje, "Agrokor" je pristupio ozbiljnom istraživanju i analiziranju "Univerexport"-a. Kompanija Ivice Todorića obavila je prve razgovore sa rukovodstvom tog preduzeća, prilikom kojih su otkrili nameru i zainteresovanost za eventualnu kupovinu.

Kako će se ta ambicija dalje odvijati, ostaje da se vidi. Prema podacima iz 2009. godine "Agrokor" je u srpskoj trgovini preko lanca "Idea" imao oko 8,3% učešća sa 101 prodavnicom, a njihov broj do danas je porastao na preko 160 objekata i 4.500 zaposlenih.

Prema podacima Agencije za zaštitu konkurencije, učešće je u 2011. godini iznosilo oko 15%. Kada je reč o prihodima, podaci APR-a govore da je u 2011. "Idea" ostvarila realizaciju od oko 475 mil EUR.

S druge strane, učešće "Univerexport"-a na tržištu iznosi oko 4% i ta kompanija je, nakon prodaje "Maxi"-ja belgijskom "Delhaize"-u, ostala najveći trgovinski lanac u domaćem vlasništvu.

Preuzimanjem "Univerexport"-a udeo "Agrokora" na domaćem tržištu značajno bi se uvećao i time bi se ta kompanija približila lancu "Mercator", čiji udeo trenutno iznosi oko 22%.

Inače, konsolidovani prihodi "Univerexport"-a su u 2011. godini iznosili oko 16 milijardi dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.