NavMenu

Nemci zapošljavaju Rome u Srbiji - Za reciklažni centar u Rumi 40 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 05.07.2012. 14:19
Komentari
Podeli

Memorandum o razumevanju i saradnji Nacionalonog saveta Roma i grupacije nemačih kompanija "Jugoagent" i "Roma invest grupe" koja okuplja uspešne romske privrednike, potpisan je danas i trebalo bi da omogući zapošljavanje i reši stambeno pitanje određenog broja pripadnika romske populacije.

Memorandum predviđa da nemačke kompanije, u saradnji sa domaćim privrednicima, investiraju u Srbiji i zapošljavaju pripadnike romske nacionalne manjine, kao i da onima koji dobiju posao, ukoliko je to moguće, obezbede smeštaj.

Prvi projekat koji će biti realizovan je, kako je rekao predsednik Nacionalnog saveta Vitomir Mihajlović, izgradnja reciklažnog centra u Rumi na površini od oko 15 hektara.

Kako je naveo, u okviru tog reciklažnog centra biće izgrađene i stambene jedinice za zaposlene. U reciklažni centar za auto-gume i proizvodnju biogasa u Rumi, prema rečim investitora, biće uloženo 40 mil EUR.

Mihaljlović je ocenio da se romska populacija suočava sa ozbiljnim problemima kada je zapošljavanju i stanovanju reč, i kao primer naveo da u Srbiji ima 600 neformalnih nasilja, među kojim 20% nema vodu, a 40% nema kanalizaciju.

On je rekao da mnoga naselja nemaju ni električnu energiju, podsetivši da u Srbiji živi između 700.000 i 800.000 Roma.

- Realizacija projekata, koji podrazumevaju zapošljavanje i rešavanje stambenog pitanja, Rome može izvesti iz začaranog kruga bede i siromaštva - smatra direktor "Roma invest grupe" Saša Mitrović.

Sličnog mišljanja je i direktor "Jugoagenta KTS" d.o.o Milorad Bašić, koji je izrazio očekivanje da će ubrzo biti definisani i drugi projekti, istakavši da postoji značajno interesovanje nemačkih kompanija za investiranje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.