NavMenu

Sertifikate NALED-a dobilo još pet gradova

Izvor: Tanjug Utorak, 26.06.2012. 14:00
Komentari
Podeli

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila je danas pet sertifikata opštinama i gradovima sa povoljnim poslovnim okruženjem i potpisala ugovore sa velikim međunarodnim sertifikacionim kućama TUV iz Nemačke i SGS iz Švajcarske.

Na svečanosti u Domu Narodne Skupštine, ove važne potvrde su dobili Novi Sad, Kruševac, Užice, Smederevo i Paraćin, čime se broj sertifikovanih gradova i opština popeo na 21.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je vlada prepoznala i podržala inicijativu NALED-a za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i u proteklom mandatu smanjila broj nepotrebnih administrativnih procedura za dve trećine, kroz "giljotinu propisa".

Smanjenje suvišnog administriranja je veoma važno za privlačenje direktnih stranih investicija, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, rekao je Ćirić i podsetio da je u Srbiju prošle godine ušlo oko tri milijarde evra stranih investicija.

Ukazujući na neravnomerni razvoj pojedinih regiona i opština, pri čemu odnos ide i do 1:10, što je zabrinjavajuće, on je dodao da u Srbiji već ima više od 100 gradova i opština koja imaju jednu ili više stranih investicija.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić podsetio je da je Alijansa pre pet godina, zajedno sa USAID-om, pokrenula program sertifikacije opština, tako da danas ima 21 opština sa tim dokumentom, a još 33 je ušlo u proces njegovog dobijanja.

Čupić je ocenio da proces dobijanja sertifikata nije uopšte lak, jer opštine moraju da ispune više od 100 kriterijuma i potkriterijuma da bi dobili pozitivnu ocenu.

- Proces sertifikacije ubuduće biće ojačan "uvođenjem u igru" dve najpoznatije međunarodne sertifikacione kuće, TUV i SGS, uz čiju će pomoć sertifikati imati dodatni znak kvaliteta - rekao je Čupić.

Među gostima na svečanoj dodeli sertifikata NALED-a bili su i ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji, Volfram Mas i Jozef Levi, zamenik ambasadora SAD Li Licenberger i predstevnik Delegacije EU u Srbiji Frenk Janmat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.