NavMenu

Vuk Jeremić izabran za predsednika Generalne skupštine UN

Izvor: Tanjug Subota, 09.06.2012. 09:42
Komentari
Podeli

Vuk JeremićVuk Jeremić

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić predsedavaće u narednih godinu dana Generalnom skupštinom UN.

Od 193 zemlje članice UN, za Jeremića je danas na Ist riveru glasalo njih 99, dok je njegovog protivkandidata, litvanskog ambasadora u UN Dalijusa Čekulisa, podržalo 85 zemalja.

U obraćanju predstavnicima zemalja UN, prvom nakon što je izabran na prestižnu funkciju, Jeremić je istakao da taj izbor vidi kao "odavanje priznanja srpskom narodu", kojem je imao čast da više od pet godina služi kao ministar spoljnih poslova.

- Izuzetna je čast stajati danas pred vama kao izabrani predsednik 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - rekao je.

Za prvu temu debate na otvaranju 67. zasedanja, kojim će predsedavati, Jeremić je predložio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima".

- Imajući u vidu naša iskustva, verujem da možemo da doprinesemo sprovođenju u delo svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba. Prilikom razmatranja ovog ključnog pitanja u septembru i kasnije, nemojmo zaboraviti da mir nije samo puko odsustvo rata - naglasio je Jeremić.

Podsećajući na "dane stradanja" i "dane slave" srpskog naroda, od antifašističke borbe i osnivanja UN do bratoubilačkih ratova devedesetih, Jeremić istakao da je Srbija, "tokom poslednjih nekoliko godina, pod hrabrim rukovodstvom Borisa Tadića, svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja".

- Iskoračili smo i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima smo imali gorka neslaganja. Jedna bolna era danas se konačno privodi kraju. Naša država ponovo stoji pred svetom uzdignute glave-nakon što je pre svega dve decenije bila isključena iz ove porodice - rekao je Jeremić.

On je istakao privrženost Srbije očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti - prvom deklarisanom cilju Ujedinjenih nacija.

- U našoj zemlji, vlast se menja mirnim putem, i u skladu sa vladavinom prava. Srbija je demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva - istakao je Jeremić.

Zahvaljujući svima koji su podržali njegovu kandidaturu, Jeremić je rekao da se raduje saradnji sa svima, pre svega sa svojim protivkandidatom, ambasadorom Litvanije u UN Dalijusom Čekuolisom:

- Želeo bih da mu zahvalim na dostojanstvenoj borbi i izrazim nadu da ću tokom svog mandata moći da računam na njegovo iskustvo i mudrost.

Na kraju obraćanja, Jeremić je izrazio nadu da će zajedničkim naporima u svetskoj organizaciji biti bliži "dan kada će se zaceliti rane i otkloniti strahovi čovečanstva - i tako ostvariti težnje naroda Ujedinjenih nacija da sačuvaju buduća pokolenja od pošasti rata".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.