NavMenu

Tomislav Nikolić novi predsednik Srbije

Izvor: eKapija Nedelja, 20.05.2012. 22:45
Komentari
Podeli

Tomislav NikolićTomislav Nikolić

Srbija je glasala - na izborima za novog šefa države pobedio je Tomislav Nikolić.

- Postoji Božja pravda. Večeras sam zahvaljujući glasovima građana Srbije pobedio na predsedničkim izborima - rekao je Tomislav Nikolić u nedelju veče (20. maja 2012. godne) proglasivši pobedu na predsedničkim izborima.

Nikolić se zahvalio građanima Srbije koji su glasali za njega i onima koji su glasali za protivkandidata Borisa Tadića i dodao da su izbori protekli "veličanstveno, srpski, kako i dolikuje".

Nikolić je rekao da neće skrenuti sa evropskog puta i da će štititi svoje građane na Kosovu i Metohiji.

- Srbija mora da razvija svoju ekonomiju. Ono na šta sam ukazivao u kampanji mora biti bolje, mi moramo da se oslobodimo siromaštva, mi moramo da se oslobodimo bele kuge, mita i korupcije i da imamo prijatelje svuda u svetu - rekao je Nikolić i dodao da Srbija mora da se reši partijske oligarhije i partijske elite.

Nikolić, koji je ranije rekao da je kovertirao ostavku na funkciju predsednika SNS, ponovio je da želi da bude predsednik svih građana Srbije, i onih koji su glasali za njega, ali i onih koji su glasali za njegovog protivkandidata iz Demokratske stranke Borisa Tadića.

- Ovo je vrhunac moje političke karijere, jedan od mojih najsrećnijih dana - dodao je Nikolić.

Boris Tadić je čestitao Tomislavu Nikoliću na pobedi.

- To je bila fer i zaslužena pobeda, zelim mu sreću - kazao je Tadić i dodao da sigurno neće biti novi premjier Srbije, a da će se o novoj vladi razgovarati od sutra i dodao da sigurno neće učestvovati u kohabitaciji.

Prema poslednjim podacima CeSID-a Tomislav Nikolić osvojio je 49,8%, a Tadić 47% glasova, na izbore je izašlo 46,3% građana, što je i najmanji odziv birača na bilo kojim izborima od 2004. godnine.

U Vojvodini je održan i drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistemu za 60 mesta u skupštini pokrajine, a od 1.735.555 upisanih birača glasalo je oko 45 odsto. Pokrajinski odbor Demokratske stranke je saopštio da je DS pobedio u 42 vojvođanske opštine i da će imati najmanje 58 od ukupno 120 mandata u Skupštini AP Vojvodine.

Predsednik Pokrajinskog odbora Srpske napredne stranke Igor Mirović je saopštio da je ova stranka u drugom krugu većinskih izbora osvojila 12 mandata i da će sa osvojenim mandatima po proporcionalnom sistemu SNS u pokrajinskoj skupštini imati oko 26 mandata.

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je od osam kandidata koji su se plasirali u drugi krug izbora po većinskom sistemu za pokrajinski parlament ova stranka osvojila po jedan mandat u Zrenjaninu i Kikindi.

Prema preliminarnim rezultatima sa 10 od 16 biračkih mesta u Beogradu, na kojima je ponovljeno glasanje za odbornike u Skupštini grada, ništa se nije promenilo u broju mandata koje su stranke osvojile na izborima 6. maja, rečeno je sinoć na konferenciji za novinare u Gradskoj izbornoj komisiji, prenosi Tanjug.

Prema podacima GIK-a, lista "Izbor za bolji Beograd – Dragan Đilas" osvojila je ukupno 35,18% glasova, dok je lista "Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić" osvojila 25,66% glasova. Koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 9,14% glasova, a DSS 7,46%.

Pokret "Preokret", prema preliminarnim rezultatima GIK-a, osvojio je 4,74% glasova, što je za 0,1% više u odnosu na rezultat sa izbora od 6. maja, kada je taj pokret osvojio 4,64% glasova. SRS je osvojila ukupno 3,94% glasova.

Raspored mandata u gradskoj skupštini ostao je isti posle ponovljenih izbora – "Izbor za bolji Beograd" ima 50 odbornika, koalicija "Pokrenimo Beograd" 37, koalicija SPS-PUPS-JS 13, a DSS 10 odbornika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.