NavMenu

Indijci stigli u Inđiju - "Embassy Group" počela izgradnju IT parka vrednog 600 mil USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.04.2012. 12:22
Komentari
Podeli

Indijska kompanija "Embassy Group" počela je u Inđiji izgradnju IT parka površine 25.000 m2. To će biti prva faza kompleksa u kom će mesto naći svetske i domaće kompanije iz IT industrije, a očekuje se zapošljavanje 2.500 ljudi.

Kako su na konferenciji u hotelu "Hyatt" najavili predstavnici "Embassy Group", reč je o investiciji od 40 mil USD, koja će nakon završetka kompleksa od 250.000 m2 dostići 600 mil USD.

- Ceo IT park bismo mogli da završimo za pet godina. Sada se fokusiramo na prvu fazu koja će biti finansirana iz naših sredstava, a kasnije ćemo razvijati kompleks u skladu sa potražnjom. Na osnovu našeg bogatog iskustva u Indiji, ubeđeni smo da će ovaj biznis park, prvi te vrste u Srbiji, obezbediti sredinu u kojoj će velike međunarodne kompanije moći da pozicioniraju svoje centre znanja, na obostranu korist industrije, kao i lokalnih stručnjaka – izjavio je Džitu Virvani (Jitu Virwani), predsednik i generalni direktor "Embassy Group".

Predstavnici indijske kompanije su istakli da je reč o različitom konceptu kada je u pitanju tržišne nekretnina u Srbiji.

- Izgradnja će se odvijati u skladu sa jednim od najsavremenijih svetskih standarda u ovoj oblasti – LEED Green Building Gold Certification. Projekat uključuje izgradnju kancelarijskog prostora klase "A" smeštenog u četiri poslovne zgrade površine 25.000 m2. Zakupci prostora će brinuti samo o svom poslovanju dok će im sav servis biti obezbeđen 24 sata svih dana u nedelji – rekao je Goran Genčić, marketing menadžer "Embassy Techzones" Beograd.


Genčić je napomenuo da će u okviru kompleksa biti smešteni i dečiji vrtić, univerzitetski kampus, hotel, "lifestyle" centar, rezidencijalni objekti, kafeterije i restorani, kao i fitnes centar.

Indijska korporacija "Embassy" poznata je po nizu IT parkova koje je realizovala širom Indije i u Maleziji, a još pre 8 godina odlučila je da prvi IT park van Azije izgradi u Inđiji.

- Zasada nemamo u planu nastup na drugim tržištima u Evropi. U Srbiji ćemo nastojati da ulažemo i u druge sektore nekretnina s obzirom na to da se 85% našeg poslovanja bazira toj oblasti – rekao je Virvani i istakao da su na projektu u Inđiji imali odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom i državnim organima.

Ranije je najavljeno da bi u informaciono-tehnološkom parku u Inđiji mesto našle multinacionalne korporacije poput IBM, "Microsoft", "Hewlett Packard", "Mercedes-Benz", "Vodafone", "Yahoo" i mnoge druge, s obzirom na to da su te kompanije već deo ostalih IT parkova indijske kompanije.

Kako je za "eKapiju" rekao Ramgopal Narayanan iz kompanije "Embassy Techzones" izgradnja bi trebalo da traje oko 15 meseci tako da očekuju da prva faza bude kompletno završena u drugom kvartalu 2013. godine.

On nije mogao da precizira koliko kompanija će zakupiti prostor u inđijskom IT parku jer taj broj zavisi od površine prostora koje kompanije budu tražile.

Državna sekretarka za digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Jasna Matić je ocenila da je IT park u Inđiji dobra prilika da mladi stručnjaci nađu kvalitetne i dobro plaćene poslove u svojoj zemlji.

- Ovaj kompleks će sigurno unaprediti ponudu naše zemlje i našu atraktivnost kao poslovne destinacije kod kompanija koja su smatrale da je trošak uspostavljanja biznisa u Srbiji dosta visok, a sad će biti privučene ovim projektom jer će taj trošak biti dosta manji – rekla je Matić za "eKapiju", ali nije mogla da precizira koje nove IT kompanije će doći na naše tržište.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin kazao je da u 1.600 IT kompanija u Srbiji stalno zaposleno oko 14.000 ljudi i da se sa gradnjom IT parka u Inđiji i za njih otvaraju nove mogućnosti za razvoj.

"Embassy Group" bavi se investicijama u nekretnine od 1985. godine, do sada je izgradila oko 2,8 miliona kvadratnih metara prvoklasnog komercijalnog, rezidencijalnog i veleprodajnog prostora u Indiji i Maleziji.

Projekti izgradnje komercijalnih objekata uključuju i razvoj biznis parkova za IT sektor, specijalne ekonomske zone i poslovni prostor za korporacije.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.