NavMenu

Vina o kojima se priča i tek će se pričati - "Vinarija Zvonko Bogdan" nastavlja ulaganja u turizam i vinograde na Palićkom jezeru

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.04.2012. 21:44
Komentari
Podeli

Zvonko Bogdan (Foto: aurea.rs)Zvonko Bogdan

Da je vinarija otvorena u Kaliforniji zvala bi se Frenk Sinatra, a pošto je otvorena na jugoistoku Evrope zove se Zvonko Bogdan. Tako strancima pojašnjavaju ime vina sa severa Vojvodine, koje se već okitilo medaljama u San Francisku, Tokiju i Beču.

Legenda vojvođanske romanse, kako ga nazivaju, već decenijama sa strašću i posvećenošću neguje i čuva od zaborava našu starogradsku muziku, a osim toga je i pasionirani kolekcionar vojvođanske kulturne baštine. Po pesmi je čuven, a o njegovim vinima se priča i tek će se pričati.

Savremenu vinariju "Zvonko Bogdan" otvorio je prošle godine, a odluku da počne da se bavi vinogradarstvom doneo je tokom devedesetih godina prošlog veka.

- Ideja o osnivanju muzeja, gde bi svoje mesto našli trofeji i priznanja iz Zvonkove bogate muzičke, konjičke i golubarske karijere, a potom i vinarije, sazrevala je tokom ratnih devedesetih godina. Zvonko Bogdan u to vreme nije pevao. Povukao se i sa svojim prijateljima kovao plan da na jednom mestu prikaže vojvođansku baštinu. Za početak je renovirao salaš, izgrađen 1894. godine, a zatim je ideja o vinariji počela da se razvija - kaže Zlatko Žvanić, menadžer vinarije.

"Vinarija Zvonko Bogdan" je otvorena je u aprilu 2011. godine, a u martu 2012. su osvojili nagradu za investiciju godine koju dodeljuje naš portal.

Zvonko Bogdan i Verica Kalanović na dodeli nagrade "Aurea 2012"Zvonko Bogdan i Verica Kalanović na dodeli nagrade "Aurea 2012"

Dve godine su istraživali 500 hektara zemljišta na Palićkom jezeru kako bi našli što pogodnije tlo za gajenje vinove loze. Urađeno je više od 180 analiza zemljišta na Enološkom fakultetu u Nemačkoj, ispitivana je klima i na kraju odlučeno da vinarija bude izgrađena u neposrednoj blizini Palićkog jezera. Oko nje je zasađeno 17 ha vinograda, dok je drugi, veličine 9 ha stasao uz salaš Zvonka Bogdana, neposredno uz jezero Ludoš.

Zatim je u vinariji instalirana najsavremenija tehnologija za proizvodnju vina. Svaki tank u kome odležava vino je komjuterski umrežen, tako da ga mogu kontrolisati na daljinu, bez prisustva u vinariji.

Kako najavljuju, u proleće 2012. godine sadiće se novih 15 hektara, a u jesen 2012. poslednjih 15 ha vinograda. Sa ovom zaokruženom celinom vinogradi "Vinarije Zvonko Bogdan" zauzimaće površinu od 56 hektara.

Kvalitetno vino je priča koja će sigurno doprineti i razvoju turizma na Palićkom jezeru.

- Sada se mogu pogledati vinogradi, proizvodnja, barik podrum uz degustaciju vina. Može se obići i salaš Zvonka Bogdana, koji se nalazi na samoj obali jezera Ludaš, gde je moguće organizovati seminare i stručna predavanja - navodi Živanić i najavljuje da će 20. aprila biti otvorena degustaciona sala u barik podrumu.

Kako kaže Živanić, to je druga degustaciona sala i ona će biti namenjena većim grupama.

Salaš Zvonka Bogdana (Foto: Vinarija Zvonko Bogdan)Salaš Zvonka Bogdana

- Krajem avgusta, početkom septembra biće otvorena klub-sala "Zvonko Bogdan", mesto gde će moći da popije vino, kafa i da se uživa u pogledu na vinograd. Osim našeg vina, posetioci će moći da kupe stvari koje se vezuju za lik i delo Zvonka Bogdana, kao i suvenire i detalje karatketristične za život u Vojvodini.

Vinari iz Subotice hrabro najavljuju i nove projekte. Izgradnja objekta kraj vinarije u kojoj će biti muzej Zvonka Bogdana je počela.

- U muzeju će se naći trofeji i nagrade iz Zvonkove bogate muzičke, konjičke i golubarske karijere. Tu će biti smešteni i stari zanat poput kovačnice koja je uspomena na oca, zatim mala vinarija koja prikazije kako se ranije pravilo vino.

Realizaciji budućih grandioznih projekata najveća prepreka su visoki kriterijumi koje su sami sebi postavili.

- Kao i kod vinarije gde smo ispoštovali visoke standarde i za izgradnju hotela i restorana visoka je lestvica kvaliteta koju moramo dostići. Sve u cilju da kompletan kompleks bude dostojan imena Zvonka Bogdana.

Vina se osim u Srbiji prodaju u Bosni i Hrvatskoj, Austriji i Nemačkoj, a na pitanje kako strancima objašnjavaju ko je Zvonko Bogdan, menadžer vinarije odgovara:

- Mi kažemo da je Zvonko Bogdan jugosovenski Frenk Sinatra. Kada nam je bio premijer francuske pokrajne Bretanje u poseti rekli smo mu - "Da je vinarija u Kaliforniji zvala bi se Frenk Sinatra, pošto je na jugoistoku Evrope zove se Zvonko Bogdan. Kao dokaz naše tvrdnje navodimo da Zvonko Bogadan i dalje drži rekord po broju prodatih primeraka jednog albuma na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

M. K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.