NavMenu

Kamioni, autobusi i automobili donose novac - Velika Plana nade polaže u tranzitni turizam

Izvor: eKapija Sreda, 07.03.2012. 14:21
Komentari
Podeli

Manastir "Pokajnica"Manastir "Pokajnica"

Velika Plana je u okviru "Plana generalne regulacije" čija izrada je u toku, predvidela zonu za razvoj turizma u priobalju reke Velike Morave. U tom delu već postoji izletište, nekoliko ugostiteljskih objekata, a plan je da se na ovom prostoru izgrade novi rekreativno-turistički sadržaji.

- Već radimo na uređenju priobalja Velike Morave i u toku je izgradnja još jednog restorana. Želimo da pružimo još neke sadržaje kako bi posetioci naše opštine imali adekvatno turističko izletište - kaže za "eKapiju" Boban Ilić, samostalni stručni saradnik za lokalni ekonomski razvoj Velike Plane.

S obzirom na to da se prostire pored Koridora 10, ova opština razvija i tranzitni turizam.

- Velika Plana je u svojim strateškim dokumentima tranzitni turizam naznačila kao prioritet, prevashodno jer autoput prolazi kroz Veliku Planu u dužini od skoro 40 km. Dva motela - Lozovička česma i Stari Hrast, hotel "Highway" Velika Plana i novo otvoreni restoran Mc Donald’s –Mc drive na autoputu, kao i etnoselo "Moravski konaci" je dokaz da geografski položaj koji Velika Plana ima značajan doprinos turizmu na ovom delu Koridora 10 – navodi Ilić.

Naš sagovornik napominje da je lovni i ribolovni turizam izuzetno značajan za ovu opštinu na Velikoj Moravi.

Manastir "Pokajnica"Manastir "Pokajnica"

- U našoj opštini je zastupljen i verski turizam jer postoje mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici kao i kulturne manifestacije u toku godine. Napomenuo bih manstir Koporin, zadužbine despota Stefana Lazarevića, kao i crkvu Svetog Arhangela Gavrila-Zahvalnicu koju je sagradio 1930. godine kralj Aleksandar I Karađorđević kao minijaturu oplenačke crkve u kompleksu pod nazivom "Radovanjski lug". Tu je manastirska crkva Pokajnica-brvnara posvećena je Svetom ocu Nikolaju Mirikijskom (letnji Sveti Nikola) i ulazi u red najznačajnijih crkvi ove vrste u Srbiji te je proglašena za spomenik izuzetne vrednosti. Na teritoriji opštine u naselju Krnjevo, smeštena je zgrada stare škole sa karakterističnim otvorenim tremom i stubovima na glavnoj strani sagrađena 1779. godine.

Velika Plana planira i razvoj sportskog turizma. Opština ima infrastrukturu za sportske aktivnosti – više od 20 otvorenih terena, sportsku halu, otvoreni olimpijski bazen, mini pič teren, teniske terene.

- Planovi su da se kroz javno privatno partnerstvo izgradi jedna balon hala za male sportove i tenis, da se svi objekti u naseljima budu u funkciji i da se omogući da opština Velika Plana može ugostiti sportiste i organizvati im pripreme u letnjem i zimskom periodu.

Italijanski investitori zaintereovani za Veliku Planu

Velika Plana u okviru prostornog plana je definisala 14 radnih zona koje se postepeno popunjvaju. Ilić kaže da investitori koji ulažu u Veliku Planu imaju dosta pogodnosti.

Manastir "Pokajnica"Manastir "Pokajnica"

- Investitor ne plaća naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, koja za investiranje iznosi od 15-20% do predračunske vrednosti investicija, ne plaća naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, gradsku rentu. Prednost je investirati u radnim zoni "Sever" u Velikoj Plani jer je komunalno i infrasstrukturno opremljenja (struja, voda, kanalizacija, gas, optika). Opština Velika Plana pomaže svakom investitoru za posredovanje oko kupovine zemljišta od privatnog lica.

Sagovornik "eKapije" kaže da svakodnevno "dobijaju upite investitora" i to uglavnom italijanskih kompanija koje su u vezi sa "Fiat"-om kao proizvođači komponenti-rezervnih delova.

- Za našu opštinu su zainteresovana i preduzeća koja su iz metalskog kompleksa koja imaju fleksibilne proizvodne programe. Interesenata ima i za ulaganja u agrar, prevashodno jer smo poljoprivredna opština gde su sve više zastupljene povrtarske kulture.

Prioriteti opštine u narednom period su i razvijanje oblasti na osnovu strateških dokumenata kao što su energetska efikasnost javnih objekata i ulaganje u obnovljive izvore energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.