NavMenu

Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Izvor: eKapija Petak, 02.03.2012. 09:40
Komentari
Podeli

Nebojša ĆirićNebojša Ćirić

Srbiji je sinoć dodeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavljeno je u Briselu. Lideri zemalja članica Evropske unije tako su potvrdili preporuku Saveta ministara za opšte poslove, koja je doneta u utorak.

- Ovo je izuzetan uspeh i rezultat napora koje su uložile obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine - rekao je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na konferenciji za novinare.

- Nadam se da će ovo ohrabriti Srbiju da preduzme dalje napore kako bi ispunila političke i ekonomske kriterijume za članstvo u EU - dodao je predsednik Evropskog saveta i istakao da se nada da će Beograd "nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu".

Predsednik Tadić čestitao je svim građanima Srbije dobijanje kandidature i istakao da će taj status otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu naše zemlje.

Predsednik Evropskog saveta Van Rompej je, inače, prvi od evropskih zvaničnika objavio na svom Twitter nalogu odluku Unije da se Srbiji dodele status kandidata.

Poslednja prepreka za kandidaturu Srbije otklonjena je, pošto su nekoliko sati uoči samita EU, Srbija i Rumunija u Briselu potpisale dokument koji se odnosi na prava rumunske manjine u Srbiji. Reč je o usaglašenom zapisniku sa poslednje sednice Mešovite srpsko-rumunske komisije o manjinama, održane decembra 2011. godine.

Međutim, prema navodima diplomatskih izvora u Briselu, pravi razlog za rumunsku blokadu Srbije, bio je problem koji ta zemlja ima sa prijemom u Šengensku zonu.

Evropski lideri ocenili su uoči donošenja odluke o statusu kandidata da je Srbija ispunila uslove zadate na decembarskom samitu.

Nebojša ĆirićNebojša Ćirić

Premijerka Danske, zemlje koja predsedava Uniji, Heltorning Šmit rekla je da kada "zemlja ispuni uslove koji su od nje traženi onda joj treba dati status kandidata".

Austrijski kancelar Verner Fajman zadovoljan je što je Rumunija odustala od insistiranja da podršku statusu kandidata za Srbiju veže za pitanja vlaške manjine u Srbiji.

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da je dodeljivanje statusa kandidata velika stvar za Srbiju, ali i za region i celu Evropsku uniju.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je, pred Samit EU, da Srbija mora dobiti status kandidata za prijem u članstvo Unije.

Dan uoči samita, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je lidere EU da usvoje preporuku Saveta za opšte poslove.

- Srbija je zaslužila status kandidata zbog toga što je uradila sve ono što smo od nje tražili. Sa naše tačke gledišta, šefovi država i vlada sutra treba da joj odobre taj status - rekao je Barozo.

Sledeći korak – datum pregovora

Nebojša ĆirićNebojša Ćirić

Srbija, nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, počinje da se priprema za naredni korak u procesu evrointegracija - dobijanje datuma početka pregovora o članstvu.

Za otvaranje pregovora o članstvu potrebna je saglasnost svih zemalja članica EU. Srbija će, pored uslova koji su imali i drugi kandidati, morati da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno da ispuni kriterijume koje je definisala Evropska komisija.

Rok za otpočinjanje pregovora nakon dobijanja statusa ne postoji. U slučaju Hrvatske on je bio oko godinu i po dana, dok Makedonija, koja je status kandidata dobila 2005. godine, još nije otpočela pregovore.

Po okončanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupanju koji predviđa tačan trenutak od kojeg počinje punopravno članstvo.

Srbija kandidat za EU - više novca i razvojnih projekata

Srbija će na osnovu statusa kandidata za prijem u EU moći da dobije više novca iz evropskih fondova i realizuje veći broj projekata, a početak integracije najbolji je signal investitorima da je naša zemlja ekonomski relevantna, ocenili su odmah po objavljivanju u izjavama Tanjugu državni zvaničnici, privrednici i ekonomisti.

ĆIRIĆ: Prave efekte odluke EU tek ćemo osetiti

Nebojša ĆirićNebojša Ćirić

- To je pozitivna i dobra vest - istakao je u izjavi Tanjugu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izražavajući očekivanje da će Srbija prave efekte te odluke materijalizovati u narednom periodu, korišćenjem evropskih fondova i prilivom novih investicija.

Odluka EU u ekonomskom smislu pokazuje da je Srbija stabilna zemlja koja vodi jasnu politiku, da je sigurna za strane investicije i sve investitore koji dolaze iz EU, ocenio je Ćirić.

VESOVIĆ: Kandidatura donosi vise novca i razvojnih projekata

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović ukazao je da EU sada pravi programski ciklus za period od 2014. do 2020. godine, izrazivši očekivanje da će naša zemlja u tom razdoblju završiti pregovore, postati punopravan član Unije i imati mogućnosti da značajno utiče na visinu sredstava koja će biti alocirana.

Prema rečima Vesovića, očekuje se da će EU opredeliti sredstva veća od 14 milijardi evra za sve zemlje potencijalne kandidate ili države kandidate i s obzirom da njih nema mnogo, Srbija će verovatno moći od 2014. godine da koristi mnogo obimnija sredstva, za veći broj projekata iz više oblasti.

RADUJKO: Lakša pozicija za našu privredu na tržištu EU

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko izjavio je Tanjugu da je dobijanje statusa kandidata odlična vest, i ekonomski i politički, a znači lakšu poziciju za našu privredu na tržištu Evropske unije (EU).

Radujko smatra da u pogledu poslovnog ambijenta i uopšte stanja domaće ekonomije, treba očekivati lakši pristup globalnom finansijskom tržištu i tržištu kapitala.

KOSTIĆ: EU je tržište sa mnogo mogućnosti

Nebojša ĆirićNebojša Ćirić

Predsednik "MK Grupe" Miodrag Kostić ističe, povodom dobijanja statusa kandidata, da domaće kompanije treba da shvate da je Evropska unija (EU) veliko tržište, koje ima mnogo mogućnosti i nije se teško probiti, ali to znači mnogo više rada za malo veću zaradu.

Sa stanovišta "MK Grupe" i svih firmi u njenom sastavu, koje već proizvode i izvoze, učešće u ukupnom prihodu je 45% od izvoza i to u zemlje EU, naveo je Kostić.

Odgovarajući na pitanje koji se konkretni efekti mogu očekiavti u Srbiji, posle odluke EU, Kostić je rekao da, prema njegovim informacijama, u pretpristupnim fondovima koji su vezani za uštedu energije, njeno efikasnije korišćenje, investicije u "zelenu" energiju, obnovljive izvore energije i slično, EU pomaže sa čak 30% bespovratnih sredstava, pogotovo u nerazvijenim delovima Unije.

- Svakako, kada budemo imali prvu priliku, kao kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije, pokušaćemo da apliciramo i da dobijemo ta sredstva što je pre moguće - ukazao je Kostić.

BAJEC: Srbija demonstrirala političku zrelost

Dobijanje statusa kandidata je svakako najvažnija vest za Srbiju, ali će veoma pozitivno odjeknuti i u široj međunarodnoj zajednici, jer je, između ostalog, demonstrirala političku zrelost i na osnovu rezultata, kroz dijalog sa Prištinom, doprinela političkoj i ukupnoj stabilnosti regiona, izjavio je ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

- To je bitno sa stanovišta povoljnijih uslova za investicije. Kapital, inostrani i domaći, pored makroekonomske stabilnosti i funkcionisanja tržišnih institucija, svakako zahteva i punu političku stabilnost - istakao je Bajec za Tanjug.

VLAHOVIĆ: Status kandidata podiže direktno ugled Srbije

Nebojša ĆirićNebojša Ćirić

Status kandidata direktno će uticati na podizanje ugleda i bezbednost Srbije, na unapređenje kvaliteta i standarda života građana i najvažnije, na smanjenje rizika poslovanja i makroekonomsku, pravnu i političku stabilnost zemlje, smatra predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

On je rekao za Tanjug da će dobijanje statusa kandidata za direktnu posledicu imati povećani priliv direktnih stranih investicija u Srbiju, pre svega iz zemalja koje su članice EU ili teže da postanu članice Unije.

Kao posebno važno, Vlahović je naveo, to što će Srbija moći da aktivira komponentu IPA 3, iz fondova pretpristupne pomoći EU, koji se pre svega odnose na finasiranje infrastrukture i na finansiranje regionalnog razvoja.

ĐURIČIN:Najbolji signal investitorima, ohrabljenje građanima

Ekonomista Dragan Ðuričin ističe da je dobijanje statusa kandidata, najbolji signal investitorima, postojećim, ali i budućim, da je Srbija ekonomski relevantna zemlja i veliko ohrabrenje građanima da ne samo geografski, već i koncepcijski, pripripadaju Evropi.

CARIĆ: Srbija će na duži rok dobiti puno

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić izjavio je, povodom dobijanja statusa kandidata za Evropsku uniju (EU), da će Srbija na dugi rok dobiti jako puno, precizirajući da možemo kao država očekivati jeftinije zajmove, pristupe fondovima i pomoć Unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.