NavMenu

Prva solarna toplana u Srbiji - U Badnjevcu kod Kragujevca izgrađeno pilot postrojenje

Izvor: eKapija Nedelja, 26.02.2012. 18:48
Komentari
Podeli

Postrojenje u Badnjevcu (Foto: lična arhiva)Postrojenje u Badnjevcu

U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, urađeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji. Koncentrator je prečnika 13m i toplana je spremna za puštanje u pogon, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Rešenje predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije. Solarni sistemi zadovoljavaju jednu trećinu dnevnih potreba za energijom, jer Sunce u proseku sija osam časova dnevno. Da bi nadomestile jaz od 16 sati, mnoge kompanije su pored solarnih, instalisale postrojenja, odnosno elektrane koje rade na gas. Postoji i mali broj solarnih elektrana koje imaju toplotne akumulatore, koji rade na principu akumuliranja toplote faznog prelaza. U tom procesu koriste se rastopljene soli, ali takvi akumulatori mogu da obezbede proizvodnju energije još samo tri sata posle zalaska Sunca.

Visokotemperaturni akumulator, koji je patentno rešenje dr Vladana Petrovića omogućava da se akumulirana energija iz Sunca proizvodi po potrebi i u kontinuitetu, 24 časa na dan i 365 dana u godini. Zapreminski kapacitet akumulatora iznosi 450 kWh/m3 što ga čini jedinstvenim u svetu. Maksimalna temperatura do koje se zagreva akumulaciona masa iznosi 800 stepeni Celzijusovih.

Sistem izolacije jezgra akumulatora je takodje patentirano rešenje profesora Petrovića, koje omogućava da toplotni gubici budu manji od 6% na godišnjem nivou. Koristio bi se za proizvodnju električne energije i snabdevanje toplotnom energijom gradova i manjih mesta. Osim proizvodnje energije, moguća je i integracija sistema za odslanjavanje morske vode, što ga čini vrlo atraktivnim za zemlje Bliskog istoka.

Prednosti sistema su u kontinuiranoj proizvodnji energije iz akumulirane sunčane energije, a kapacitet akumulacije je 4 do 5 puta veći od postojećih sistema. Nema ograničenja u odabiru lokacije za instalaciju postrojenja, jer se sistem može primeniti u svim zemljama sveta. Dizajn koncentratora urađen je u specijalnoj softverskoj simulaciji koja omogućava da konstrukcija izdrži sve atmosferske uticaje sa velikom uštedom u materijalu, za razliku od sličnih postojećih sistema.

Na prezentaciji nedavno održanoj u Badnjevcu kod Kragujevca, osim saradnika i eksperata Privredne komore Srbije, interesovanje za prvi pilot projekat iskazali su predstavnici Velike Plane, gde bi se radio koncentrator prečnika 55 metara i snabdevao energijom ceo grad.

Izrada velikih sistema dovela bi do pokretanja industrije i po rečima profesora Petrovića, omogućila otvaranje velikog broja novih radnih mesta, angažovanje domaćih projektantskih i izvodjačkih firmi. Snabdevanje sirovinama iz Srbije dovelo bi do smanjenje uvoza energenata, što bi predstavljalo veliku uštedu, a postoji i mogućnost proizvodnje radi izvoza na evropsko i svetsko tržište. Za učešće u realizaciji ovog projekta zainteresovane su velike svetske kompanije i u toku je realizacija projektnih rešenja za Indiju, Englesku i Jordan.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.