NavMenu

"Telekom Srbija" sa 19 banaka potpisao ugovor o kreditu od 470 mil EUR

Izvor: Beta Utorak, 17.01.2012. 15:46
Komentari
Podeli

"Telekom Srbija" saopštio je danas da je potpisao ugovor o kreditu u vrednosti od 470 mil EUR od 19 domaćih i međunarodnih banaka, čiji je rok dospeća tri godine.

Od tog kredita, 320 mil EUR namenjeno je otkupu 20% akcija "Telekoma" koje su u vlasništvu grčke telekomunikacione kompanije OTE, a 150 mil EUR refinansiranju postojećeg kredita "Telekoma".

Banke od kojih je "Telekom" uzeo kredite su, kako je navedeno, članica bankarskih grupacija Credit Agricole, Erste, Eurobank EFG, Grupa Komercijalna banka Beograd, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen, Societe Generale i UniCredit, kao i Hypo-Alpe-Adria Bank, OTP, Piraeus Bank i Vojvođanska banka u koordinaciji sa UniCredit.

Dodaje se da je, uprkos teškim uslovima na tržištu, podrška kreditu "Telekoma" bila "snažno podržana na finansijskom tržištu", a da je zainteresovanost banaka za učešće u aranžmanu "prevazišla očekivanja".

- Uspešna realizacija ovog aranžmana ukazuje na poverenje finansijskog tržišta u srpsku ekonomiju uopšte i posebno u "Telekom Srbija". To je dokaz da za uspešno poslovanje može biti obezbeđeno finansiranje čak i u uslovima svetske ekonomske krize i nestabilnih
okolnosti na finansijskom tržištu - istakao je "Telekom".

"Telekom Srbija" je 30. decembra prošle godine sa kompanijom OTE potpisao ugovor o otkupu 20% akcija tog manjinskog partnera, po ceni od 380 mil EUR.

Tada je najavljeno da će ta transakcija biti završena do kraja prvog kvartala 2012. godine.

Upravni odbor i Skupština akcionara "Telekoma Srbije" su polovinom decembra 2011. odobrili otkup 20% akcija od manjinskog partnera.

OTE je vlasnik 20% akcija "Telekoma Srbije" od 1997. godine, a Vlada Srbije poseduje preostalih 80% akcija.

Početkom prošle godine na tenderu za prodaju 51% "Telekoma" Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 mlrd EUR, dok je austrijska kompanija A1 ("Telekom Austrije"), jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 mli EUR.

"Telekom Srbija" uskoro treba da bude transformisan u otvoreno akcionarsko društvo, nakon čega će početi podela besplatnih akcija te kompanije građanima koji su na to stekli pravo, kao i sadašnjim i bivšim zaposlenima "Telekoma".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.