NavMenu

Investiranje u kulturu kao ulaganje u lepši deo života

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.11.2011. 10:22
Komentari
Podeli

Sa održane tribineSa održane tribine

Mogućnosti saradnje privatnog i državnog sektora u oblasti finansiranja kulture bila je glavna tema na tribini koja je 2. novembra 2011. održana u organizaciji Šumatovačke – Centra za likovno obrazovanje i PR agencije V Communications pod nazivom Ivestiranje u kulturu - ulaganje u lepši deo života.

Tribina je okupila predstavnike lokalne samouprave, menadžere u kulturi, rukovodioce u republičkim i gradskim ustanovama, ali i privatne preduzetnike i pojedince koji uprkos teškoj finansiskoj situaciji kreiraju izvanredne projekte i umrežavaju se na najbolji način sa javnim sektorom.

Predstavnici državnog sektora, među kojima su govorili i Nemanja Petrović iz GO Savski Venac, Danko Runić u ime projekta Beograd 2020, Dragana Martinović, Biljana Jokić i mr Maša Vukanović u ime Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Aleksandra Delić iz BITEF-a, Nenad Ljubenović, predsednik KC Mladenovac i Vesna Milosavljević, predstavnica portala SEEcult i Vesna Bogunović, direktorka Šumatovačke, su se osvrnuli na realizaciju projekata tokom 2011. godine. Uz detaljne prezentacije i isticanje saradnje sa sponzorima, međunarodnim partnerima i fondovima koji su im na raspolaganju u i van Srbije, istaknuti su pozitivni primeri. Takav slučaj je GO Savski Venac koja je od 2003. godine uspela da oživi mnoge ruinirane prostore, privuče publiku i navikne je na nove, kvalitetne manifestacije u gradu.

U okviru drugog panela preispitane su alternativne forme i modeli poslovanja u kulturi, a učesnici su kroz diskusiju istakli značaj entuzijazma i mnogo veće aktivnosti i pokretljivosti u pronalaženju finansija, nego što je to slučaj u velikim struktuiranim sistemima. Od učesnika među kojima su bili Olivera Vučinić, vlasnica galerije "Nova", Nina Mudrinić Milovanovic, vlasnica galerije "Stretegie Art", Milica Božanić, koja je govorila u ime Srpske filmske asocijacije, Manuela Graf, u ime Centra za informisanje Kissaroo, Aleksandar Protić i Feđa Dimić, članovi benda "Beogradski sindikat", Veljko Jovanović, u ime udruzenja Neki fini ljudi i Goran Skrobonja, vlasnik izdavačke kuće "Paladin" svi prisutni su mogli čuti brojne ideje i predloge.

Od aktivnog praćenja konkursa koje raspisuju ministarstva, do traženja i povezivanja sa inostranim fondacijama koje finasijski podržavaju projekte koji su vezani za prevodjenje tekstova. Takođe, na panelu su se mogli čuti i dobri primeri iz prakse kada je reč o stranim fondovima koji u zemlji pomažu kulturu i filmsku umetnost, saznali smo i za predloge kako bi uspešne korporacije otkupom likovnih dela ili delimičnim odricanjem od prostorija mogle značajno da podstaknu likovne stvaraoce i izlagače.

Sledeći termin okupljanja dogovoren je za maj 2012. Tom prilikom svi zajedno: i javni i privatni sektor u kulturi sastaće se sa pretstavnicima stranih investitora i sa domaćim kompanijama koje su spremne da kroz programske i zakonske regulative ulažu u umetnost i umetničku produkciju u Srbiji.

Realizaciju tribine su podržali: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Chapter 4, Turistička organizacija Beograd, Hype lounge, Strawberry Ideas & Solutions, restoran azijske kuhinje "Luda kuća", restoran: Nišlija, Nobel corporation.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.