NavMenu

USAID uložio 663 mil USD u Srbiju od 2001. godine - Američka agencija za međunarodni razvoj obeležava 10 godina rada u našoj zemlji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 31.10.2011. 15:23
Komentari
Podeli

Suzan KutorSuzan Kutor
(Suzan Fric)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) investirala je u Srbiju, kroz različite projekte, oko 663 mil USD od 2001. godine do danas. Angažovanje USAID-a pomoglo je da se u Srbiji realizuju nove investicije vredne oko 2,3 mlrd USD, kao i novu prodaju domaćih proizvoda vrednu oko 377 mil USD – rekla je direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Ona je na skupu povodom obležavanja deset godina rada USAID-a u Srbiji i 50 godina pružanja međunarodne pomoći u svetu, objasnila da su projekti Agencije, osim podsticanja ulaganja, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja izvoza, doprineli jačanju medija i nevladinih organizacija.

- Američka agencija za međunarodni razvoj pomogla je osnivanje Centra za pomoć građanima u 32 opštine, kako bi, kao "jedan šalter za sve", omogućili svima da lakše dobijaju potrebne dozvole. Takođe, radili smo i na obnavljanju bankarskog sistema, reformi plaćanja, a početkom ovog meseca pomogli smo i da se u Srbiji izda prva municipalna obveznica – objasnila je Fric.

Direktorka misije u Srbiji dodala je da je fokus poslovanja USAID-a u Srbiji u poslednjih pet godina pomeren ka saradnji sa Vladom i državnim institucijama, za razliku od početaka angažovanja kada su prvenstveno sarađivali sa predstavnicima lokalnih zajednica.

- Kroz projekat za podsticanje ekonomskog razvoja opština (MEGA), koji je sproveden od 2005. do 2010. godine, pomogli smo otvaranje 16.000 novih radnih mesta i oko 500 firmi – naglasila je Suzan Fric.

Direktorka USAID-ove kancelarije za ekonomski razvoj Suzan Kutor, objasnila je da se njihova pomoć prvenstveno sastoji u unapređenju zakonske regulative ali i sprovođenju ovih zakona.

- Planiramo da se u budućnosti prvenstveno angažujemo na unapređenju sistema izdavanja građevinskih dozvola, kao i reformi sistema inspekcija – rekla je Kutor za "eKapiju".

- Kroz razgovore, sastanke i nekoliko okruglih stolova koje smo organizovali, predstavnici različitih kompanija su nam otkrili da je složeni sistem inspekcija u Srbiji, kojih ima više od 30 u desetak ministarstava, jedan od velikih problema u poslovanju. Zbog toga smo otpočeli saradnju sa Vladom Srbije na ovom polju i težićemo osnivanju tela koje bi koordiniralo rad svih inspekcija – rekla je Suzan Kutor.

Ona je dodala da USAID kroz stvaranje okruženja koje olakšava razvoj poslovanja podstiče rast privatnih firmi i promoviše lokalni ekonomski razvoj.

Tako je, na primer, kroz "Agrobiznis projekat", obezbeđena tehnička pomoć za stotine firmi, obučeno 300 žena iz ruralnih područja u oblasti pisanja biznis planova i potpomognuta prodaja poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u vrednosti od 116 mil USD.

"Agobiznis projekat" je u završnoj godini realizacije, a jedan od njegovih rezultata je i osnivanje sedam udruženja proizvođača koja su pomogla izlazak malih firmi na tržište.

Ove godine, USAID je pokrenuo petogodišnji projekat vredan 22 mil USD koji će raditi na stvaranju međuopštinskih partnerstava, takozvanih "klastera". Planirano je da da predstavnici lokalnih vlasti, ali i civilnog društva i privatnih firmi sarađuju kako bi ta partnerstva bila što dugoročnija. Do sada je formirano 4 partnerstva, oko Vranja, Niša, Novog Sada i Novog Pazara, a planirano je da ih do kraja godine bude još četiri. Ideja je da ih do završetka projekta ukupno bude 12, a sva će biti okupljena oko velikih gradskih centara.

Suzan KutorSuzan Kutor

Direktor USAID-ove kancelarije za unapređenje demokratije i upravljanja, Piter Vibler, naveo je da je ova agencija pokrenula i petogodišnji projekat čiji je cilj reforma pravosuđa i jačanje odgovornosti vlasti, pomoć efikasnijem radu sudova ali i borbi protiv korupcije. Projekat se razlikuje od dosadašnjih jer je osmišljen u direknoj saradnji sa Ministarstvom pravde, predstvanicima pravosuđa i novoformiranim agencijama.

- Mi podržavamo reforme koje će omogućiti Srbiji da se pridruži Evropskoj uniji, i radimo na tome da žene, etničke manjine i mladi postanu deo političkog procesa – rekao je Vibler.

Američka agencija za međunarodni razvoj obučila je do sada više od 2.000 profesionalaca iz medija i 1.100 aktivista nevladinih organizacija, a za rad ovog sektora dodeljeno je više od 11 mil USD bespovratnih sredstava.

SAD su u 2011. godini za pomoć Srbiji izdvojile 35,2 mil USD.

USAID će 3. novembra 2011. godine zvanično obeležiti deset godina rada u Srbiji i 50 godina pružanja međunarodne pomoći u celom svetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.