NavMenu

Nemački partneri jačaju srpski izvoz - Investitori se ne povlače i najavljuju nova ulaganja

Izvor: Novosti Ponedeljak, 24.10.2011. 09:46
Komentari
Podeli

Među najvećim ivestitorima u Srbiju tokom protekle decenije bile su kompanije iz Nemačke. Oko 360 preduzeća, čiji kapital potiče iz ove zemlje, danas zapošljava blizu 20.000 radnika, a i pored ispraćenog prvog talasa i pretnje drugim udarom krize, Nemci najavljuju nova ulaganja.

Kompanija "Medsorga" gradiće u Kraljevu fabriku za reciklažu. Kompanija "Delta real estate" i firma "Bauhaus" potpisale su u martu ugovor o izgradnji prvog maloprodajnog objekta ove nemačke kuće u Srbiji, u Bloku 53 na Novom Beogradu. Početak gradnje je planiran u prvim mesecima sledeće godine, a vrednost investicije je 22 mil EUR.

"Muehlbauer", koji proizvodi opremu za elektronsku identifikaciju, planira izgradnju Centra za proizvodnju i istraživanje u kojem će raditi domaći inženjeri, a početak investicije očekuje se u februaru 2012. Ovog meseca otvorena je fabrika "Norma grupe" u Subotici, u koju je investirano 11,2 mil EUR, a celokupna proizvodnja je namenjena izvozu. Do kraja 2013. ona će uposliti oko 400 radnika.

- Nemačka je bila i ostala jedan od vodećih partnera Srbije u svim sektorima privrede - kažu u Privrednoj komori Srbije.

- Spoljnotrgovinska robna razmena je u 2010. godini dostigla vrednost od 2,8 mlrd USD. Nemačka je tada bila na trećem mestu po ostvarenom izvozu Srbije u odnosu na 156 zemalja sveta, a na drugom mestu po ostvarenom uvozu Srbije u odnosu na 201 zemalju sveta. U prvih osam meseci 2011. godine spoljnotrgovinska robna razmena sa Nemačkom iznosila je 2,3 mlrd USD. Izvoz u Nemačku je porastao za 42,8% u odnosu na isti period lane. Doduše, porastao je i uvoz iz Nemačke, ali za 30%. Prema ovoj dinamici nivo razmene za ovu godinu bi mogao da premaši 3 mlrd USD.

Izvoz dobrim delom raste zahvaljujući nemačkim investitorima, ali stručnjaci upozoravaju da i dalje imamo prilično velik spoljnotrgovinski deficit, oko pola milijarde dolara, kao i nepovoljnu strukturu robe u izvozu.

Pomoć ratarima

Na pomoć iz Nemačke sledeće godine mogu da računaju i poljoprivrednici. Nemačka razvojna banka KFV priprema novu kreditnu liniju od oko 20 mil EUR za finansiranje poljoprivrede u Srbiji. Biće namenjena pre svega poljoprivrednim proizvođačima, ali i malim i srednjim preduzećima koja se bave poljoprivredom, i to u celom proizvodnom lancu.

Lekovi u dva pravca

Srbija Nemačkoj, pokazuju podaci Privredne komore Srbije, prodaje najviše delove za mašine, setove provodnika za paljenje, katode i sekcije katoda, maline, statičke konvertore, električne provodnike, lekove... S druge strane, uvozimo automobile, ali i ono što i izvozimo - lekove, delove za mašine, statičke konvertore. Tu je i hartija, karton...

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 24.10.2011.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.