NavMenu

U Novom Sadu održana dečja saobraćajna olimpijada

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.10.2011. 16:02
Komentari
Podeli

Uz podršku i generalno pokroviteljstvo Novosadskog sajma, u petak, 14. oktobra, na Novosadskom sajmu u okviru sajamske manifestacije "Auto show", se održala prva saobraćajna olimpijada "Dečije olimpijske igre", sa učešćem 30 lokalnih samouprava sa skoro 150 osnovnih škola i predškolskih ustanova, i preko 400 učenika uzrasta od 6 do 11 godina starosti.

Najmlađi su se pre svega družili, učestvujući u različitim edukativnim i zabavnim programima, ali i takmičeći se u poznavanju saobraćajnih propisa.

"Dečije olimpijske igre" su deo projekta "Nacionalne kampanje bezbednosti dece u saobraćaju" koje se prvi put realizuje ove godine sa ambicijom proširenja na učešće svih gradova i opština Srbije i međunarodnom saradnjom, pod autorstvom i organizacijom Udruženja za bezbednost saobraćaja Srbije i "Network medie".

- U proteklih deset godina, zahvaljujući primeni najrazličitijih mera, skoro je prepolovljen broj poginulih na putevima Srbije, ali je porazan podatak da je u tom periodu 353 dece izgubilo život u saobraćaju, dok je više od 17.000 mališana povređeno - rekao je pomoćnik direktora republičke Agencije za bezbednost saobraćaja Branimir Miletić.

Otvaranje Olimpijade svečanim činom su uveličali i pozdravili: generalni sekretar AMS Republike Srpske Nikola Manojlović, ispred Uprave saobraćajne policije glavni policijski savetnik Branko Pantović - načelnik Odeljenja za prevenciju i saobraćajnog obezbeđenja, pomoćnik direktora republičke Agencije za bezbednost saobraćaja Branimir Miletić i generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić.

Poželevši mladim učesnicima saobraćajnih igara uspeh i zadovoljstvo u druženju i takmičenju, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Branko Pantović je poručio deci da nauče svoje mame i tate da poštuju saobraćajne propise.

- U saobraćaju ne verujte nikome, već samo sebi i pre nego što bilo šta uradite, uverite se da to možete učiniti bezbedno, jer život je samo jedan - rekao je Pantović mnogobrojnim mališanima.

Program edukacije učesnika su ispunili: AMSS sa poligonom veštine, Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije – program "Pažljivko", Crveni krst Novi Sad – performans pružanje prve pomoći, AMS Republike Srpske – testiranje poznavanje osnove saobraćaja za učenike III i IV razreda osnovne škole, kompanija "Jumicar" – poligon vožnje automobila i Kviz takmičenje poznavanja saobraćaja, školsko takmičenje, u realizaciji organizatora Olimpijade.

- Manifestacija će sledeće godine biti proširena na sve gradove i opštine u Srbiji, i želimo da podstaknemo međunarodnu saradnju uključivanjem lokalnih samouprava država u okruženju. Ostvarena je i regionalna saradnja sa Auto-moto savezom Republike Srpske, gde smo imali priliku da promovišemo najnoviji poligon za saobraćaj. Bila je to više nego izuzetna atrakcija i za učesnike i za sve posetioce sajma. Isto iz Slovenije smo imali čast da sarađujemo sa kompanijom "Jumicar" koja je promovisala automobile specijalizovane za poligone u saobraćaju. Kulturno zabavni program i dodelu nagrada su uveličali najmlađi srpski iluzionista Volare i škola pop muzike Aleksandre Radović – istakla je direktor i autor projekta Gabrijela Lešić.

U toku Olimpijade je održan i Okrugli sto gde su predstavnici 30 lokalnih samouprava i autori projekta izražavali predloge saradnje za sledeću godinu i formiranja zajedničkog Akcionog plana za 2012. godinu, kao i oblike organizovanja održavanja narednih "Dečijih olimpijskih igara".

Projekat se realizuje učešćem i podrškom Saobraćajnog fakulteta Novi Sad, Saobraćajnog fakulteta Beograd, Kriminalističko policijske akademije Zemun, Uprave saobraćajne policije, Ministarstva infrastrukture, Ministarstva prosvete, Ministarstva spoljnih poslova, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Agencije za bezbednost saobraćaja, Crvenog krsta Srbije, AMSS, AMS RS, "Podravke", kompanije "Cisko Systems", "City express", JKP Informatike Novi Sad, TONS-a, 40 gradova i opština Republike Srbije i dr.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.