NavMenu

"MK Group" i bugarski "Litex Commerce" jedini kandidati za kupovinu kompanije "Hellenic Sugar"

Izvor: Sinteza Invest Group Četvrtak, 29.09.2011. 14:49
Komentari
Podeli

Grčka ATE banka saopštila je da su srpska kompanija "Sunoko" i bugarski "Litex Commerce" prošli u drugi krug nadmentanja za kupovinu 82,3% udela u kompaniji "Hellenic Sugar" koja se nalazi u većinskom vlasništvu ove banke.

Prodaja nebankarskih delova imovine je deo procesa restrukturiranja koji sprovodi ATE banka u nameri da ojača svoj osnovni biznis i podigne adekvatnost kapitala. Trenutna tržišna kapitalizacija "Hellenic Sugar" na Atinskoj berzi iznosi oko 40 mil EUR, a dve šećerane u Srbiji koje ova kompanija kontroliše prošle godine su ostvarile neto profit od 13 mil EUR.

Kako je Miodrag Kostić, prvi čovek "MK Group", izjavio za "Bloomberg", potencijalni ulaz u "Hellenic Sugar" bi ovoj kompaniji otvorio tržišta Makedonije, Bugarske i Albanije, "ali pre svega Grčke pošto je Grčka najveći kupac šećera iz Srbije i nema dovoljnih kapaciteta za proizvodnju".

Srbija izvozi oko 100.000 tona šećera u Grčku vrednog između 70 i 80 mil EUR, što je oko 55 procenata ukupne kvote koji Srbija ima za zemlje Evropske unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.