NavMenu

Postojeći turistički kapaciteti i ponude Specijalnog rezervata prirode Zasavica

Izvor: eKapija Sreda, 21.09.2011. 10:53
Komentari
Podeli

KampKamp

U pogledu turističke valorizacije, vrednost područja obuhvaćenog Prostornim planom Zasavice se može oceniti kao značajna i povoljna sa aspekta ekološke očuvanosti, vrednosti prirodne i kulturne baštine, bogatstva motiva i pristupačnosti. (www.zasavica.org.rs )

KampKamp
(Vizitorski centar)

Turistička ponuda Zasavice obuhvata sadržaje na lokalitetu "Pašnjak Valjevac", gde postoji turističko-edukativni centar sa drvenim objektom-vizitorskim centrom koji ima vidikovac sa 150 mesta, dva apartmana, manji ugostiteljski objekat i sanitarni čvor. Rezervat raspolaže turističkim brodom sa 60 mesta i čamcima za iznajmljivanje, a poseduje i manji privez.

KampKamp
(Brod Umbra)


Trasirana je pešačka staza dužine 7 km. Na lokalitetu "Šumareva ćuprija" postoji samo jedna nadstrešnica od drveta i trske. Smeštena je uz samu obalu Zasavice. Uobičajena brodska tura je u dužini od oko 3,5 km.

KampKamp

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" pruža posetiocima aktivnosti koje su karakteristične za turističke centre u prirodi – šetnju, posetu centru Rezervata, posmatranje ptica, vožnja čamcima, sportski ribolov, istraživanje zaštićenog područja uz organizovanje istraživačkih i radnih kampova i mini seminara. Organizuju se takmičenja sportskih ribolovaca, ribarske večeri, razne proslave, tematske večeri i likovne kolonije.

KampKamp

Značajan je doprinos Rezervata uzgajanju retkih autohtonih rasa (mangulica, evropski magarac, podolsko goveče), kao i uspešno izvedenom projektu reintrodukcije evropskog dabra.

Analiza sezonskih varijacija saobraćaja pokazuje da je najveća mesečna posećenost Zasavice (od 1000 – 2000 posetilaca) u maju mesecu.

Centar "Plava zvezda"Centar "Plava zvezda"


Na prostoru koji obuhvata Prostorni plan Zasavice, geotermalni potencijali se koriste za razvoj rekreativnog turizma u okviru sportskog centra "Plava zvezda" u Salašu Noćajskom. ( http://plavazvezda.com )

Kulturno-istorijsko nasleđe, takođe, predstavlja dobru osnovu za razvoj turizma (memorijalna mesta i spomenici kao što je Šanac Zeke Buljubaše i tradicionalna manifestacija "Hajdučke večeri" u Crnoj Bari).


Naselja u obuhvatu Plana nisu u dovoljnoj meri uključena u turističku ponudu SRP "Zasavica".

KampKamp

Reka Sava, a posebno Drina, sa brojnim meandrima i rukavcima koji teku između sprudova od šljunka, su lokaliteti za lovno-ribolovni, sportsko-rekreativni i izletnički turizam.

izvor : PROSTORNI PLAN PODRUČJA SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE ZASAVICA, usvojen septembra 2011


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.