NavMenu

Srpskim savetima do efikasne evropske elektroprivrede - Kompanija "South East Europe Consultants" angažovana na najvećim energetskim projektima u regionu

Izvor: eKapija Nedelja, 11.09.2011. 17:56
Komentari
Podeli

Projekat uvođenja "pametnih mreža" u distribucije EPS-a jedna od najvažnijih i najvećih investicija u "Elektroprivredi Srbije", bar kako najavlju čelnici tog javnog preduzeća.

Tom investicijom, kako ističu, poboljšaće se upravljanje mrežom i dovesti do poboljšanja naplate i smanjivanja gubitaka u mreži. Najsavremeniji merni sistemi, u kojima su "pametna brojila" samo jedan od segmenata sistema, unaprediće kvalitet usluge kupcima i podići energetsku i ekonomsku efikasnost EPS-a, navela je ta kompanija.

Međutim, široj javnosti manje je poznato da je projekat uvođenje "pametnih brojila", koji između ostalih finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka, samo jedan od "velikih" projekata u kome konsultanstke usluge, zajedno sa italijanskom firmom CESI, pruža kompanija "South East Europe Consultants" (SEEC).

Kompanija SEEC već skoro devet godina u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope pruža konsultantske usluge u sektoru energetike i zaštite životne sredine, a trenutno je angažovana na brojnim projektima od kojih većinu finansiraju poznate institucije poput EBRD, Svetske banke, Evropske investicione banke, KfW, ali i investitori iz inostranstva.

SEEC je član "Decotra Grupe" sa sedištem u Milanu, koja u Srbiji, osim SEEC-a, ima još četiri kompanije i jednu u Republici Srpskoj.

Specijalni savetnik kompanije, dr Andreja Martinoli, u razgovoru za "eKapiju" objašnjava da je konsultantska kuća SEEC organizaciono podeljena u četiri poslovne jedinice. Prva se bavi konsultantskim uslugama u oblasti termoenergetike i energetske efikasnosti, druga tretira problem hidroenergetike i vodoprivrednih sistema, treća je orjentisana prvenstveno na projekte u domenu elektroprivrede, dok se u četvrtoj jedinici bave obnovljivim izvorima energije i prostornim planiranjem.

Sagovornik našeg portala kaže da je uvođenje "pametnih brojila" na teritoriji svih pet distribucija koliko ih Srbija ima, iako predstavlja projekat u kome je samo za nabavku opreme izdvojeno oko 80 mil EUR, samo jedan od izuzetno važnih projekata na kojima su angažovani eksperti SEEC-a.

Uporedo sa uvođenjem pametnih brojila u Srbiji, SEEC je kao konsultant, angažovan na takvom projektu i u Crnoj Gori, takođe sa italijanskom konsultantskom kućom CESI.

Savetima do energetske efikasnosti u MSP

Takođe, ne manje bitan projekat za privredu naše zemlje, je otvaranje finansijske linije za privatne investitore za mala i srednja preduzeća (MSP) za identifikovanje rentabilnih projekata u domenu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Ovaj projekat, koji takođe finansira EBRD, traje već dve godine i regionalnog je karaktera. Tako su finansijske linije namenjene malim i srednjim preduzećima u Jugoistočnoj Evropi.

Dr Andreja Martinoli kaže da oni kao konsultanti, koje je angažovala EBRD vrše tehničku reviziju predloženih projekata i "pripremaju izveštaje da li je nešto isplativo ili nije".

- Mi smo tu angažovani u konzorcijumu sa kompanijom "Fichtner", jednom od najjačih nemačkih konsultantskih kuća.

Svesni regionalnog karaktera projekta, SEEC je kao podizvođača uključila i Institut za elektroprivredu iz Zagreba, budući da će tako zasigurno imati bolju "prođu" kod naših zapadnih suseda.

Ovaj projekat, u kome se malim i srednjim preduzećima nude krediti za finansiranje projekata u domenu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a koji su povoljniji od komercijalnih, kako kaže Martinoli, trajaće još godinu-godinu i po dana.

Hidroenergetsko znanje

(Andreja Martinoli)

Pre pet godine formirali su veoma jaku ekipu stručnjaka koja se bavi hidroenergetikom i vodoprivrednim sistemima. Od tada stručnjaci SEEC-a rade i za norveškog investitora "Technor Energy Asa" na razvoju sedam malih hidroelektrana u kaskadi od po 14 MW, svaka, u Republici Srpskoj na reci Bosni na potezu od Doboja do Modriče. SEEC je uradio kompletnu investicionu i tehničku dokumentaciju za ovaj projekat od prethodne studije opravdanosti pa do idejnog projekta, kao i pripremu tenderskog dokumenta za izbor EPC kontraktora u skladu sa FIDIC standardima. Očekuje se da će SEEC biti konsultant sa strane investitora sve do kraja realizacije Projekta čija se vrednost procenjuje na oko 300 mil EUR.

Kompanija SEEC ima takođe predstavništvo i u Crnoj Gori, a budući da tamo nema dovoljno iskusnih stručnjaka iz branše, oni su videli priliku i za pokrivanje i osvajanje crnogorskog tržišta.

Budući da evropske banke, kao što su EBRD i EIB, često pokreću iste ili slične projekte, istovremeno u nekoliko susednih zemalja našeg regiona, pitamo specijalnog savetnika, koliko je time olakšano SEEC-u da dobiju više posla, kao što je to na primer, slučaj sa uvođenjem pametnih brojila u Srbiji i CG?

- Svakako da nam to olakšava posao. Često nam se dešava da nas strani konsultani i sami direknto kontaktiraju nudeći sraradnju, jer nas vide "kao renomiranu i pouzdanu konsultantsku kompaniju koja dobro poznaje domaće uslove poslovanja i stanje na tržištu" i potencijalnog partnera na većim regionalnim projektima – zaključuje dr Andreja Martinoli za naš portal.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.