NavMenu

Torba za lap-top iz "Etno mreže" - Rukotvorine kao spoj tradicionalnog i savremenog

Izvor: eKapija Sreda, 07.09.2011. 13:29
Komentari
Podeli

Kada je borba za svako novo radno mesto intenzivna, svaka pomoć, edukacija i podrška za nastup na tržištu je dragocena. Upravo to su neki od ciljeva "Etno mreže", nacionalne strukovne organizacije žena koje se bave izradom unikatnih rukotvorina, u čijim je projektima do sada učestvovalo više od 1.000 proizvođača iz cele Srbije. Tradicionalni, ručno rađeni proizvodi, koje su žene vekovima spremale za kuću, porodicu i domaćinstvo, danas su dobili savremenu primenu i mnogi od njih imaju realnu upotrebnu vrednost, poput torbi za lap-top, mobilne telefone ili pasoše, a veoma su popularni i vezeni peškiri, kape, šalovi, jastučnice, čarape.

Dela ovih vrednih žena mogu se još koji dan videti u Robnoj kući Beograd, a kako kažu organizatori dosadašnji rezultati te izložbe su iznad očekivanih.

- Poseta je dobra, dosta ljudi je kupilo proizvode, što je znak da Beogradu nedostaju prodajna mesta ovog tipa. Do sada smo imali veliki broj promotivnih izložbi u glavnom gradu, a ova je prva prodajna - kaže za "eKapiju" Iva Radić iz "Etno mreže" - jedinstvene organizacije žena za proizvodnju visoko kvalitetnih rukotvorina izrađene u starim, tradicionalnim i pomalo zaboravljenim tehnikama.

"Etno mrežu" danas čini 14 udruženja, ali u projektima te organizacije učestvuje još 25 grupa iz cele Srbije, tako da sada mrežu čini oko 1.000 žena. Najstarija ima oko 65, a najmlađa 21 godinu.

- Do sada su nam ciljani kupci bile velike kompanije jer smo pravile poslovne poklone, a sada smo krenuli u suvenirski i odevni program.

"Etno mreža" je osnovana 2007. godine u saradnji sa USAID-om, a od 2009. deluje samostalno uz podršku ministarstava Srbije, Nemačke organizacije (GIZ) i Evropske delegacije u Srbiji.

- Srpske domaćice su i ranije proizvodile rukotvorine, ali im je "Etno mreža" pružila podršku i povezala ih sa lokalnom samoupravom, turističkim organizacijama i privrednicima. Naša mreža ih je naučila kako da nastupaju na tržištu, organizovala radionice, promotivne i prodajne izložbe. Mnogo žena je zaposleno uz pomoć naše organizacije i kao proizvođači i kao edukatori. Kroz naš obrazovni centar su naučile kako da rukotvorine budu dobrog kvaliteta, adekvatno upakovane i sa neophodnim sertifikatom - kaže naša sagovornica i dodaje da cilj mreže da žene imaju svoj posao i izvor prihoda.

Iva Radić napominje da ovaj projekat doprinosi samozapošljavanju žena, osnažuje ih, gradi od njih lidere, proizvođače za tržište i samouverene članove zajednice. To je još značajnije kada se uzme u obzir da je reč o ženama iz manjih sredina.

Članice udruženja su zaposlene i kroz projekat javnih radova i sve proizvedene rukotvorine idu kao protokolarni pokloni za Vladu Srbije.

- U poslednjem projektu od 1. juna 120 žena iz 25 opština proizvodiće poklone za prijatelje naše zemlje. Tradicionalni srpski peškiri, torbe za lap top, vrećice za flaše su samo deo asortimana.

Govoreći o planovima, naša sagovornica kaže da će proširiti udruženje, nastaviti edukaciju i pobošljati kvalitet rukotvorina.

- Otvorili smo prodajno mesto na Aerodromu "Nikola Tesla" i prodaja dobro ide. Osim toga očekujemo podršku gradskih vlasti u naporima da dobijemo neki prostor na korišćenje, kako bi rukotvorine tokom cele godine bile dostupne.

Osim tradicionalnog srpskog peškira, dobro se prodaju i pokazivači za knjige, torbe za lap-top računare, što je u neku ruku spoj tradicije i savremenih potreba. U tom smeru "Etno mreža" će kroz projekat Delegacije Evropske unije u Srbiji uskoro početi "on-line" prodaju ručno rađenih predmeta iz Srbije.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.