NavMenu

"Recikliram, dakle postojim!" ekološka akcija 15. septembra u organizaciji Nemačkog privrednog udruženja u Beogradu

Izvor: DSW - Nemačko-srpsko privredno udruženje Ponedeljak, 05.09.2011. 13:41
Komentari
Podeli

Svima nam je poznat problem: imamo stare mobilne telefone, štampače, stare računare i monitore koji kod kuće i po firmama samo sakupljaju prašinu i ne znamo šta sa njima da radimo. Elektronski otpad u Srbiji najčešće završi u prirodi po divljim deponijama. U Nemačkoj je reciklaža postala normalna stvar i, takođe, važna grana privrede: svih 85% E-otpada ponovo se koristi. Zaštita prirode je nemački brend! U Srbiji se, radi poređenja, svega 5-6% bačenog E-otpada ekološki uklanja. Mi želimo da doprinesemo da se to promeni."

S tim u vezi Nemačko privredno udruženje u Beogradu poziva svoje članove da se uključe u veliku akciju sakupljanja elektronskog i električnog otpada, jer se "preko recikliranja podstiče privreda, stvaraju se nova radna mesta i čuva se priroda. Da bi se Srbija modernizovala i da bi se korak po korak približila evropskim standardima o ovoj temi mora konstantno da se razmišlja."

Zato je Nemačko privredno udruženje u Beogradu, u saradnji sa svojom članicom "BiS Reciklažni centar", prvim preduzećem za reciklažu u Srbiji, konkretno podržalo inicijativu o stalnoj reciklaži putem ove akcije koju će, između ostalog, podržati nemačka privredna i kulturna zajednica u Srbiji, brojna preduzeća kao i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, JKP Gradska Čistoća i beogradska opština Stari grad.

Ova velika akcija, koja će uskoro biti predstavljena i putem medija, animiraće i brojne građane Beograda da u njoj pruže lični doprinos. Na 20-ak punktova u gradu biće postavljeni specijalni kontejneri u koje će pojedinci i preduzeća moći da donesu svoj elektronski i električni otpad koji će nakon jednonedeljne akcije uz tehničku podršku firme BiS Reciklažni centar biti upućen na reciklažu.

Dr Katrin Bornemann, jedan od koordinatora ovog projekta iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji, za eKapiju kaže da će oficijelni start akcije biti 15. septembra na beogradskom Trgu Republike sa simboličnim početkom u 11:55h. Ona, ujedno, poziva sve firme i građane Beograda da tog dana u predviđeno vreme dođu na startno mesto akcije kako bi podržali ovu akciju koja bi ubuduće trebalo da poprimi trajni karakter.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.