NavMenu

Saobraćajni čvor od strateškog značaja - Predstavljanje "Luke Konstanca" srpskim privrednicima 22. septembra u Novom Sadu

Izvor: eKapija Sreda, 24.08.2011. 09:43
Komentari
Podeli

Luka KonstancaLuka Konstanca

Proslava "Dana luke Konstanca" u Srbiji će ove godine biti po prvi put održana u Novom Sadu, 22. septembra, u kongresnom centru "Master". Uloga ove manifestacije, koja je već postala tradicionalna u regionu, je da promoviše "Luku Konstanca" i identifikuje odgovarajuće načine saradnje sa srpskim kompanijama.

Na ovom događaju, delegacija Administrativne uprave "Luke Konstanca" će biti predvođena Aurelijanom Andrejom Popom , generalnim direktorom te kompanije. Predstavnici kompanija koje posluju u okviru "Luke Konstanca" i koje su zainteresovane za razvoj biznisa u Srbiji će takođe prisustvovati ovoj proslavi.

Novi terminali za TNG i žitarice

"Luka Konstanca" prolazi kroz važan period za svoju budućnost u okviru Evropske unije, tokom kog su joj neophodne investicije da bi se uspešno nosila sa rastom obima saobraćaja i zadovoljila zahteve saobraćajnog tržišta, kao i da bi poboljšala svoju poziciju na mapi pan-evropskih saobraćajnih koridora.

Aurelian Andrei PopaAurelian Andrei Popa

- "Luci Konstanca" su potrebne investicije. Zapravo, infrastrukturne investicije se konstantno realizuju od strane Administrativne uprave Luke, a tu su i investicije lučkih operatera. Na primer, tokom 2009. i 2010. godine, privatne investicije u "Luku Konstanca" su iznosile 750 mil USD. Ta dinamika investiranja je održana i ove godine i realizacija brojnih projekata je u toku. Investira se u terminale za TNG, žitarice, hemikalije - rekao je Aurelijan Andrej Popa, generalni direktor Administrativne uprave "Luke Konstanca".

Kompanija "Rompetrol Rafinare", koja posluje u okviru "Rompetrol" grupe, je završila izgradnju novog terminala za tečni naftni gas (TNG) u luci "Midia". Ukupna vrednost te investicije je 3,8 mil USD.

Kapacitet novog terminala je 3.000 tona i on je direktno povezan sa rezervoarima za TNG rafinerije "Petromidia". Terminal omogućava usidravanje brodova maksimalne nosivosti do 10.000 tona i barži maksimalne nosivosti do 2.000 tona.

"Octogon Gas & Logistics" je investirao 12 mil EUR u najveći pomorski terminal za TNG u Rumuniji. Preko ovog terminala, TNG se dostavlja domaćem tržištu, kao i susednim zemljama, poput Bugarske, Srbije i Mađarske.

Terminal zauzima površinu od oko 24.000 m2 ima skladišne kapacitete od 4.000 kubnih metara. Povezan je železnicom, putnom mrežom i plovnim putevima. Investicija uključuje i sidrište dubine 9,5 metara sa pristaništem dužine 120 metara. Terminal za TNG u luci "Midia" ima potencijal da postane jedan od vodećih igrača na tržištu tečnog naftnog gasa u centralnoj i istočnoj Evropi.

Lučki operateri su takođe koncentrisani na izgradnju novih objekata za trgovinu žitaricama, koja je u stalnom porastu tokom poslednjih nekoliko godina. Procenjeno je da će 2011. biti godina rekordnih prinosa žitarica, a "Luka Konstanca" je spremna da preuzme velike količine žitarica i suncokreta radi izvoza ili skladištenja.

"United Shipping Agency" je investirala 14 mil EUR u izgradnju terminala za žitarice i njegovo opremanje, dok je ove godine završena izgradnja terminala za soju, vrednog 10 mil EUR.

"Minmetal" realizuje projekat vredan preko 3 mil EUR, koji predviđa izgradnju terminala za žitarice, čiji kapacitet iznosi 130.000 tona.

Izgradnja terminala za melasu, povećanje kapaciteta terminala za žitarice, izgradnja terminala za hemijske proizvode i terminal za TNG u luci "Mangalia" su projekti koji su u fazi prikupljanja dokumentacije.

Tri cilja u oblasti infrastrukture – preko 150 mil EUR

Projekti finansirani od strane "SOP-T" ostaju prioritet:

Drumski most preko kanala Dunav-Crno more je u izgradnji i predstavlja investiciju vrednu preko 30 mil EUR. Svrha ovog projekta je povezivanje luke "Konstanca" sa autoputem između Bukurešta i Konstance. Projekat predviđa izgradnju putnog pravca koji će povezati severni i južni deo luke.

Projekat produženja Severnog Lukobrana se sastoji od izgradnje dodatnih 1.050 metara objekta na postojeći lukobran, koji će tako dostići dužinu od 5.900 metara. Procenjena vrednost projekta je 121 mil EUR.

Završetak izgradnje Severnog Lukobrana u luci Konstanca ima cilj da poboljša uslove i sigurnost upravljanja plovilima, kao i da smanji razorno dejstvo talasa na postojeću infrastrukturu u lučkom basenu.

Cilj razvoja železničkih kapaciteta u rečnoj i pomorskoj oblasti luke "Konstanca" je poboljšanje uslove poslovanja u toj oblasti kroz izgradnju sistema železničkih pruga u prvoj fazi, koji bi služio sadašnjim i budućim operaterima do 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je 17,6 mil EUR.

Saobraćajnice u luci "Konstanca"

Usluge kontejnerskog transporta koje pružaju brodski prevoznici, povezujući luku Konstanca sa lukama na Dalekom istoku, su pretvorile tu luku u saobraćajni čvor za crnomorsku oblast i centralnu i istočnu Evropu.

Razdaljina između luka na Dalekom istoku i luke Konstanca je manja nego razdaljina između tih luka i luka u Severnom moru, pa su i troškovi prevoza manji i vreme transporta kraće.

Luka Konstanca je povezana rečnim kontejnerskim linijskim prevozom sa Beogradom i Budimpeštom, a usluge tog prevoza pruža austrijska kompanija "Helogistics Holding GmbH" jednom nedeljno. Ta linija će uskoro biti produžena prema Hrvatskoj, do Vukovara, i ka Austriji, do luka "Krems" i "Enns" u Beču.

Takođe, usluge linijskog prevoza koje pruža "BRP", čiji je predstavnik "Nord Marine", povezuju "Konstancu" sa Beogradom i Pančevom jednom nedeljno.

Ove dunavske linije su povezane sa oko 20 redovnih brodskih linija do Konstance, koje na svojima rutama svraćaju do brojnih luka u Kini, Egiptu, Turskoj, Izraelu, Južnoj Koreji, Ukrajini, Španiji, Ruskoj Federaciji, Indiji, Grčkoj, Gruziji, itd.

Nova pomorska trajektna linija između luke Konstanca i luke Pendik u Turskoj će biti uvedena ove godine, u skladu sa Protokolom o saradnji potpisanom od strane ministara saobraćaja Rumunije i Turske.

Ovaj Protokol predviđa promovisanje prednosti i uređaja ove dve luke i cilj mu je da se identifikuju novi partneri za saradnju radi pojačanja komercijalnih veza i razvoja saobraćaja.

Potpisnice Protokola promovišu saradnju u pomorskom prevozu opšteg tovara, prevoznih sredstava i putnika, kojom se smanjuje vreme neophodno za obavljanje pravnih i operativnih procedura za različite tipove roba, kao i razmenu iskustava na polju strateškog planiranja lučkog razvoja.

Usluge redovnog linijskog prevoza, ka lukama Kherson i Dnepropetrovsk u Ukrajini, obavlja i "Tavria Line". Sa svoja dva plovila, "Tavria Line" je ojačala svoju poziciju na tržištu kontejnerskog prevoza, pružajući u početku usluge prevoza samo na ruti Ukrajina-Turska-Ukrajina. Konstanca i Ukrajina su takođe povezane drugim brodskim linijama, čije su destinacije luke Poti i Novorossiysk.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.