NavMenu

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Izvor: eKapija Sreda, 27.03.2024. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dejan Aleksić)Ilustracija
Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama.

Nacrtom ove odluke predviđeno je da se ukupno 31 postojeća linija ustupi budućem privatnom partneru. Reč je o 27 linija koje trenutno drži GSP Beograd, kao i o četiri linije na kojima prevoz putnika obavlja konzorcijum Mobillitas (ranije Arriva). Kako se može videti u odluci, plan je da se u okviru ovog partnerstva uvede i šest novih linija što bi značilo da bi, prema sadašnjoj projekciji, budući privatni partner grada držao ukupno 37 linija. Poređenja radi, to je za svega nekoliko linija manje od broja linija koje trenutno drži konzorcijum Mobilitas.

U oči posebno upada podatak da je za planirano javno-privatno partnerstvo na potezima 100 i 700 predviđeno da se u narednih 10 godina izdvoji ukupno oko 55 milijardi dinara bez PDV-a (oko 67 milijardi sa PDV-om, odnosno oko pola milijarde evra).

Da je ustupanje više poteza koje trenutno drži GSP Beograd izvesno moglo se naslutiti posle nedavnog usvajanja izmena Odluke o javnom prevozu, a sada su u nacrtu Odluke o javno-privatnom partnerstvu za poteze 100 i 700 i zvanično navedeni razlozi grada za takav potez.

Između ostalog, kao neki od razloga navodi se to što u trenutnim okolnostima, za kvalitetno održavanje linija na pomenutim potezima, grad nema dovoljno novca za investiranje u obnovu voznog parka, odnosno kupovinu vozila koja bi opsluživala ove linije, kao ni za kvalitetno održavanje, niti za primenu inovacija i novih tehnologija. Kao razlog za ovaj potez ističe se i to da se na linijama koje su predmet javno-privatnog partnerstva GSP ne može da pruži u narednom periodu dovoljno kvalitenu uslugu kada se uzmu u obzir trenutna starost vozila, ukupan broj pređenih kilometara i amortizacioni period. Između ostalog, pominje se i nedovoljan broj vozača i to što neki od njih rade i po šest dana u nedelji.

Ocena nadležnih je, kako se može videti na osnovu čitanja nacrta odluke o javno-privatnom partnerstvu, jeste da će se, iako se planira projekta od više desetina milijardi dinara, njime ipak rasteretiti gradska kasa iz koje trenutno idu velika izdvajanja za javni prevoz. Kao "benefite" ovog budućeg partnerstva u gradu vide to što će, kako se navodi, između ostalog biti smanjeno zagađenje, gužve u saobraćaju i buka, a biće, smatraju u gradu, omogućena i veća mobilnost građana, podignut kvalitet usloge, a očekuje se i povećanje broja prevezenih putnika.

(Foto: Pixabay.com/makotochocho)

Kada je reč o uslovima koje će budući partner grada u ovom poslu inicijalno morati da ispuni, jedan od osnovih je da će morati da ima ukupno 187 vozila (169 u saobraćaju i 18 kao rezerva) od čega 130 solo vozila, 34 zglobna autobusa i pet minibusa.

Što se tiče starosti vozila predviđeno je da u prvih 12 meseci privatni partner obezbedi nova vozila, ali će grad kao "dobar domaćin", uzimajući u obzir nepredviđene okolnosti (kao što su bili pandemija ili ratni sukobi) dati rok za nabavku od 36 meseci. Jedan od uslova, kako se može videti, jeste i da će u petoj godini trajanja ovog projekta, privatni partner ponovo morati da obnovi vozni park u potpunosti. Predviđeno je i da ove linije opslužuju vozila sa standardom EURO 6, a ukoliko bude nabavio hibridna ili elektrovozila partener će imati pravo na subvenciju od 15%. Naglašeno je i da će se budućem partneru u ovom poslu za prevoz plaćati 20% manje ukoliko vozni park ne bude zanavljao predviđenom dinamikom.

Što se tiče opremljenosti samih vozila, predviđeno je da ona imaju dodatnu opremu kao što su brojači putnika, konekcija na Wifi, opremu za obaveštavanje putnika o stajalištima, kao i video-nadzor.

Nacrt odluke o ovom projektu poručuje i da je predviđeno da se u potpunosti u posao privatni partner uvede najkasnije 90 dana od dana zaključenja ugovora.

U nacrtu odluke na 206 strana, dati su i uporedni podaci o vozilima koja trenutno opslužuju ove linije i njihovoj pređenoj kilometraži, o budućem, projektovanom stanju na ovim i novim linijama, kao i podaci o ulaganjima, dobiti i rizicima u toku trajanja projekta.

Ali, šta je ono što zaista ovaj dokumet i plan za buduće partnerstvo na potezima 100 i 700 poručuju?

Ivan Banković, predsednik sindikata Centar – GSP Beograd smatra da sam tekst odluke daje kontradiktorne poruke.

- Sa jedne strane, u odluci se navodi kako grad nema novca za obnavljanje voznog parka GSP-a i za njihovo kvalitetno održavanje, ali sa druge strane se poručuje da će grad izdvojiti čak 67 milijardi dinara za ovo javno-privatno partnerstvo - naglašava Banković.

Za njega su i neke druge stavke u ovoj odluci sporne, a ne samo visina izdvajanja iz budžeta grada za ovaj projekat.

- U odluci jasno stoji da je jedan od razloga za javno-privatno partnerstvo i to što postojeća vozila GSP-a nisu dovoljno bezbedna za obavljanje ove usluge. Pritom tu se ne navode samo vozila koja opslužuju poteze koji su predmet ovog projekta, već i ostala vozila. Ako je zaista tako, to je prilično zabrtinjavajuća poruka za korisnike javnog prevoza – naglašava Banković dodajući da se na sve to u nacrtu odluke navode pogrešni, nežurirani podaci kada je reč o ukupnoj starosti vozila.

- Ta prosečna starost smanjena je na dan 31. decembra 2023. kada je iz saobraćaja povučen deo starijih autobusa, tako da je od 1. januara prosek manji – ukazuje Banković.

(Foto: Dejan Aleksić)

Kako ističe, manjak vozača kao razlog za ustupanje linija na potezima 100 i 700 takođe nije opravdan.

- Tačno je da GSP, uostalom kao i drugi učesnici u javnom prevozu, ima potrebu za dodatnim vozačima i to nije ništa novo. GSP-u na duže nedostaje oko sto vozača, ali trenutno je taj broj na nuli – navodi on napominjući da je tome, između ostalog doprinelo i ustupanje poteza 600 privatnicima kada je GSP ostao bez 55 autobusa.

- Odluka da se i potezi 100 i 700 ustupe privatnim prevoznicima dovodi do toga da GSP ostaje bez još 120 autobusa. Ali, podsetiću, nije suštinski problem broj linija i vozila bez kojih ostaje GSP nego to koje linije i potezi se ustupaju. Jer, nije isto obavljati prevoz na linijama sa manjom dnevnom kilometražom i onima sa većom – ukazuje Banković.

Kako kaže, u konkretnom slučaju, prema podacima iz samog nacrta odluke, jasno se vidi da na postojećim linijama, koje se ustupaju, dnevno se pređe oko 48.000 kilometara.

- Od toga, na 27 GSP-ovih linija koje će biti ustupljene, dnevna kilometraža je oko 45.000 kilometara. Ako to pomnožimo sa trenutnom cenom po kilometru koja se plaća prevoznicima, a ona je oko 370 dinara, jasno je da će dnevno GSP ostajati bez oko 17.000.000 dinara – podvlači Banković.

Kada je reč o dugoročnim gubicima i posledicama ovakve odluke po GSP, Ivan Banković smatra da je trenutno nezahvalno davati konačnu ocenu. Jer, podseća – grad u narednom periodu planira tri slična javno-privatna partnerstva, i za linije koje saobraćaju kroz centar grada i za linije ka obodnim naseljima.

Trenutne i buduće linije koje su predmet javno-privatnog partnerstva:

45 Blok 44 – Zemun (Novi grad)
72 Zeleni venac – Aerodrom Nikola Tesla
73 Novi Beograd (Blok 45) – Batajnica (železnička stanica)
81 Novi Beograd (Paviljoni) – Ugrinovački put – Altina 1
81L Novi Beograd (Paviljoni) – Dobanovački put – Altina 1
96 Železnička stanica Pančevački most – Borča 3
101 Omladinski stadion – Padinska skela
102 Padinska skela – Vrbovski (Široka greda)
102A Vrbovski – Padinska skela
102B Padinska skela – Široka greda – Padinska skela
102P Padinska skela – Preliv
103 Zemun (Bačka) – Padinska skela
104 Omladinski stadion – Crvenka
105 Omladinski stadion – Ovča (železnička stanica)
105L Zemun (Bačka) – Ovča (železnička stanica)
106 Omladinski stadion – PKB Kovilovo – Jabučki rit
107 Padinska skela - Dunavac
107A Padinska skela – Besni fok - Dunavac
108 Omladinski stadion – Reva (Duboka bara)
109 Padinska skela – Put za Dunavac - Čenta
110 Padinska skela – Obala Tamiša
111 Omladinski stadion – SC Kovilovo
112 Zemun (Bačka) – Reva (Duboka bara)
202 Omladinski stadion – Veliko selo
612 Novi Beograd (Paviljoni) – Kvantaška pijaca – Nova Galenika
613 Novi Beograd (Paviljoni) – Radiofar
700 Batajnica (železnička stanica) – Batajnica – Batajnica (železnička stanica)
702 Batajnica (železnička stanica) – Busije (crkva)
703 Zemun (Kej oslobođenja) – Batajnica (železnička stanica)
704 Zeleni venac – Zemun Polje
705 Zemun (Kej oslobođenja) – 13. maj
706 Zeleni venac – Batajnica
706E Zemun (Kej oslobođenja) – Aerodrom Batajnica
707 Zeleni venac – Mala pruga – Zemun Polje
708 Novi Beograd (Blok 70A) – Zemun Polje
709 Zemun (Novi grad) – Zemun Polje
711 Novi Beograd (Paviljoni) – Ugrinovci (izlaz)

Dejan Aleksić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.