NavMenu

Od sutra i rekonstruisana kruna despota Đurđa Brankovića u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.03.2024. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Ristović)
Izložba "Čekajući stalnu postavku" u Istorijskom muzeju Srbije bogatija je za još jedan značajan eksponat. Naime, pred posetiocima ovog muzeja od sutra će se naći i rekonstrukcija mogućeg izgleda krune despota Đurđa Brankovića, koju je izradio filigranista Goran Ristović Pokimica. Ova rekonstrukcija je, inače, urađena u konsultacijama sa relevantnim stručnjacima po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen.

Kruna vladara dinastije poslednjih titularnih srpskih despota je otvorenog tipa, karakterističnim za period despotovine, ručno je urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.

Kao što je odranije poznato, u okviru ove izložbe nalaze se i idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađenih u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije. Među njima su rekonstrukcije kruna cara Dušana, carice Jelene, kralja Milutina, kraljice Simonide, despota Stefana Lazarevića i kraljice Jelene Anđel, kao i rekonstrukcije odeždi Mihaila I Vojisavljevića, odnosno Milutina i Dragutina iz perioda rane mladosti.
Rekonstruisane krune cara Dušana i carice Jelene (Foto: Danijela Stanimirović-Gavrilov)Rekonstruisane krune cara Dušana i carice Jelene


Inače, rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića su bile predstavljene u Kini na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine, podržanom od strane UNESKA, gde su privukle veliku pažnju posetilaca.

Kako Istorijski muzej navodi u svom saopštenju, izuzetna važnost izloženih originalnih i rekonstruisanih predmeta ogleda se ne samo u tome što pružaju dragocene podatke o njihovim vlasnicima već i zbog činjenice da je sačuvan samo mali deo zaostavštine srpskih vladarskih dinastija.

U Istorijskom muzeju podsećaju da je, nakon otvaranja, izložba "Čekajući stalnu postavku" povremeno obogaćivana novim predmetima. Tokom prethodne godine, izložba je dopunjena olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine XII veka, otkupljenim u San Marinu od aukcijske kuće Artemide aste, zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, kristalnim bokalom sa grbom Kraljevine SHS, novčićima vladara iz dinastije Nemanjić, rekonstrukcijom krune kraljice Simonide i delom slikara Miodraga Petrovića "Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima", koje je pozajmila porodica Maravić.

Izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima i novim rekonstrukcijama odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića i kralja Tvrtka I Kotromanića, koje su u procesu izrade.

Insignije kralja Petra I Karađorđevića (Foto: Danijela Stanimirović-Gavrilov)Insignije kralja Petra I Karađorđevića

Istorijski muzej Srbije je u okviru ove izložbe pred posetioce izneo, kako se navodi, najvrednije predmete iz svojih zbirki, među kojima se izdvajaju predmeti koji su deo zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović.


Među brojnim originalnim eksponatima sa istorijskim značajem se, pre svega izdvajaju insignije kralja Petra I Karađorđevića – šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa.

D. S. G.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.