NavMenu

Arhitektonski fakultet u Beogradu prvi u Evropi uvodi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) obuku

Izvor: eKapija Petak, 29.07.2011. 14:10
Komentari
Podeli

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je prošle godine otpočeo kurs Zelene gradnje i LEED-a za studente koji žele da steknu znanje o principima održive gradnje i da se pripreme za polaganje ispita za Saradnika u zelenoj gradnji (Green Associate). USAID Projekat za razvoj konkurentnosti podržao je ovaj projekat koji je u procesu akreditacije od strane Američkog instituta za zelenu gradnju, a ovo će ujedno biti prvi kurs takve vrste održan van SAD-a. Pozitivne efekte ovakve inicijative osetiće kako građevinska industrija tako i tržište nekretnina, a to će doprineti da Srbija postane regionalni lider u oblasti Zelene gradnje.

USAID Projekat za razvoj konkurentnosti i Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) organizovali su 6. i 7. oktobra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu dvodnevni kurs za profesionalce iz oblasti gradnje koji žele da dobiju LEED sertifikat. Obuci je prisustvovalo više od 70 profesionalaca. Ova obuka otvara ključna pitanja i trendove, kao što su šta se podrazumeva pod terminima zelene zgrade i LEED-a, zašto je važan, kako funkcioniše i kako može da bude ugrađen u širok spektar građevinskih projekata. Ovo je prvi od mnogih LEED kurseva koji će biti realizovani u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti koji pokriva 50% troškova kursa i ispita.

Pored dvodnevne obuke za profesionalce, u toku je uvođenje ove obuke u nastavni plan na fakultetu koja će biti zasnovana na programu razvijenom od strane gostujućeg profesora, gospođe Loren Jarmut, profesora iz oblasti Zelene gradnje na Univerzitetu Kolumbija i člana borda direktora Saveta za zelenu gradnju iz Njujorka. Jarmut je osnivač i direktor konsultantske kuće YRG Sustainability, lidera u oblasti održivog razvoja u Americi, i sarađuje sa Arhitektonskim fakultetom i USAID Projektom za razvoj konkurentnosti na implementaciji programa novog LEED kursa i razvoja ovog tržišta.

Srbija može postati lider pokreta Zelene gradnje u regionu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde i što sam u mogućnosti da pružim studentima dinamičnu i informativnu obuku o ključnim konceptima LEED-a i Zelene gradnje, što će im pomoći u polaganju ispita za LEED Saradnika za zelenu gradnju. Dinamična diskusija koja je nastavljena i nakon završene obuke pokazuje visok nivo zainteresovanosti studenata u Srbiji da uče i primenjuju LEED standarde zelene gradnje - istakla je Jarmut.

Zelena gradnja

Zelena gradnja je jedan od najvažnijih transformacionih trendova u izgradnji i projektovanju zgrada širom sveta, a LEED predstavlja primarno sredstvo za realizaciju ovih trendova. Studije pokazuju da su objekti dizajnirani i konstruisani po LEED principima troškovno neutralani u razvojnoj fazi, a da tokom vremena stvaraju značajne uštede energije za poslodavce i stanare zgrade, sa procenama smanjenja potrošnje el energije do 30%, vode 50% i otpada 70% tokom životnog veka zgrade.

Napomena: Tekst je preuzet iz "USAID Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije" i datira od 18.10.2010.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.