NavMenu

UniCredit i "Triglav" najveće grupe u regionu - Rezultati istraživanja kompanije "Deloitte"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.07.2011. 15:31
Komentari
Podeli

Vodeća bankarska grupa u Adria regionu je UniCredit, sa ukupnom aktivom od 19,7 mlrd EUR. U sektoru osiguranja listu predvodi slovenačka "Triglav grupa" sa ostvarenom bruto premijom od preko 943 mil EUR, rezultati su istraživanja konsultantske kompanije "Deloitte"

Pored UniCredit grupe, u prvih pet vodećih bankarskih grupa spadaju NLB grupa (16,8 mlrd EUR aktive), Intesa Sanpaolo grupa (15,8 mlrd EUR aktive), Hypo grupa (10,9 mlrd EUR aktive) i RBA grupa (10,4 mlrd EUR aktive). Tri najveće bankarske grupe (UniCredit, NLB i Intesa Sanpaolo grupa) zajedno čine oko 36% ukupne aktive u regionu.

- Interesantno je napomenuti da zbir aktive 15 najvećih bankarskih grupa koje su rangirane na "Deloitte" listi čini više od 80% ukupne bankarske aktive u svim zemljama regiona - ističe Aleksandar Knežević, viši rukovodilac u "Deloitte".

Uprkos nepovoljnim privrednim kretanjima i oslabljenoj privrednoj aktivnosti u Adria regionu, finansijski sektor je uspeo da ostane stabilan.

Najveće bankarske grupe u Adria regionu prisutne su na većem broju tržišta, što im omogućava servisiranje potreba klijenata sa regionalnim aktivnostima.

Iako je Srbija po broju stanovnika najveća zemlja regiona, njen bankarski sistem se nalazi na trećem mestu, sa dvostruko manjom aktivom od one u Hrvatskoj ili Sloveniji. Prosečna aktiva po stanovniku svrstava Srbiju na peto mesto.

Razloge za to treba pre svega tražiti u relativno slabijoj penetraciji banaka. Niska penetracija banaka ujedno sugeriše veliki potencijal, a time i dalje čini srpsko tržište jednim od najatraktivnijih i najizazovnijih tržišta regiona. Najveća banka u Srbiji je Intesa, članica grupe Intesa Sanpaolo, a slede je Komercijalna banka i Eurobank EFG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.